Kentucky

Kentucky, de staat die veel Nederlanders met de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken associëren, heeft meer te bieden dan alleen gefrituurde kip. Zo komen uit deze staat in het midden van het oosten ook raspaarden en whisky. In de grootste stad, Louisville, ligt een aantal oude wijken met huizen in Victoriaanse stijl. Daarnaast kun je in Kentucky het Mammoth Cave National Park bezoeken, een enorm en mysterieus grottenstelsel waarvan nog maar een deel echt in kaart is gebracht.

Feiten

Bijnaam: The Bluegrass State
Hoofdstad: Frankfort
Grootste stad: Louisville
Bevolking: 4.340.000
Oppervlakte: 104.659 km²
Toetreding tot de VS: 1 juni 1792
Officiële website: www.kentucky.gov

Vlag & Seal

Vlag Kentucky Seal Kentucky

Cultuur/Geschiedenis

Voordat Kentucky in de maand april van het jaar 1792 na een tiental onderhandelingspogingen in Danville officieel onafhankelijk verklaard werd, maakte het deel uit van Virginia. Nog in juni van datzelfde jaar werd het als afzonderlijke staat lid van de Verenigde Staten van Amerika.
 
Hoewel Kentucky volgens de officiële indeling binnen de regio ‘The Deep South’ valt, bleef het tijdens de Burgeroorlog aanvankelijk neutraal om uiteindelijk de kant van de Unie te kiezen. Een eigenaardig feitje is dat Abraham Lincoln, de leider van het Noorden, en Jefferson Davis, de leider van het Zuiden, allebei uit de staat Kentucky kwamen.
 
De bijnaam van Kentucky is ‘The Bluegrass State’, wat verwijst naar het vele bluegrass (in het Nederlands: beemdgras) dat er groeit. Deze grassoort is geschikt voor gazons thuis maar ook voor sportvelden.
 
Op de beemdgrasvelden graast vee van uitstekende kwaliteit. Vooral de paarden uit Kentucky zijn zeer vermaard, omdat het rasdieren zijn die er prachtig uitzien en het goed doen in paardenraces.

Feesten

In Kentucky vinden veel paardenraces plaats. Het hoogtepunt in het paardenraceseizoen is de Kentucky Derby, die jaarlijks wordt gehouden in Louisville op de eerste zaterdag van mei. Dit evenement heeft de bijnaam ‘Run for the Roses’ gekregen, omdat de winnaar wordt bekroond met een kunstwerk bestaande uit 554 rode rozen. Er gaat een twee weken durend festival aan vooraf, het Kentucky Derby Festival. Dit festival trekt elk jaar veel bezoekers, op het hoogtepunt zelfs anderhalf miljoen.

Culinair

Aan de Kentucky Derby zijn traditioneel een drankje en een gerecht verbonden. ‘Burgoo’, een stoofpotje van rund-, kippen- of varkensvlees met groente, wordt er het meest geserveerd. Hierna wordt ‘Mint Julep’ gedronken, een cocktail met mint, bourbon, suiker en ijs.
 
De hiervoor genoemde bourbon is een speciale soort whisky die afkomstig is uit Bourbon County, een gebied in Kentucky. Anders dan andere whisky wordt bourbon gestookt uit rogge en maïs.

Klimaat

Kentucky heeft een vochtig subtropisch klimaat met vier seizoenen. In de zomer kan het behoorlijk warm worden, zo rond de dertig graden. De dagtemperatuur ligt in de winter vaak rond het vriespunt of een paar graden daarboven. Aan regen is er geen gebrek. Ook tornado’s zijn er niet zeldzaam, er zijn er ongeveer tien per jaar.

Beste reistijd

Helaas valt er het hele jaar door vrij veel regen in Kentucky, maar qua temperatuur zijn de lente, zomer en herfst het meest geschikt voor een bezoek. Als je de Kentucky Derby en de bijbehorende festiviteiten bij wilt wonen, kun je het best eind april gaan.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan