Nashville, Tennessee

Nashville Tennessee Nashville is de hoofdstad van de country- en westernmuziek. De hoofdstad van Tennessee biedt een thuis aan menig bekend en onbekend countrytalent. In een van de vele tentjes langs Broadway kun je kennismaken met deze Amerikaanse folklore. Naast 'Music City' wordt Nashville 'Athens of the South' genoemd, vanwege de vele educatieve instellingen en de neoclassicistische architectuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Music Row

Music Row is het stadsdeel ten zuidwesten van het centrum, gecentreerd om 16th en 17th Avenue South. Hier zijn honderden muziekbedrijven te vinden, voornamelijk gerelateerd aan countrymuziek, gospel en hedendaagse christelijke muziek. Er zijn onder andere platenlabels, opnamestudio's en radiostations gevestigd. Onderdeel van Music Row is Broadway, waar uit de vele barren gitaarmuziek en gezang klinkt. Bezoek hier de Ernest Tubb Record Store, met een groot assortiment aan country-, bluegrass- en folkalbums. Niet ver van de platenwinkel ligt Printers Alley, een beroemde straat met cafés voor livebands en karaokebars. Het gebied rond Broadway en Second Avenue Historic District biedt veel nachtclubs en restaurants.

Nashville Tennessee

Ryman Auditorium

Het Ryman Auditorium op 5th Avenue South is Nashvilles belangrijkste concertgebouw. Naast rock-, jazz- en bijvoorbeeld bluesconcerten vormt het een podium voor musicals en stand-up comedy. Tot 1974 was het de locatie van Grand Ole Opry, 's werelds langstlopende countrymuziekprogramma. Bezoek het bijbehorende Ryman Museum of ga mee met de Backstage Experience. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien.

Ryman Auditorium

Grand Ole Opry House

Tegenwoordig wordt Grand Ole Opry verschillende malen per week live opgenomen in het Grand Ole Opry House, ten oosten van het stadscentrum. Naast countrymuziek wordt er bluegrass, folk en gospel gespeeld, zowel door grote legenden als beginnende muzikanten. Mocht je aanwezig willen zijn tijdens een live-uitzending, zorg dan dat je op tijd (online) tickets bemachtigt. Daarnaast zijn er dagelijks rondleidingen en kun je zowel overdag als na een show deelnemen aan een backstage tour (informeer bij ons naar de mogelijkheden).

Grand Ole Opry House

Country Music Hall of Fame and Museum

Echte countryliefhebbers mogen absoluut niet het Country Music Hall of Fame and Museum overslaan, gelegen aan 5th Avenue North. In het museum is de ontwikkeling van countrymuziek weergegeven aan de hand van tentoonstellingen, videoclips en opnames van optredens. Vanaf het museum vertrekken dagelijks tours naar de historische RCA Studio B, een belangrijke plaats voor de totstandkoming van de 'Nashville Sound'.

Country Music Hall

Centennial Park

Ongeveer drie kilometer ten westen van downtown, tegenover de campus van de Vanderbilt University, ligt Centennial Park. Naast een groot kunstmatig meer, een historische stroomtrein en een gevechtsvliegtuig vind je er een levensgrote replica van het Parthenon uit Athene. In het Parthenon staat een 13 meter hoog gouden standbeeld van de godin Pallas Athena. Daarnaast is er een kunstgalerie.

Centennial Park

Johnny Cash Museum

Van gitaren tot cowboylaarzen, albumhoezen en handgeschreven brieven: in dit museum duik je in het leven en de carrière van Johnny Cash. Het Johnny Cash Museum is dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00, met uitzondering van officiële feestdagen. Het adres is 119 Third Avenue South.

Johnny Cash Museum

East Nashville

Hoewel East Nashville ooit een gure wijk was vol dealers van drugs en zelfgestookte drank, is het tegenwoordig een hip stadsdeel dat veel bezoekers trekt. East Nashville wordt van de binnenstad gescheiden door de Cumberland-rivier en is erg in opkomst. Het barst er van de nieuwerwetse initiatieven. Zo is koffiehuis Barista Parlor gevestigd in een oude garage en hebben alle obers er een snor en tatoeages. Bij The Fusilage kun je meubels bekijken die gemaakt zijn van vliegtuigonderdelen. Je kunt de parkjes, kerken en pastelkleurige huizen eenvoudig te voet bezichtigen. Je bereikt East Nashville via Woodland Street. Voor restaurants en bars gaan je naar Gallatin Avenue en Eastland Avenue. Wie denkt dat er hier in de Deep South alleen gefrituurd voedsel verkrijgbaar is, heeft het mis. Zeker in East Nashville schieten restaurantjes als paddenstoelen uit de grond.

East Nashville

Omgeving

The Hermitage

Meer weten over Andrew Jackson, de zevende president van Amerika? Bezoek dan zijn voormalige landgoed annex plantage en ga mee met een tour onder leiding van een gekostumeerde gids. Het hoofdgebouw bevat nog veel originele elementen en biedt dan ook een goede blik in het dagelijkse leven van de negentiende-eeuwse president. Het omringende landgoed bestaat uit mooie tuinen en meer dan dertig historische gebouwen, waaronder voormalige slavenverblijven. De Hermitage ligt op circa een half uur rijden van downtown.

The Hermitage

Jack Daniel's Distillery

Ben je dol op Whiskey? Dan is de Jack Daniel's destilleerderij in Lynchburg, een uur rijden ten noorden van Huntsville, een leuke bestemming. Een gids leidt je rond door de brouwerij en vertelt je over de geschiedenis en productie van de wereldberoemde whiskey vertellen. Ook zullen de verhalen over Mr. Jack himself je niet ontgaan. Je kunt dagelijks een rondleiding volgen, tussen 09:00 en 16:30. Grappig genoeg is de county waarin Lynchburg ligt drooggelegd; je mag er dus geen alcohol drinken. Een leuk alternatief is Nelson's Green Brier Distillery, dat door de broers Charlie en Andy Nelson wordt gerund in navolging van hun opa. De brouwerij ligt aan Clinton Street en is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken.

Volg een tour door de Jack Daniels Distillery nabij Nashville in Lynchburg

Castle Gwynn

Vanaf de I-840 bij het dorpje Triune zie je door de bomen heen twee witte kasteeltorens. Mike Freeman tekende als 14-jarige scholier zijn eigen kasteel en toverde deze droom om in werkelijkheid. Het ontwerp lijkt op het 12de-eeuwse kasteel Castell Coch in Wales, ware het niet dat de Amerikaanse variant pas in de jaren tachtig verrees en veel weg heeft van een Disneykasteel.

Vervoer

De Metropolitan Transit Authority (MTA) beheert meerdere busroutes. De Bus Rapid Transit (BRT) heeft als doel de mensen snel door de drukste gebieden te vervoeren en heeft daarom minder stops in het centrum.

Wil je de hoogtepunten van de stad graag bekijken vanuit een voertuig dan is de trolley die vertrekt vanaf First Arts Center op Broadway een aanrader. Deze lijn vertrekt elke dag voor een twee uur durende tour langs alle grootste attracties.

Feiten

Staat Tennessee
County Davidson
Oppervlakte 1.367 km²
Hoogte 182 meter
Inwoners 625.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Nashville kent een subtropisch klimaat, dat wordt gekenmerkt door vrij milde winters (met een gemiddelde temperatuur van 4 graden) en warme, vochtige zomers (rond de 27 graden). In de wintermaanden kan er sprake zijn van lichte sneeuwval, maar de neerslag valt voornamelijk in de vorm van regen. Ook in de lente regent het veel. De herfst is in Nashville de droogste periode. In de lente en de herfst is het aangenaam warm. Mei en oktober worden doorgaans als de mooiste maanden beschouwd om Nashville en de staat Tennessee te ontdekken.

Geschiedenis

Hoewel je Nashville waarschijnlijk vooral kent vanwege de muziek, begint de geschiedenis van de stad lang voordat de straten en barretjes gevuld werden met tokkelende plattelandsjongens.

In 1779 ziet Nashville, oorspronkelijk ‘Fort Nashborough’ gedoopt, het levenslicht. Door de ligging aan de Cumberland-rivier groeit de gemeenschap snel uit tot een belangrijk katoen-, haven- en spoorwegcentrum. In 1784 wordt de gemeenschap als stad erkend en Fort Nashborough wordt omgedoopt tot ‘Nashville’. In 1843 dingen enkele steden mee naar de titel van hoofdstad van Tennessee en Nashville wint deze met slechts één stem verschil van Charlotte.

Nashville blijft groeien en in 1860, vlak voordat de Burgeroorlog uitbreekt, is het een zeer welvarende stad. De oorlog maakt van de stad een gewild bezit. Wie macht heeft over de stad heeft immers ook macht over de diverse transportroutes die via Nashville lopen. De oorlog doet de stad, zoals veel plaatsen in de Verenigde Staten, een geheel nieuwe weg inslaan. De toekomst en educatie van de jongeren komt op de belangrijkste plaats te staan en gedurende een tijdspanne van 25 jaar worden er diverse universiteiten opgericht, waaronder de Vanderbilt University, Fisk University en het Meharry Medical College. De vele onderwijsinstellingen bezorgen de stad de bijnaam ‘Athens of the South’.

Na de Burgeroorlog groeit de populatie in een halve eeuw tijd enorm, van bijna 17.000 in 1860 tot meer dan 80.000 in 1900. Nashville wordt een zeer welvarende stad, wat nog goed is terug te zien in de vaak op de klassieke oudheid geïnspireerde gebouwen uit het eind van de negentiende eeuw.

Sinds 1925 biedt het radioprogramma de Grand Ole Opry elke week een podium voor diverse muzikanten uit de streek. Veel grote namen hebben hier hun première beleefd. De wekelijks terugkerende Grand Ole Opry is al snel een fenomeen in Nashville en zorgt ervoor dat de stad ‘Music City of the USA’ wordt genoemd.

In het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw wordt een nieuwe beweging in de muziekwereld erg populair: countrymuziek. De Grand Ole Opry verhuist naar het grote concertgebouw Ryman Auditorium in de binnenstad, die als gevolg hiervan al gauw liefkozend de 'Mother Church of Country Music' wordt genoemd. Op 16th en 17th Avenue South worden diverse opnamestudio’s en platenlabels opgericht. Zo opent Castle Studio - de eerste opnamestudio van Nashville - haar deuren en wordt de Country Music Association opgericht. Al snel volgt de bekende RCA Studio B onder management van countrygitarist Chet Atkins. De ‘Nashvillesound’ wordt geperfectioneerd en verwerft (inter)nationale bekendheid. Nashville als muziekstad is een feit en diverse artiesten, onder wie Elvis Presley, de Everly Brothers en Dolly Parton, nemen hun hits op in een van de vele opnamestudio’s die de stad rijk is.

In 1974 wordt Grand Ole Opry gevestigd in het Gaylord Oprylandcomplex. Door deze verhuizing raakt het Ryman Auditorium enigszins in verval. Tijdens de Economic Boom in de jaren 1990 maakt de stad wederom een grote bloei door. Kenmerkende plaatsen voor de stad, zoals de Country Music Hall of Fame, wordt nieuw leven ingeblazen.

Economie

Het culturele, muzikale beeld van de stad is ondertussen aangevuld met een meer financieel imago. De hoge concentratie van banken en verzekeringsmaatschappijen in Nashville maakt van het ‘Athens of the South’ tevens het 'Wall Street van het Zuiden'. De plaatselijke economie wordt voornamelijk draaiende gehouden door de bankiers en verzekeraars van de stad.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan