Minneapolis, Minnesota

Minneapolis, Minnesota Minneapolis vormt samen met het aangrenzende Saint Paul de Twin Cities. Waar Saint Paul de historische panden herbergt, is Minneapolis de moderne broer. De stad is waterrijk en groen en de bevolking is er sportief: je komt hier veel fietsers en joggers tegen. De Mississippi-rivier loopt dwars door Minneapolis en leidt naar de Golf van Mexico. Ook bijzonder is het Skyway System: een serie overdekte bruggen waardoor voetgangers vrijwel alle winkels, bars, restaurants en kantoren in het centrum kunnen bereiken. Het systeem is 's winters verwarmd en 's zomers gekoeld en vormt een netwerk dat maar liefst 69 stadsblokken omvat en 18 kilometer lang is. Leuk voor ons Nederlanders: Minneapolis is de fietshoofdstad van Amerika.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Minneapolis Institute of Art

Minneapolis wordt ook wel de culturele hoofdstad van the Midwest genoemd. Dat is mede dankzij het Minneapolis Institute of Art (MIA). Dit kunstcentrum in het hart van de stad is een aanrader voor iedereen die van cultuur houdt. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen die het best te omschrijven zijn als 'divers'. De collectie varieert van Amerikaans modernisme tot de Romeinen. Verder kun je er schilderijen van Rembrandt van Rijn en Georgia O'Keeffe bekijken, maar ook kunst, textiel en decoraties uit Azië. MIA is bovendien trots op Doryphoros: een van de vier overgebleven kopieën van een eeuwenoude Griekse sculptuur. Daarnaast is er ruimte voor fotografie. Je kunt dagelijks meegaan met een rondleiding, of zelfstandig je weg door het grote museum zoeken. Minneapolis Institute of Art vind je aan 2400 3rd Ave S en is geopend van dinsdag tot en met zondag. Extra fijn: Minneapolis Institute of Art is gratis toegankelijk.

Minneapolis, Minnesota

First Avenue

Fans van Prince mogen deze muziektempel/nachtclub niet overslaan. Op de zwartgeschilderde buitenkant prijken tientallen witte sterren met namen van beroemdheden, zoals Jeff Buckley, UB40 en Lenny Kravitz. First Avenue werd gebouwd in 1937 als busstation en werd in de jaren zeventig een nachtclub. Prince, de beroemdste inwoner van Minneapolis, maakte de club in de jaren tachtig beroemd. First Avenue werd zijn 'main stage'. Ook nam hij er veel scenes uit zijn muziekfilm Purple Rain op.

Minneapolis, Minnesota

Walker Art Center

Ook een topattractie in Minneapolis is het Walker Art Center. Dit kunstcentrum heeft een imposant uiterlijk én een fijne collectie met twintigste-eeuwse kunst en fotografie. Elke donderdag is er gratis entree. Op zomeravonden kun je vaak genieten van een gratis film of muziek in het aangrenzende Loring Park. De bijbehorende Sculpture Garden wordt als een van de topattracties van Minnesota gezien. Het meest gefotografeerd is de 'Spoonbridge & Cherry' van kunstenaar Claes Oldenburg. Ook het Cowles Conservatory, vaak begroeid met wilde bloemen, is een bezoekje waard. De kunsttuin werd in 2017 grondig gerenoveerd.

Minneapolis, Minnesota

Weisman Art Museum

Alleen al het blikkerige uiterlijk van The Weisman lokt veel bezoekers naar dit kunstcentrum. De glanzende zilveren structuur, die geïnspireerd lijkt op een boel conservenblikken, werd ontworpen door architect Frank Gehry. Het Weisman Art Museum heeft gave collecties met Amerikaanse kunst uit de twintigste eeuw. Er is ook aandacht voor keramiek en Koreaanse meubelen.

Minneapolis, Minnesota

Chain of Lakes Regional Park

De Mississippi-rivier die dwars door Minneapolis stroomt, leidt je naar een serie meren ten zuidwesten van de stad. Cedar Lake, Brownie Lake, Lake of the Isles, Lake Calhoun en Lake Harriet vormen samen de Chain of Lakes. Ze zijn met elkaar verbonden door fiets- en wandelpaden en zijn stuk voor stuk omringd door groene parken, stranden en/of bossen. Bij Calhoun Lake en Harriet Lake is het in de zomer een gezellige drukte met zonaanbidders, zwemmers, kanoërs, kajakkers en spelende kinderen. Het kleinere Lake of the Isles is vooral in de winter druk bezet met ijshockeyers en schaatsers. Brownie Lake en Cedar Lake zijn doorgaans rustiger, hier ben je even weg van de stadse drukte.

Lake Harriet, Minneapolis, Minnesota

Mill City

In Downtown East, aan de Mississippi-rivier, ligt het Mill District. Er staan meelfabrieken en molens uit de periode dat Minneapolis de ‘meelhoofdstad’ van de wereld was. Ook zijn er belangrijke culturele instellingen, zoals het Guthrie Theater en het Mill City Museum. Het museum is ondergebracht in een oude fabriek en richt zich op het ontstaan en de ontwikkeling van Minneapolis. Speciale aandacht is er voor het ‘flour milling’. Direct naast het museum ligt het Mill Ruins Park, het half uitgegraven molenlandschap, waar nog altijd water doorheen stroomt. 

Minneapolis, Minnesota

Minnehaha Park

Met de 16 meter hoge Minnehaha Falls en het uitzicht over de Mississippi-rivier is dit een van de populairste parken van de stad. Hoewel de waterval in de zomer uit niet meer dan een kleine stroom bestaat, heeft het water in de loop der tijd een diepe kloof uitgesleten. De naam Minnehaha, dat ‘laughing water’ betekent, is vereeuwigd in Henry Longfellows beroemde gedicht The Song of Hiawatha, over indianenheld Hiawatha. Longfellow haalde voor zijn meesterwerk uit 1855 inspiratie uit traditionele verhalen van de inheemse Ojibwa-stam en een foto van de waterval – die hij zelf nooit zag. Een replica van Longfellows huis in Massachusetts dient als bezoekerscentrum.

Minnehaha Falls, Minneapolis, Minnesota

Fort Snelling

Op slechts een paar kilometer van Minnehaha Park ligt Fort Snelling. In het fort uit de jaren 1820 werden tijdens de Burgeroorlog vrijwilligers voor het Unie-leger getraind. Ook in andere conflicten en oorlogen, waaronder de Wereldoorlogen, diende het fort als bevoorradings- en trainingscentrum. De geschiedenis gaat echter nog verder terug. De locatie van het fort, waar de Minnesota- en Mississippi-rivieren samenkomen, was eeuwen van belang voor indianen. Dit is ook de plek waar Dakota-indianen gevangen worden gehouden tijdens de Dakota-oorlog die uitbreekt in de zomer van 1862. De strijd eindigt met een massa-executie van 38 Dakota-mannen in Mankato, een plaatsje ten zuiden van Fort Snelling. Volg een tour en duik in deze lange en bewogen geschiedenis.

Fort Snelling, Minneapolis, Minnesota

Omgeving

Saint Paul

Minneapolis vormt samen met het aangrenzende St. Paul de Twin Cities. Ondanks het feit dat de steden veel met elkaar gemeen hebben, heeft St. Paul – de hoofdstad van Minnesota – een chiquere uitstraling dan Minneapolis. Dit komt voornamelijk door de oude gebouwen en de enorme kathedraal van St. Paul. De kathedraal werd gebouwd begin 1900 en heeft de stijl van de Klassieke Renaissance. In Saint Paul vind je ook het beroemde en gigagrote winkelcentrum Mall of America. De welvarende wijk Summit Hill is the place to be in Saint Paul.

Saint Paul, Minnesota

Saint Cloud

Rijd je van Minneapolis naar Fargo, dan kun je een tussenstop maken in Saint Cloud. Hier zijn de Munsinger Clemens Gardens een bezoek waard. De tuin wordt gevormd door circa 80.000 planten, bankjes, fonteinen, schommels en vijvers. Vooral de rozentuinen worden door bezoekers bejubeld. Daarnaast is er 's zomers elke zondag een concert te beluisteren. Saint Cloud herkennen How I met your mother-fans misschien als de geboorteplaats van personage Marshall Eriksen.

Saint Paul, Minnesota

Banning State Park

Tussen Minneapolis en Duluth kun je een tussenstop maken bij het Banning State Park, ter hoogte van Standstone. Het staatspark ligt rond de Wild & Scenic Kettle River en is de ideale plek om te klimmen, raften en hiken. Je kunt de Quary Loop Trail volgen langs ruïnes in zandsteengroeves, aan de ruige oever van de Kettle-rivier. De populairste attractie is de Wolf Creek Falls, de perfecte plek voor een foto of een lunch.

Saint Paul, Minnesota

Vervoer

Een gezonde en milieubewuste manier om door Minneapolis te reizen in per fiets: de stad heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een uitgebreid netwerk van fietspaden. Op diverse plaatsen in de stad kun je fietsen huren.

Het openbaar vervoer in de stad en de omgeving wordt verzorgd door Metro Transit. Het bussysteem is vrij ingewikkeld, maar kan onder andere met behulp van een plattegrond toch relatief eenvoudig doorgrond worden. Naast bussen rijdt er ook een lightrail, die onder andere stopt in het centrum, het vliegveld en de Mall of America.

Regent het of is het koud tijdens je bezoek aan Minneapolis? Zoek dan de Skyway eens op. Dit stelsel van 18 kilometer overdekte 'lucht'-gangen verbindt winkels, bars, restaurants en kantoren met elkaar. In de zomer is het er lekker koel; in de winter aangenaam warm. 

Feiten

Staat Minnesota
County Hennepin
Oppervlakte 151 km²
Hoogte 264 meter
Inwoners 425.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Minneapolis heeft een landklimaat met koude, sneeuwrijke winters en warme, droge zomers. Van december tot eind februari kan het gemiddeld -12 graden zijn. Van november tot en met maart kan er sneeuw vallen. Vanaf april begint het kwik op te lopen naar  een aangename 20 graden in mei. De zomermaanden zijn warm, met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. September is eveneens een aangename maand (20 graden).

Geschiedenis

Minneapolis heeft zijn onstaan te danken aan de enige natuurlijke waterval in de Mississippi-rivier: de Saint Anthony Falls. Kolonisten die er in het begin van de negentiende eeuw neerstreken, maakten goed gebruik van de waterkracht. Al snel verrezen er houtzagerijen en meelfabrieken. In de uitgestrekte bossen in het noorden van de staat werden 's winters bomen gekapt en langs de kleine zijtakken van de Mississippi-rivier gelegd. Zodra de sneeuw smolt en de kleine beken uitgroeiden tot flinke waterstromen, duwden de houthakkers de bomen in het water. Zo dreef het hout naar de Mississippi-rivier en kwam het gemakkelijk in het stroomafwaarts gelegen Minneapolis terecht om verwerkt te worden.

Ongeveer een eeuw nadat de eerste houtzagerijen gebouwd werden, verdwenen ze. Er waren geen grote bossen meer over om te kappen. Het gebouw van de Lumber Exchange in het stadscentrum is het enige wat nog aan deze periode herinnert. De meelfabrieken waren een langer leven beschoren. Van 1880 tot 1930 was Minneapolis het centrum van de meelproductie, dankzij de waterkracht en de nabijheid van de uitgestrekte graanvelden van Minnesota, Iowa en de twee Dakota's. Tegenwoordig is ook deze industrie gekrompen en zijn veel fabrieken in verval geraakt. Een deel ervan is te bekijken in het Mill Ruins Park bij de waterval.

Tegenwoordig staat Minneapolis vooral bekend om zijn medische industrie, financiële instellingen en de Mall of America in Bloomingdale, een van de grootste winkelcentra van de Verenigde Staten. Daarnaast is de University of Minnesota, waar meer dan 45.000 studenten een opleiding volgen, ook een grote werkgever.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan