Minnesota

In het noorden, tegen Lake Superior en de Canadese grens aan, ligt Minnesota. De staat barst van de grote en kleine meren, waar er volgens sommigen rond de 15.000 van zijn. De hoofdstad van de staat is Saint Paul en de grootste stad is Minneapolis. Deze steden liggen aan weerszijden van de rivier de Mississippi en zijn min of meer met elkaar vergroeid. Hierom worden beide steden ook wel de ‘Twin Cities’, of ‘Tweelingsteden’ genoemd. In deze metropool woont meer dan de helft van de inwoners.

Feiten

Bijnaam: The North Star State
Hoofdstad: Saint Paul
Grootste stad: Minneapolis
Bevolking: 5.300.000
Oppervlakte: 225.181 km²
Toetreding tot de VS: 11 mei 1858
Officiële website: www.state.mn.us

Vlag & Seal

Vlag Minnesota Seal Minnesota

Cultuur/Geschiedenis

Voordat de Europeanen er invloed kregen, woonden in Minnesota indianenstammen als de Dakota, Lakota en Anishinabe. De immigranten die voet aan wal zetten waren voornamelijk van Tsjechische, Poolse, Zweedse, Finse, Noorse en Duitse afkomst. Het belangrijkste handelsproduct uit de staat was bont.
 
In 1862 kwam het met de Dakota, ook wel Sioux genoemd, tot een conflict. De Dakota kwamen in opstand omdat zij door allerlei verdragen uit hun leefgebieden verdreven werden, wat op een oneerlijke manier gebeurde. De opstand groeide uit tot de Dakota-oorlog, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog plaatsvond.
 
De inwoners van Minnesota staan erom bekend hoffelijk, tolerant en beschaafd te zijn en een sterk gevoel voor de gemeenschap te hebben. Bovendien vermijden ze conflicten en kunnen ze zich goed beheersen. Hieruit is het begrip ‘Minnesota nice’ ontstaan. Onderzoekers denken dat deze mentaliteit te maken heeft met hun Scandinavische origine.

Feesten

Elk jaar aan het einde van de zomer vindt er in de Twin Cities de Minnesota State Fair plaats, een van de grootste fairs van de Verenigde Staten. Hier komt jaarlijks een aanzienlijk groot deel van de bevolking op af. Het feest staat in het teken van vee, eten, muziek, competities en kunst.
 
In Minneapolis wordt elke zomer de Minneapolis Aquatennial gehouden, een festival ter ere van de vele stroompjes, meren en rivieren die de stad bezit. Er worden dan onder andere zandkastelen gebouwd en beachvolleybalwedstrijden gespeeld. Verder vinden er ´Milk Carton Boat Races’ plaats, wedstrijden met bootjes gemaakt van melkpakken.

Culinair

In de keuken van Minnesota zijn veel Duitse en Scandinavische invloeden terug te vinden. Een populair gerecht is ‘hot dish’, een ovenschotel waar veel variaties van bestaan. Belangrijk is dat het een product met zetmeel bevat - bijvoorbeeld rijst, noodles of aardappels -, vlees of een vleesvervanger, en groenten. Ook gaat er soep in.
 
Een ander populair gerecht is ‘lutefisk’: vis die op een traditioneel Scandinavische manier wordt bereid.

Klimaat

Minnesota heeft een typisch continentaal klimaat, wat bekent dat de winters koud zijn (met maxima van een paar graden onder het vriespunt) en de zomers warm (tot bijna dertig graden in juli). Aan de kust van Lake Superior, waar onder andere de stad Duluth aan ligt, is het weer wat gematigder. Hier wordt het overdag in de winter kouder dan -5 en in de zomer komen de maxima zelden boven de 25 graden uit.

Beste reistijd

Minnesota kent strenge winters, met vrieskou en een reële kans op flinke sneeuw- en ijsstormen. Deze periode kun je beter vermijden. Voor buitenactiviteiten zijn de zomer, het einde van de lente en het begin van de herfst de meest geschikte reistijd.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan