Saint Louis, Missouri

Saint Louis bezienswaardigheden Saint Louis, de grootste stad van de Great Plains, ligt aan de Mississippi-rivier en kent veel cultuur en geschiedenis. St. Louis is van oudsher ‘The Gateway to the West’ en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de jonge Verenigde Staten. De Gateway Arch, hét symbool van de stad, is in het echt nog indrukwekkender dan op de foto’s. Veel muzieklegendes zijn groot geworden in Saint Louis, onder wie Tina Turner, Scott Joplin, Chuck Berry en Miles Davis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gateway Arch

Saint Louis’ meest bekende attractie is de 192 meter hoge Gateway Arch. De boog staat in het Jefferson Expansion National Memorial. Jefferson had een groot aandeel in de westwaartse uitbreiding van de VS en het openstellen van het westen voor kolonisten.

Saint Louis bezienswaardigheden

Forest Park

Forest Park, aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1904, is een van de grootste stadsparken ter wereld. Het wint qua oppervlakte met twee vierkante kilometer van Central Park in New York. Het is een geweldige plek om even aan de stadse drukte te ontsnappen. Je vindt er gebouwen van de Wereldtentoonstelling, musea, monumenten en natuurlijk veel natuur. Bij het Visitor and Education Center vertrekken gratis rondleidingen en zijn audiotours te leen. Ook de toegang tot het Missouri History Museum, Saint Louis Art Museum, Saint Louis Science Center (leuk voor kinderen) en de Saint Louis Zoo is gratis. Het kan wel voorkomen dat je voor specifieke attracties of tentoonstellingen moet betalen.

Saint Louis bezienswaardigheden

Museum of Westward Expansion & Old Courthouse

In het park staan ook het gratis toegankelijke Museum of Westward Expansion en Old Courthouse. Het museum laat je het Oude Westen zien, compleet met attributen, dieren, huifkarren en geweren van de cowboys, pioniers en inheemse bevolking. In het Courthouse (gebouwd tussen 1839 en 1862) zijn tentoonstellingen en muurschilderingen die de geschiedenis vertellen. Via http://www.ticketsforthearch.com kun je een ticket reserveren voor het trammetje naar de top van de Arch en een rondvaart met een rivierboot over de Mississippi boeken.

Saint Louis bezienswaardigheden

City Garden

Vlak achter de Expanison Memorial ligt het waterrijke City Park, dat een bezoek waard is vanwege de grote sculpturen en andere kunstwerken. Voor echte tuinen moet je naar de Missouri Botanical Gardens. De vlinders, bloemen en planten in alle soorten en maten maken het een populaire attractie.

Saint Louis, Missouri Botanical Gardens

City Museum

Het City Museum, gevestigd in een oude schoenenfabriek, heeft een bijzondere collectie, namelijk unieke, gevonden objecten uit St. Louis. Het hele museum is opgebouwd met materialen en voorwerpen die in de stad gevonden zijn. Oude schoorstenen, bruggen, kranen, verlaten vliegtuigen, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in het museum. Maak een ritje in het reuzenrad op het dak voor een prachtig uitzicht op de stad.

City Museum Saint Louis

Cathedral Basilica

Drie blokken van Forest Park staat de Cathedral Basilica met zijn grote groene koepels. Het Byzantijnse interieur telt vele vierkante meters mozaïeken, bestaande uit maar liefst 40 miljoen stukjes. In het museum kom je meer te weten over de bouw, die maar liefst 80 jaar duurde.  

Cathedral Basilica Saint Louis

Amerikaanse Burgeroorlog

Als je geïnteresseerd bent in St. Louis tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zijn er diverse plekken waar je meer te weten komt over deze bewogen periode in de geschiedenis. Onder andere de Ulysses S. Grant National Historic Site (legeraanvoerder en oud-president) en Missouri Civil War Museum bieden een kijkje in de geschiedenis.

Saint Louis Burgeroorlog

Omgeving

Cahokia Mounds State Historic Site

Cahokia beschermt de resten van Noord-Amerika’s grootste inheemse dorp. Deze Werelderfgoed-locatie, waar ooit 20.000 mensen woonden, dateert uit 1200 en bestaat uit circa 65 terpen en een zonnekalender, ‘Woodhenge’. De plek ligt een kwartier rijden ten oosten van St. Louis.  

Cahokia Mounds State Historic Site

Route 66 State Park

Ook aan de westzijde van de stad kan onderweg een leuke stop gemaakt worden. Volg de I-44 in westelijke richting en je komt bij het Route 66 State Park. In een oud roadhouse uit 1935 is een bezoekerscentrum/museum gevestigd. De I-44 is overigens in plaats gekomen van grote delen van de ‘Mother Road’.

Route 66 state park missouri

Vervoer

Saint Louis is per auto prima bereikbaar via verschillende grote wegen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is het Lambert-St. Louis International Airport dat in het noordwesten van St. Louis County gelegen is.
Het Gateway Multimodal Transportation Center is het hoofdstation in Saint Louis, waar treinen, regionale buslijnen, Greyhoundbussen en taxi’s samenkomen. Het is gelegen in de binnenstad, op twee blokken van St. Louis Union Station, het grootste treinstation van het district. Het Gateway Center is 24 uur per dag geopend en goed bereikbaar te voet en per metro. Er vertrekken dagelijks treinen van Amtrak naar Chicago, Kansas City en San Antonio. Metro Transit verzorgt 75 verschillende metroroutes in Saint Louis en omgeving.

Feiten

Staat Missouri
County als onafhankelijke stad maakt Saint Louis geen deel uit van een county
Oppervlakte 171 km²
Hoogte 142 meter
Aantal inwoners 319.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat van Saint Louis houdt het midden tussen een vochtig landklimaat en een vochtig subtropisch klimaat. De stad kent vier seizoenen, met de lente als het natste en meest stormachtige seizoen. De gevoelstemperatuur in de zomer kan door de hoge luchtvochtigheid oplopen tot maar liefst 38 graden. De herfst is over het algemeen mild en in de winter is het meestal koud en valt er vaak sneeuw.

Sport

Saint Louis is de thuishaven van een van de oudste Major League Baseball-teams, de St. Louis Cardinals. Daarnaast spelen er ook twee professionele honkbalteams in de minor league, namelijk de Gateway Grizzlies en de River City Rascals. Op het gebied van American football mag Saint Louis trots zijn op de St. Louis Rams, die in de Edward Jones Dome spelen en al één Super Bowl kampioenschap hebben gewonnen. Het ijshockeyteam heet St. Louis Blues en verder spelen er diverse collegeteams in de stad.

Geschiedenis

Tussen het jaar 800 en 1200 werd het gebied dat later Saint Louis zou worden, bewoond door Mississippi-indianen. Deze indianan staan bekend om hun uitvoerige en complexe steden en heuvels of terpen die ze bouwden voor religieuze doeleinden. Hoewel deze terpen vrijwel allemaal gesneuveld zijn door de stedelijke groei van de afgelopen eeuwen, heeft Saint Louis zijn bijnaam ‘Mound City’ aan deze terpen te danken.

In 1673 begonnen de eerste Europese verkenningen van de Mississippi-vallei. Vijf jaar later werd de gehele vallei door de Fransen geclaimd. Ze doopten het gebied om tot Louisiana, naar koning Louis XIV. Gedurende een halve eeuw settelden diverse Fransen zich in het gebied en St. Louis was geboren. Hoewel de stad een tijd onder Brits bewind viel en het begin negentiende eeuw officieel in de VS op ging, zou de Franse taal tot 1830 de voertaal blijven in de stad en het omringende gebied.

In 1817 werd het tijdperk van de stoomboot ingeluid, wat een enorme vooruitgang betekende ten opzichte van de schuitjes die ervoor werden gebruikt. De ligging van de stad in combinatie met de snellere boten zorgde ervoor dat er een enorme groei plaatsvond. Door een grote golf van Ierse en Duitse immigranten groeide de populatie tussen 1840 en 1860 van 20.000 naar 160.000.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stortte de economie van Saint Louis in, doordat de handel langs de Mississippi ernstig te lijden had onder het geweld. Tegen het einde van de oorlog was er van de normale handel nog maar een derde over. De economie herstelde zich echter wonderbaarlijk snel en de tweede helft van de negentiende eeuw gold voor Saint Louis als een gouden eeuw. Door de aanleg van spoorwegen werd de handel veilig gesteld.

In 1904 was Saint Louis als gastheer voor zowel de Wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen. De voorbereidende bouw voor de Wereldtentoonstelling leverde enkele belangrijke culturele centra op, waaronder het Saint Louis Art Museum en het History Museum. Circa 20 miljoen mensen bezochten de stad tijdens de Wereldtentoonstelling en Saint Louis werd voor altijd op de kaart gezet. In het midden van de vorige eeuw maakt de stad wederom een grote bloei door, wat te danken is aan de vele industriële bedrijven die werden opgericht.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan