Mississippi

De staat Mississippi draagt dezelfde naam als de beroemde rivier, die dan ook onder andere door deze staat stroomt. Het woord Mississippi komt uit de indianentaal van de Ojibweg en betekent ‘Grote rivier’. Mississippi is een typisch zuidelijke staat met een roerige geschiedenis. Vroeger werkten er veel gekleurde arbeiders op de plantages van de blanken en vond er veel onderdrukking plaats. Toeristen bezoeken de staat vanwege de combinatie van geschiedenis (er zijn bijvoorbeeld nog veel plaatsen die aan de Burgeroorlog herinneren) en de zuidelijke sfeer.

Feiten

Bijnaam: The magnolia State
Hoofdstad: Jackson
Grootste stad: Jackson
Bevolking: 2.979.000
Oppervlakte: 125.443 km²
Toetreding tot de VS: 10 december 1817
Officiële website: www.mississippi.gov

Vlag & Seal

Vlag Mississippi Seal Mississippi

Cultuur/Geschiedenis

Net zoals bij vrijwel alle andere Amerikaanse staten, gaat de geschiedenis van Mississippi vele duizenden jaren terug, naar de tijd waarin verschillende indianenstammen het gebied bevolkten. De Fransen waren verantwoordelijk voor de eerste permanente Europese nederzettingen, maar ook de Spanjaarden en de Britten kwamen met hun expedities in dit gebied terecht. Na een oorlog tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, waarin de laatste overwon, stond Frankrijk het gebied af. Later namen de Verenigde Staten het gezag over. Op 10 december 1817 werd Mississippi officieel een Amerikaanse staat.
 
De negentiende eeuw was een tijd van welvaart, vanwege de katoenindustrie, die mogelijk werd gemaakt met de inzet van honderdduizenden slaven. De staat was er dan ook snel bij toen in de aanloop naar de Burgeroorlog de slavernij in gevaar dreigde te komen. Mississippi meldde zich als tweede staat aan bij de Confederatie, een verbond van Zuidelijke staten dat zich afscheidde van het noordelijke gedeelte van de VS.
 
Toen de slavernij werd afgeschaft, kwamen er buitengewoon veel Afro-Amerikanen ‘vrij’. Ze maakten bijna de helft van de inwoners van de staat uit. Door de stugge houding van de blanke bevolking ten opzichte van de rechten van Afro-Amerikanen stond Mississippi berucht om slechte behandeling van de gekleurde bevolking en racisme. De Ku Klux Klan, een gevaarlijke en gewelddadige haatgroepering gericht op Afro-Amerikanen, was er erg actief. De leden van de KKK zijn wereldwijd bekend geworden om hun witte gewaden met puntige mutsen. Ook de aanslagen die ze pleegden werden gevreesd.

Feesten

Sinds 1997 kent de staat het Magnolia Independent Film Festival, ook wel ‘The Mag’ genoemd, waar filmmakers de kans krijgen hun werk te tonen en prijzen in de wacht te slepen. Het festival vindt altijd in februari plaats in Starkville.
 
Niet te vergeten is Mississippi ook een staat van muziek. In de Mississippidelta is de blues tot ontwikkeling gekomen. Ook vallen de geboorteplaatsen van invloedrijke muzikanten als Jimmie Rodgers en Elvis Presley binnen de staatsgrenzen.

Culinair

‘Barq's Root Beer’ is een uitvinding uit Mississippi. Root Beer is een drank die eruit ziet als bier, compleet met schuimkraag, maar (als het goed is) geen alcohol bevat en verkocht wordt als frisdrank.
 
De keuken van Mississippi is vrijwel gelijk aan die van Louisiana. Dat betekent dat er veel stoofpotjes op het menu staan. Een geliefd ingrediënt is de zoete aardappel.

Klimaat

Mississippi heeft een gematigd subtropisch klimaat. De hete zomers duren lang en er worden meestal maxima van dertig graden bereikt. De winters zijn mild, met maxima van tien graden. Desondanks kunnen er in de winter flinke sneeuwstormen voorkomen. Ook in nazomer en de vroege herfst kunnen er - met name in het zuiden van Mississippi - extreme weersomstandigheden ontstaan, meestal in de vorm van orkanen of zware onweersbuien.

Beste reistijd

In de zomer kan het onaangenaam benauwd zijn en is er de grootste kans op tornado's. De lente of de late herfst zijn daarom de meest geschikte tijd om Mississippi te bezoeken.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan