Jackson, Mississippi

Jackson Mississippi Jackson is de gemoedelijke hoofdstad van de Amerikaanse staat Mississippi. Hier, in de 'City with Soul' vind je cafés, goede restaurants en veel aandacht voor muziek. Je herkent Jackson wellicht van het boek The Help (Een Keukenmeidenroman) of de gelijknamige film over de strijd van Afro-Amerikaanse vrouwen in de jaren zestig. Jackson, toen al de staatshoofdstad, werd destijds bekend door de strijd die de grotendeels Afro-Amerikaanse bevolking voerde voor gelijke rechten. Het Smith Robertson Museum & Cultural Center is aan dit thema gewijd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mississippi State Capitol

Jackson is de hoofdstad van de staat Mississippi. Een van de bezienswaardigheden is dan ook het State Capitol. Het huidige capitoolgebouw wordt sinds 1903 gebruikt door de regering van Mississippi. Het State Capitol aan 400 High Street is het derde capitoolgebouw in Jackson. Je herkent het aan de Beaux-Arts architectuur en de 4,6 meter brede, gouden adelaar op het dak. Je kunt van maandag tot en met vrijdag mee met een gratis rondleiding door het capitoolgebouw.

Jackson Mississippi State Capitol

Old Capitol Museum

Om het ingewikkeld te maken, staat in Jackson nóg een capitoolgebouw. Namelijk het Old State Capitol, dat het staatshuis was tussen 1839 en 1903. Het Old State Capitol heeft een Griekse stijl en herbergt tegenwoordig een museum, waar je alles leert over de geschiedenis van Mississippi. Je krijgt er inzicht in hoe de staat zich afscheidde van de Unie in 1861 en hoe de grondwetten van Mississippi vorm kregen. Ook leer je over de geschiedenis van het capitoolgebouw zelf (en haar opvolger). Het Old Capitol Museum, aan 100 South State Street, kun je gratis bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag. Een paar honderd meter verderop (aan East Capitol Street) kun je van dinsdag t/m vrijdag touren door een ander gebouw: de Mississippi Governor's Mansion, het woonhuis van de gouverneur van de staat.

Jackson Old Captiol Museum

Fondren District

In het hart van Jackson ligt een historische wijk met veel eettentjes en cafés. Alles in het Fondren District ligt op loopafstand van elkaar. Ga bijvoorbeeld een kop koffie drinken bij Cups Espresso Café of Sneaky Beens, mét grote bibliotheek. Bij Ardenland (Duling Hall) kun je bijna elke avond live-muziek luisteren. Ook leuk is The Apothecary in Brent's Drugs: een winkeltje in jaren vijftig stijl waar je cocktails kunt drinken.

Jackson Fonden District

Eudora Welty House

Liefhebbers van literatuur kunnen een kijkje nemen bij het huis waar Pulitzerprijs-winnares Eudora Welty ruim 75 jaar woonde. Welty (1909-2001) schreef romans en korte verhalen, vaak met het Amerikaanse Zuiden na de Burgeroorlog als achtergrond. Eudora Welty won een Pulitzerprijs voor het boek 'The Optimist's Daughter' uit 1972. Je kunt dit museum, aan 1119 Pinehurst Street, alleen bezoeken met een rondleiding. Kosten zijn ongeveer $5 per persoon.

Jackson Eudora Welty House

Smith Robertson Museum

Voor een duik in de Afro-Amerikaanse cultuur kun je naar het Smith Robertson Museum. Het museum is gevestigd in de eerste openbare basisschool voor Afro-Amerikaanse kinderen, niet ver van het State Capitol Building. Hier groeide Richard Wright op, auteur van 'Black Boy' en andere boeken die inzicht geven in de pijn en volharding die Afro-Amerikanen in Mississippi moesten doorstaan in de strijd om gelijke rechten. Het museum geeft je middels kunst, gebruiksvoorwerpen en fotografie een beter inzicht in het leven van de Afro-Amerikanen in de Deep South. Je kunt ook de nagebouwde kerk bezoeken waar Amazing Grace wordt gezongen.

Jackson Smith Robertson Museum

Mississippi Museum of Art

Dit museum stelt werken van Amerikaanse kunstenaars tentoon. Bekende namen zijn Georgia O'Keeffe en Andy Warhol. Daarnaast is er een speciale collectie met kunst uit de staat: The Mississippi Story stelt moderne werken tentoon van onder meer schrijfster en fotografe Eudora Welty en van William Hollingsworth. Het museum heeft een gevarieerde permanente collectie en wisselende tentoonstellingen. Je vindt het Mississippi Museum of Art aan 380 South Lamar Street.

Jackson Mississippi Museum of Art

Meer musea

Speciaal voor kinderen is er het Mississippi Children's Museum. Dit museum neemt plezier serieus en draait geheel om onderwijs van de jeugd. Of het nu gaat om economie, technologie, gezondheid of literatuur gaat; alles is op een speelse en leerzame manier verpakt. In het LeFleur's Bluff State Park ligt ten slotte het leuke en leerzame Mississippi Museum of Natural Science. Bekijk het immense aquarium en de tentoonstellingen over bedreigde (water)dieren, herten en fossielen. Het hoogtepunt is een groot dinosaurusskelet. Het Mississippi Museum of Natural Science ligt zo'n tien minuten rijden ten noorden van downtown, aan 2148 Riverside Drive.

Jackson Childrens Museum

Feiten

Staat Mississippi
County Hinds, Madison, Rankin
Oppervlakte 277 km²
Hoogte 85 meter
Inwoners 175.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Jackson kent een vochtig subtropisch klimaat, waardoor de zomers heet en vochtig zijn en de winters mild. De maxima liggen in juni, juli, augustus en een groot deel van september boven de 30 graden Celsius. In de winter blijft het weer aangenaam, met temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Het hele jaar door kan er regen vallen, in de winter sneeuwt het af en toe. De heftigste buien vinden in Jackson plaats in het voorjaar. Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer, hagel en harde windstoten.

Geschiedenis

Jackson is gesticht door een Frans-Canadese handelaar, Louis LaFleur genaamd. Deze man noemde de nederzetting naar zichzelf: LeFleur’s Bluff. Vanwege de goede ligging en mooie omgeving, met voldoende water en kaphout, werd de plaats op 28 november 1821 officieel de hoofdstad van Mississippi. Later is de stad vernoemd naar de zevende president van de Verenigde Staten, Andrew Jackson.

Naburige steden als Vicksburg, Greenville en Natchez profiteerden van hun ligging aan de Mississippirivier en haalden Jackson al snel in wat betreft bevolkingsaantal en groei. De achterstand werd na de Burgeroorlog echter goedgemaakt door de explosieve groei die voortkwam uit de opkomst van de spoorwegen. Tijdens de Burgeroorlog had Jackson, dat tot de Confederatie van de Zuidelijke staten behoorde, veel te lijden onder aanvallen van de Unietroepen uit het Noorden. Tot drie keer toe werd de stad geplunderd en afgebrand.

Een tweede opleving vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hawkins Field, de luchthaven van de stad, werd een belangrijke luchtmachtbasis. Interessant om te weten is dat de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht zich hier vestigde nadat de Duitsers ons land hadden ingenomen. Vanaf 1941 werden alle piloten van de Nederlandse luchtmacht hier opgeleid.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw was Jackson het toneel van de strijd om de burgerrechten. Er vonden veel demonstraties van de Afro-Amerikaanse bevolking plaats. Een belangrijke gebeurtenis was de arrestatie van talloze Freedom Riders die in een bus op weg waren naar New Orleans als demonstratie tegen de segregatie in het openbaar vervoer. In Jackson werden zij gearresteerd omdat zij de orde daar verstoord zouoden hebben toen ze de bus uitstapten. Daarnaast waren er nog veel meer incidenten die invloed hebben gehad op de uiteindelijke afschaffing van de segregatie. Jackson is tegenwoordig opgenomen door de National Park Service als een gebied op de Civil Rights Trail.

Ook na de roerige jaren zestig is Jackson nog veelvuldig in het nieuws geweest. Zo werden op 15 mei 1970 twee studenten door de politie doodgeschoten en nog eens twaalf verwond toen zij op heftige wijze protesteerden tegen de Vietnamoorlog. Samen met het neerschieten van vier studenten op een universiteit in Ohio zorgde dit toentertijd voor heel veel onrust in de Verenigde Staten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan