Springfield, Illinois

Springfield Illinois Springfield, de hoofdstad van Illinois, heeft een van de belangrijkste inwoners van het hele land gekend; Abraham Lincoln. Deze beroemde president is nog alom aanwezig: verspreid door de stad vind je verschillende eerbetonen aan Lincoln. Populaire attracties zijn het Abraham Lincoln Presidential Library and Museum, de Lincoln Home National Historic Site en het Old State Capitol.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Abraham Lincoln Presidential Library and Museum

Een van de topattracties van Springfield is het Abraham Lincoln Presidential Library and Museum, waar het politieke en persoonlijke verleden van Amerika's populairste president centraal staat. Het museum brengt het verleden tot leven met interactieve displays, hologrammen, acteurs en special effects. Zo lijkt het alsof je zelf aanwezig bent bij de presidentsverkiezing van 1860 en kun je een replica bekijken van de blokhut waar Lincoln geboren werd. Bovendien beschikt het museum over zeldzame voorwerpen, zoals de pen waarmee Lincoln de Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende en de handschoenen die hij bij zich had toen hij werd doodgeschoten in het Ford's Theatre in Washington DC.

Lincoln Memorial

Lincoln Home National Historic Site

Benieuwd naar het huiselijke leven van Lincoln in Springfield? Breng dan een bezoek aan zijn voormalige huis, waar hij woonde van 1844 tot 1861. Het huis is alleen te bezoeken met een tour door een ranger. Gratis tickets zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum. Wees er snel bij, want per rondleiding (circa 25 minuten) is slechts plaats voor vijftien deelnemers. Maak ook zeker een wandeling door de buurt, die volledig is gerestaureerd in de stijl van 1860. In het Dean House en Arnold House zijn tentoonstellingen over het Lincoln-huis en de restauratie van de wijk te zien.

Springfield

Oak Ridge Cemetery

Oak Ridge Cemetery is na Arlington National Cemetery in Washington DC de meest bezochte begraafplaats van Amerika. Oak Ridge is de laatste rustplaats van Lincoln en zijn gezin. De grote Lincoln Tomb wordt gesierd met een 36 meter hoge obelisk en standbeelden. Bij de ingang van de tombe staat een groot hoofd van Lincoln. Vergeet tijdens je bezoek niet over de neus te wrijven: dit zou geluk brengen. Op de begraafplaats staan eveneens monumenten voor militairen uit Illinois die hun leven gaven tijdens de Vietnamoorlog, Korea-oorlog en Tweede Wereldoorlog.

Springfield

Old State Capitol

Dit iconische gebouw deed van 1839 tot 1876 dienst als het capitoolgebouw van de staat Illinois en was een belangrijke werkplek voor Lincoln. Het was bovendien de plaats waar circa 75.000 rouwende Amerikanen op 3 en 4 mei 1865 een laatste groet brachten aan hun geliefde president. Er zijn rondleidingen mogelijk. Het huidige Illinois State Capitol kan eveneens bezocht worden: ook hier kun je deelnemen aan een rondleiding.

Springfield

Dana-Thomas House

Het Dana-Thomas House werd in 1902 ontworpen door de beroemde architect en schrijver Frank Lloyd Wright. Het huis wordt beschouwd als het grootste en meest gedetailleerde prairie-huis van Wright's hand. De 35 kamers bevatten meer dan honderd originele meubelstukken en 250 bewerkte ramen. Er zijn rondleidingen mogelijk.

Dana Thomas House

Illinois State Museum

Het Illinois State Museum geeft meer informatie over de natuurlijke, culturele en kunstzinnige geschiedenis van Illinois. De collectie bestaat onder andere uit de grootste beer die ooit op aarde leefde, een libelle met vleugels van zestig centimeter en het skelet van de grootste Amerikaanse mastodont. Andere interessante musea zijn het Illinois State Military Museum en het Springfield & Central Illinois African American History Museum.

Illinois State Museum

Evenementen

De Illinois State Fair, een tiendaags festival met allerlei kermisattracties, live-entertainment en sportwedstrijden, is een van de grootste gebeurtenissen in Springfield. De State Fair vindt elk jaar in augustus plaats. Een ander groot evenement is het International Route 66 Mother Road Festival & Car Show (eind september), een aanrader voor autoliefhebbers.

Illinois State Fair

Omgeving

Lincoln's New Salem State Historic Site

Op ongeveer dertig kilometer ten noordwesten van Springfield ligt Lincoln's New Salem State Historic Site. Ga twee eeuwen terug in de tijd en loop rond in het gereconstrueerde New Salem, het stadje waar Abraham Lincoln zijn jeugdjaren doorbracht. Bekijk de werkplaats waar Abe werkzaam was als houtsplitter en de winkel waar hij manager was. Het hele jaar door vinden er speciale evenementen plaats, waaronder muziekfestivals en rondleidingen bij kaarslicht.

Lincolns New Salem Historic Site

Feiten

Staat Illinois
County Sangamon
Oppervlakte 170 km²
Hoogte 182 meter
Inwoners 116.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Springfield heeft een vochtig continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. Er is valt weinig neerslag, hoewel in de winter doorgaans een dik pak sneeuw ligt. In de zomer ligt de maximumtemperatuur rond de 30 graden en in de winter rond het vriespunt.

Geschiedenis

Springfield is voornamelijk beroemd geworden als plaats waar Abraham Lincoln 24 jaar van zijn leven doorbracht. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Springfield een belangrijk politiek en financieel centrum. Er kwamen veel nieuwe fabrieken, bedrijven en spoorwegen om de oorlog te steuren.

In de loop der jaren liepen de spanningen tussen de zwarte en blanke bevolking van de stad steeds hoger op. Op 14 en 15 augustus 1908 braken grote gevechten uit tussen de twee bevolkingsgroepen, die bekend zouden worden als de Springfield Race Riot. De rellen, die doden als gevolg hadden, leidden in 1909 tot de oprichting van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een organisatie die zich tot op de dag van vandaag inzet voor gelijke rechten voor gekleurde mensen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan