Durango, Colorado

Silverton, Durango, Colorado Durango ademt historie. Bezoek een oude goud- of zilvermijn, bekijk archeologische vondsten en maak een tocht met een historische stoomlocomotief. De trein neemt je mee door de canyons en bossen van het San Juan National Forest. De stad ligt niet ver van Mesa Verde National Park en de 'Four Corners': het punt waar de vier staten Nieuw-Mexico, Arizona, Utah en Colorado samenkomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Animas River

Durango ligt in de Animas River Valley, een vallei waar de Animas River doorheen stroomt. De Animas River loopt dwars door het centrum van de stad en is de trots van Durango. Je kunt er vliegvissen en watersporten. Langs de rivier loopt de elf kilometer lange Animas River Trail (ART), de ‘spil’ van de stad. Vanaf hier heb je toegang tot meer dan tien parken, het centrum en andere wandelpaden.

Durango

Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad

Deze spoorlijn tussen Durango en de historische mijnstad Silverton behoort tot de mooiste treinroutes van Amerika. Vanuit de trein heb je een goed uitzicht op de Animas River en de San Juan Mountains. De trein zelf is trouwens al een bezienswaardigheid op zich en is van binnen mooi bewerkt met hout. Je kunt kiezen tussen een zitplaats is een overdekte coupé of een open wagon, waar je meer zicht hebt en je de warme stoom van de locomotief kunt voelen. Het is aan te raden je treinkaartjes van tevoren te reserveren.

Durango

Historic Downtown Durango

In het historische centrum van Durango proef je nog echt de sfeer van het oude westen. Je vindt er veel kunst met een western-thema en winkels waar allerlei cowboyattributen verkrijgbaar zijn. Ook in de historische restaurants, hotels en cafés is het oude westen aanwezig. In het centrum kun je onder andere een bezoek brengen aan het Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad Depot Museum. De populairste straat is Main Avenue.

Durango

Snowdown Festival

In Durango wordt jaarlijks het Snowdown Festival georganiseerd, een evenement met vuurwerk en een parade. Het festival vindt meestal plaats op de laatste vrijdag van januari of de eerste vrijdag van februari. Een ander festival dat jaarlijks terugkeert is het Music In The Mountains festival (juli) met optredens van de beste klassieke muzikanten ter wereld.

Snowdown festival Durango

Omgeving

Million Dollar Highway

Een van de allermooiste wegen van Colorado en misschien wel de hele Rocky Mountains is de Million Dollar Highway (Highway 550). De Highway is onderdeel van de San Juan Skyway en strekt zich uit tussen Silverton en Ouray. Onderweg passeer je drie bergpassen op meer dan 3.200 meter hoogte en heb je vergezicht na vergezicht. Ook zie je smalle (rivier)dalen en valleien. Reizigers die deze weg voor het eerst rijden vinden het soms spannend: je rijdt hier en daar langs steile afgronden zonder vangrails en er zijn talloze haarspeldbochten. Een heel avontuur! Tussen Durango en Silverton rijd je grofweg parallel aan de Durango en Silverton Narrow Gauge Railroad. Vanuit Durango kun je er een dagtocht van maken: van Durango naar Ouray is het zonder stoppen een uur en drie kwartier rijden (115 km). Ga je van Durango naar Moab of Denver, dan is het ook het overwegen waard om via de Million Dollar Highway (om) te rijden. Houd er rekening mee dat het weer in de bergen onvoorspelbaar is en dat de eerste sneeuw in oktober valt.

Million Dollar Highway Durango

Chimney Rock National Monument

Op ongeveer een uur rijden van Durango ligt een historische plaats. Duizend jaar geleden woonden hier de voorouders van de moderne Pueblo-indianen. Zij bouwden huizen op massieve zandstenen formaties, hoog boven de canyonvloer. Tegenwoordig is het een spirituele plek voor de Pueblo-indianen. Vanaf half mei tot en met september is het bezoekerscentrum geopend en zijn er dagelijks wandelingen onder leiding van een gids. De gids neemt je mee over Great House Trail en/of de Great Kiva Trail en vertelt over de historie van het gebied. Ook krijg je oude indianenwoningen te zien. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig de Great Kiva Trail te bewandelen. Je betaalt hier evenveel voor als voor de rondleiding met gids. Tijdens de Native American Cultural Gathering zijn er geen rondleidingen. Dit voor het publiek toegankelijke evenement duurt een week en vindt meestal eind juli of begin augustus plaats.

Million Dollar Highway Durango

Vallecito Lake

Op dertig kilometer van Durango vind je Vallecito Lake, een van de grootste en mooiste meren in Colorado. Het meer ligt besloten in een bergvallei op 2.438 meter en was de oorspronkelijke thuisbasis van de Ute-indianen. Het meer biedt veel recreatiemogelijkheden, zoals wandelen, picknicken, vissen, kamperen en paardrijden. Het vormt het hart van het San Juan National Forest.

Vallecito Lake

Vervoer

Durango Transit ('the T') heeft een vloot van kleine bussen en trolleys en biedt vervoer binnen Durango. Bussen rijden naar het centrum, Fort Lewis College en de buurten in het westen en zuiden. Daarnaast zijn er bussen van Road Runner Transit, dit is een service van de Southern Ute Indian Tribe in Ignacio. Deze maatschappij zorgt dagelijks voor vier ritten tussen Ignacio, Bayfield en Durango.

Feiten

Staat Colorado
County La Plata
Oppervlakte 17,7 km²
Hoogte 1.988 meter
Inwoners 17.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Juli en augustus zijn de warmste maanden, met maxima van dertig graden Celsius. Af en toe vallen er fikse regenbuien. Herfstdagen zijn koel en droog, met dagtemperaturen van rond de 20 graden in oktober. De winter is wederom zonnig, maar de maxima liggen nu een paar graden boven het vriespunt. 's Nachts kan het vanaf november tot en met april vriezen (en sneeuwen). De lente brengt vervolgens warmer weer (15 graden in april, 20 in mei en 27 in juni).

Geschiedenis

Durango is de grootste stad van Plata County, een tamelijk dichtbevolkte gemeente in de staat Colorado. In 1880 werd de stad gesticht door de Denver & Rio Grande Railroad (D&RG), om hier een deel van hun bedrijf te vestigen en zo het San Juan-mijngebied van spoorwegen te voorzien. Ze kozen een plaats ten zuiden van Animas City voor hun vestiging, naar verluid omdat Animas City weigerde een bepaald bedrag aan het bedrijf te betalen. De spoorwegmaatschappij vernoemde de stad naar Durango in Mexico, dat op zijn beurt weer genoemd is naar Durango in Spanje. Het woord stamt af van het Baskische woord 'Urango', wat 'waterstad' betekent. In juli 1882 voltooide men de lijn naar de mijnen van Silverton. In eerste instantie was de spoorlijn voor het vervoer van zilver en goud uit de mijnen bedoeld, maar naar verloop van tijd werd de route populair onder toeristen. Zij kwamen toen (en nu nog steeds) speciaal voor het uitzicht.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan