New Mexico

De staat New Mexico (Nieuw-Mexico) ligt in het zuidwesten van de VS. Net als in de rest van deze regio is het er behoorlijk dor, droog en woestijnachtig. Bijzonder aan New Mexico is de ontzettend sterke Mexicaanse invloed op de cultuur. Hoewel er in het hele zuidwesten relatief veel Spaans gesproken wordt en er veel Mexicaanse gerechten op de menukaart staan, waan je je hier soms daadwerkelijk in Mexico.

Feiten

Bijnaam: Land of Enchantment
Hoofdstad: Santa Fe
Grootste stad: Albuquerque
Bevolking: 2.100.000
Oppervlakte: 315.194 km²
Toetreding tot de VS: 6 januari 1912
Officiële website: www.newmexico.gov

Vlag & Seal

Vlag New Mexico Seal New Mexico

Cultuur/Geschiedenis

Zoals al aan de naam af te lezen is, hoorde New Mexico ooit bij Mexico. Het gebied maakte lange tijd deel uit van het Spaanse koloniale rijk. In 1821 vocht Mexico zich vrij van de Spaanse overheersing en nam daarbij New Mexico op in het Mexicaanse grondgebied. Niet lang daarna zou Mexico weer in een oorlog verzeild raken: van 1846 tot en met 1848 werd de Amerikaans-Mexicaanse Oorlog uitgevochten. Daarop verkocht Mexico in 1848 de dunbevolkte gebieden van het noorden aan de VS. Op 6 januari 1912 werd New Mexico officieel opgenomen in de Verenigde Staten van Amerika.
 
Op 8 juli 1947 kwam er een mysterieus bericht uit New Mexico dat voor veel opschudding zorgde. Er vielen 's nachts curieuze wrakstukken uit de lucht bij Roswell. Aanvankelijk gaf de Amerikaanse luchtmacht de verklaring dat deze wrakstukken afkomstig waren van een UFO. Later zijn de verklaringen bijgesteld en stelde men dat de wrakstukken in kwestie onderdelen van een spionageballon waren waarmee de Amerikanen de Russen in de gaten hielden. Ook daar kwam men weer op terug. Nog steeds is niet met zekerheid te zeggen wat er precies gebeurd is, maar veel mensen uit de buurt beweren dat het echt iets buitenaards was. Het mysterieuze voorval heeft verschillende mensen geïnspireerd bij het schrijven van boeken en het maken van films.

Feesten

De State Fair van New Mexico vindt elk jaar in september plaats in Albuquerque en duurt 17 dagen.  Er zijn kermisattracties, mensen krijgen de kans hun vee aan elkaar te laten zien en er zijn paardenshows. Eind juni / begin juli is er in Roswell het driedaagse UFO-festival, met liveoptredens, parades en gastsprekers. Ook wordt er een prijs uitgeloofd aan de persoon met het beste UFO-kostuum.

Culinair

De keuken van New Mexico is sterk Mexicaans georiënteerd. Veelgebruikte ingrediënten zijn avocado, chilipepers, paprika, bonen en tortilla's.
 
Een voor ons Nederlanders misschien wat ongewoon recept is ‘Memelede De Cacto’. Dit is jam van een bepaalde cactussoort, in het Engels de prickly pear genoemd.

Klimaat

New Mexico bestaat uit bergen en woestijnen, die allemaal extreem droog zijn. In de zomer wordt het er heel erg warm, met temperaturen van 35 graden. Hartje winter liggen de dagtemperaturen rond de tien graden. Hoewel je het misschien niet meteen zou verwachten, vriest het er ’s nachts af en toe licht en kan er sneeuw vallen. Maar aangezien de temperaturen overdag ruim boven het vriespunt liggen, is de sneeuw altijd weer snel verdwenen.

Beste reistijd

De periode van april tot en met oktober is het meest geschikt voor een reis naar New Mexico. Om de heetste maanden te vermijden, kun je het best aan het begin of aan het einde van deze periode gaan.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan