Mammoth Cave, Kentucky

Mammoth Cave Kentucky Midden in de staat Kentucky ligt Mammoth Cave National Park. Onder de oppervlakte van dit park ligt het grootste (bekende) grottenstelsel ter wereld, dat dankzij haar lengte van maar liefst 640 kilometer de naam ‘Mammoth Cave’ kreeg. Er worden nog altijd nieuwe doorgangen en grotten ontdekt: men verwacht dat de Mammoth Cave in totaal zo'n 1.600 kilometer lang is. Daarnaast zijn er tweehonderd 'losse' grotten in het park die niet verbonden zijn met het centrale stelsel. Mammoth Cave National Park ligt rondom de Green River. Er zijn activiteiten boven én onder de grond.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grotten

De Mammoth Cave zelf vormt natuurlijk de grootste bezienswaardigheid van het National Park. Om een kijkje te nemen in de grot, moet je deelnemen aan een rondleiding. Er zijn verschillende opties met elk hun eigen hoogtepunten. De populairste tours zijn de Frozen Niagara Tour en de Historic Tour. Tijdens de Historic Tour (+/- 2 uur) wandel je langs historische plekken, zoals het tuberculoseziekenhuis, de salpetermijnen en oude woonplekken van inheemse volkeren. De Frozen Niagara Tour (+/- 1 uur) is goed toegankelijk voor kinderen en ouderen die niet ver kunnen lopen. Je gaat een klein stuk de grot in en ziet mooie rotsformaties, druipstenen en natuurlijk de rotsformatie Frozen Niagara. Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen.

Mammoth Cave Kentucky

Wandelingen

In het bovengrondse deel van Mammoth Cave National Park zijn lange wandelroutes uitgezet door het heuvelachtige landschap en groene valleien. Het best toegankelijk zijn de 'frontcountry trails', die samen ongeveer 17 kilometer lang zijn. Via de Cedar Sink Trail (1,6 km) daal je af naar de bezienswaardigheid Cedar Sink, waar je kunt zien welk water het grottenstelsel in miljoenen jaren tijd heeft uitgesleten. De Cedar Sink is een soort sinkhole met overhangende rotswanden. Je loopt over paden en trappen door een bosrijke omgeving. De Turnhole Bend Trail (1 km) loopt naar een plaats vanwaar je de grote, diepe bocht kunt zien die de Green River in het landschap uitgesleten heeft. Langere wandelroutes zijn de Mammoth Cave Railroad North (5,4 km) en South (8,2 km)

Mammoth Cave Kentucky

Green River

Een groot deel van Mammoth Cave National Park wordt getekend door de rivieren Green en Nolin. Het water voert je langs hoge bomen, wildlife en mooie rotsformaties, die zeker tot de mooiste bezienswaardigheden van het park horen. Aan de Green River liggen zanderige uiterwaarden, eilandjes en ondergrondse bronnen. Dankzij dit water kun je er vissen en natuurlijk varen! Je kunt een kano/kajak huren bij Dennison Ferry Day-Use Area, Green River Ferry, or Houchins Ferry (Green River) of Tailwaters Recreation Area (Nolin River). De Green River stroomt iets harder dan de Nolin. Het is aan te raden om een plattegrond op te halen bij het bezoekerscentrum voor je vertrekt.

Mammoth Cave Kentucky

Vervoer

Mammoth Cave National Park is goed bereikbaar met eigen vervoer. Het park beslaat een groot gebied en is in het zuidoosten te betreden via de Interstate 70, waar je vervolgens via de afslag Mammoth Cave Entrance Road het park binnen rijdt. Via lokale wegen kun je het park in het noorden of zuiden betreden. Bussen van Greyhound Bus stoppen in Cave City, dat op circa 18 kilometer van het park ligt. Vanaf het busstation rijden taxi's naar het park. In het park zelf is er geen openbaar vervoer beschikbaar. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken wel bussen voor diverse rondleidingen door de grotten.

Feiten

Staat Kentucky
Oppervlakte 213 km²
Hoogte van 128 meter tot 281 meter
Opgericht 1 juli 1941
Bezoekers per jaar 500.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Mammoth Cave National Park kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters. De lente en de herfst zijn het meest aangename seizoen om een bezoek aan het (bovengrondse) deel van het park te brengen; in beide seizoenen liggen de maxima rond de 20 graden. In de zomer voelt het door de hoge luchtvochtigheid en de temperatuur van 30 graden vaak echt benauwd aan. 's Winters liggen de temperaturen overdag tussen de 7 en 10 graden.

De temperaturen in de grotten kunnen variëren, maar liggen gemiddeld rond de 12 graden Celsius. In de zogenaamde 'variable temperatures zones', die zich dichtbij de uitgangen bevinden, kan de temperatuur in de winter dalen tot het vriespunt en in de zomer stijgen tot 16 graden.

Natuur, flora & fauna

Fauna

Het park biedt een thuis aan meer dan tweehonderd verschillende vogelsoorten. Sinds enkele jaren kun je, naast uilen, valken, spechten en zwaluwen, ook weer wilde kalkoenen zien. In het park bevinden zich meer dan zeventig verschillende bedreigde diersoorten, waaronder de Eyeless Cave Shrimp, een oogloze garnaal, die alleen in het Mammoth Cave National Park voorkomt. In de bossen kun je onder andere witstaartheren, vossen, wasberen, bevers en konijnen tegenkomen, maar ook verschillende slangen en reptielen. De Green River staat vooral bekend om de vele verschillende soorten mosselen die in het water leven. In de grotten zelf leven ook veel dieren, waaronder diverse vleermuizen en krekels.

Mammoth Cave Fauna

Flora

Een groot deel van het park werd oorspronkelijk gebruikt als landbouwgrond, waardoor veel bossen nog niet zo oud zijn. Slechts een klein gedeelte van de bossen wordt ingenomen door oude (eiken)bomen. Langs de Green River en de Nolin River vind je wilde vijgenbomen, witte abelen, zilveresdoorns en vederesdoorns. In de verschillende moerassen, zandstenen holen en kliffen kun je ook bijzondere planten- en bomensoorten aantreffen. Daarnaast zijn er nog enkele savannegebieden bewaard gebleven, 'barrens' genoemd, waar verschillende grassoorten groeien.

Mammoth Cave Flora

Geschiedenis

In de zogenaamde late archaïsche periode, die duurde van 3000 tot 1000 voor Christus, woonden en joegen er diverse inheemse stammen in het huidige Kentucky. De Mammoth Cave was voor deze mensen geen geheim en de kilometerslange grottenstelsels werden met behulp van brandende toortsen verkend. De grotten waren geliefd bij de indianen om hun rijkdom aan mineralen, die waarschijnlijk werden gebruikt voor medicijnen en rituelen. Ook deden de diverse grotingangen dienst als woning gedurende periodes van het jaar. Door de koele temperaturen en het droge klimaat in de grotten zijn veel gebruiksvoorwerpen van de historische indianenstammen goed bewaard gebleven. Een van de meest fascinerende vondsten in de grotten zijn diverse mummies, waardoor vermoed wordt dat de indianen de grotten gebruikten om de lichamen van overledenen te behouden.

Volgens de legende ontdekten de Europeanen de grotstelsels voor het eerst in 1797, toen een jager genaamd Houchin in de grotten terechtkwam tijdens het achtervolgen van een beer. Andere kolonisten realiseerden zich al snel dat er in de muren van de grotten salpeter te vinden was, een belangrijk ingrediënt voor buskruit. Tijdens de Oorlog van 1812 begonnen twee mannen, Hyman Gratz en Charles Wilkens, een buskruitfabriek vlakbij het grottenstelsel. Overblijfselen van deze mijnactiviteiten zijn tegenwoordig nog zichtbaar in de grotten.

In 1838 begonnen mensen ook het geologische, biologische en culturele belang van de grotten te waarderen. Franklin Gorin was op dat moment de eigenaar van de grotten en speelde handig in op de groeiende publieke interesse door tours te organiseren, geleid door zijn slaaf Stephen Bishop. Bishop was de eerst bekende persoon die het gebied grotendeels in kaart bracht en hij werd uiteindelijk beroemd om zijn ontdekkingen en uitgebreide kennis van de grotten. In 1839 werden de grotten door Dr. John Croghan opgekocht. Croghan presenteerde de grotten als een van de grootste wonderen ter wereld en bouwde wegen, hotels en andere gebouwen om nog meer toeristen te trekken. Ook liet hij de grotten van onder tot boven verkennen en bracht hij de uitgebreide stelsels in kaart. Hij richtte er tevens een ondergronds tuberculoseziekenhuis op, omdat hij geloofde dat de stabiele temperaturen en de droge lucht patiënten zou helpen beter te worden. Zijn experiment mislukte toen enkele van de in de grotten behandelde patiënten stierven.  

Nadat de laatste nakomelingen van Croghan overleden waren, werd er een belangengroep opgericht door rijke inwoners van Kentucky om het Mammoth Cave National Park op te richten. Het nationale park werd een feit op 1 juli 1941. In de jaren 1950 werd er veel van de geschiedenis van de inheemse volkeren die in en rond de grotten leefden ontdekt tijdens een groot onderzoek onder leiding van Patty Jo Watson van de Washington University. Tot op heden worden er nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan in het uitgestrekte grottenstelsel.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan