Farmington, New Mexico

Farmington New Mexico Farmington, New Mexico is een zonnige stad die wordt omringd door groene riviervalleien, heuvels en steppen. Vooral de vele oude ruïnes en de indrukwekkende natuur maken het gebied een populaire reisbestemming. De regio rondom Farmington is rijk aan historische plaatsen van indianenvolkeren, zoals het Aztec Ruins National Monument en Mesa Verde National Park. Tien kilometer onder Farmington liggen de Salmon Ruins, waar archeologen duizenden kunstvoorwerpen opgegraven hebben. Veel van deze historische plaatsen zijn gecreëerd door de Voorouderlijke Pueblo’s; de voorouders van onder andere de Hopi en Zuni, ook wel 'Anasazi' genoemd. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bolack Museum of Fish and Wildlife

Dit museum bezit 's werelds grootste collectie opgezette dieren ter wereld. Tom Bolack, oliebaron en veeboer, heeft ze in zeventig jaar tijd verzameld. Er staan niet alleen opgezette dieren uit de regio, maar ook uit Afrika, Azië en Europa. Vooral leuk met jonge kinderen op een regenachtige dag. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken.

Farmington Museum

Het plaatselijke museum richt zich op de lokale geschiedenis en geologie. Voor kinderen is er een interactieve afdeling.

Farmington New Mexico

Honkbal

Farmington staat bekend om zijn honkbal en heeft als bijnaam 'Baseball Town USA'. Het bekende Ricketts Ball Park bevindt zich in deze stad, waar de Connie Mack World Series al 43 jaar plaatsvindt. Ook kent Farmington verscheidene jaarlijkse honkbalgerelateerde evenementen, zoals de Strongman Competition, een wedstrijd voor de sterkste man. Dit evenement vindt op de laatste zaterdag van juli plaats.

Omgeving

Shiprock

Bij het plaatsje Shiprock, ten noordwesten van Farmington, ligt een 450 meter hoge rots, die aan een scheepsboeg doet denken. Voor de eerste Europese kolonisten was het een herkenningspunt dat al op vele kilometers afstand zichtbaar was. Tegenwoordig kun je de rots zien vanaf Highway 64 en 33.

Farmington New Mexico

Aztec Ruins National Monument

Een bijzondere plek is het Aztec Ruins National Monument, gelegen op 25 kilometer ten noordoosten van Farmington. De dertiende-eeuwse ruïnes die je hier vindt, hebben niks te maken met de Azteken; ze zijn gebouwd door de Voorouderlijke Pueblo’s. Je kunt een korte wandeling maken langs eeuwenoude bouwwerken, die soms zeer ingenieus in elkaar zitten. 

Aztec Ruins National Monument, New Mexico

Salmon Ruins

Een andere plek waar je de ruïnes van de Voorouderlijke Pueblo’s kunt vinden, is Salmon Ruins, op tien kilometer ten zuiden van Farmington. Hier zijn reconstructies te vinden van hoe de huizen er vroeger uit hebben gezien. Archeologen hebben er ontelbaar veel kunstvoorwerpen opgegraven, waarvan er vele in het nabijgelegen museum te zien zijn.

Chaco Culture National Historical Park

Op twee uur rijden van Farmington ligt het Chaco Culture National Historical Park. Het landschap bestaat uit een grote kloof, waarin de Voorouderlijke Pueblo's grote huizen bouwden. De gemeenschap had de naam 'Chaco' en was in de elfde eeuw het religieuze, politieke en culturele centrum van het Four Corners-gebied. Tegenwoordig kun je reconstructies en ruïnes bekijken van de huizen die vaak honderden kamers telden.

Chaco Culture National Historical Park, New Mexico

Vervoer

Er is een commercieel vliegveld bij Farmington: de Four Corners Regional Airport. De U.S. Route 64 is de belangrijkste weg van oost naar west die door Farmington leidt. De U.S. Route 550, die ook door de nabijgelegen plaatsen Bloomsfield en Aztec loopt, verbindt Farmington met centraal New Mexico en de Interstate 25. In de stad zijn allerlei slaapgelegenheden te vinden. Ook eetgelegenheden zijn er te over, van luxe restaurants tot snelle fastfoodketens.

Feiten

Staat New Mexico
County San Juan
Oppervlakte 70 km²
Hoogte 1.644 meter
Aantal inwoners 46.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Farmington kent een steppeklimaat, met gemiddeld van 273 zonnige dagen per jaar. De maximumtemperatuur ligt in juli rond de 33 graden Celsius, terwijl het ’s nachts kan afkoelen tot zo’n 16 graden. In januari is het een stuk kouder; dan ligt de maximumtemperatuur rond de 8 graden Celsius, terwijl het kan afkoelen tot zo’n 7 graden onder nul. Er kan dan ook sneeuw vallen.

Geschiedenis

Bewoning van de regio waarin Farmington ligt, begon al in de zevende eeuw. Voorouderlijke Pueblo-indianen trokken er eeuwenlang rond en bouwden er nederzettingen. Later kwamen onder andere Navajo- en Ute-indianen naar het gebied. Halverwege de negentiende eeuw bezochten Europese kolonisten het gebied voor het eerst. Zij noemden de plaats 'Junction City', vanwege de toegang tot de drie rivieren. In 1901 werd de plaats, met 548 inwoners, officieel gesticht. De groei van de nederzetting nam een vlucht met de voltooiing van de spoorweg tussen Famrington en Durango en met de aanleg van een weg naar Route 66 werd het gebied helemaal ontsloten.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Reis de wereld rond in één dag! Presentaties en informatie over de mooiste bestemmingen. Kom gratis beleven op 27 november
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!