Taos, New Mexico

Taos Pueblo Taos is een kunstzinnige kolonie waar eeuwen van Spaans en indiaans erfgoed gekoesterd wordt. De artistieke sfeer, de omringende bergen, het mooie weer en het grote aanbod aan culinaire gelegenheden trekken veel toeristen. Taos valt uiteen in drie aparte gebieden, namelijk het historische centrum, Ranchos de Taos in het zuiden en de indianengemeenschap Taos Pueblo in het noorden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Taos Plaza

Taos Plaza vormt het bruisende hart van Taos. Naast monumenten en authentieke gebouwen in adobestijl vind je er veel restaurants, kunstgalerijen en winkels. Taos Plaza is erg leuk om te bezoeken tijdens de laatste week van juli, wanneer het Fiestas de Santa Ana y Santiago plaatsvindt en het hele plein in het teken staat van muziek, eten en dans. In het zomerseizoen (doorgaans van mei tot september) vormt de Plaza elke donderdagavond het podium voor een vrij toegankelijk muziekfestival met lokale bands.

Taos

Rio Grande Gorge Bridge

De Rio Grande Gorge Bridge is een ijzeren boogconstructie die op een hoogte van 172 meter de Rio Grande-rivier overbrugt. Loop naar het midden van de brug voor een prachtig uitzicht op de kloof en de rivier. Wellicht zie je ook nog dikhoornschapen of adelaars. De brug ligt op zestien kilometer ten noordwesten van Taos.

Taos, Rio Grande Gorge Bridge

Taos Pueblo

Direct ten noorden van Taos ligt Taos Pueblo, een indianengemeenschap die geregistreerd staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De pueblo bestaat uit meerlaagse adobewoningen die al meer dan 1.000 jaar bewoond worden. Tegen betaling kun je de locatie bezoeken en deelnemen aan een rondleiding. Controleer van tevoren of de pueblo geopend is: soms is er geen publiek toegestaan in verband met ceremoniële aangelegenheden.

Taos

Ranchos de Taos

Ranchos de Taos is een klein dorpje ten zuiden van Taos dat voornamelijk bekend is vanwege de San Francisco de Asis Mission Church. De kerk is een goed voorbeeld van de kerken die tijdens de Spaanse missie-periode in New Mexico gebouwd werden. Het wordt beschouwd als een van de meest geschilderde en gefotografeerde kerken ter wereld. Het is mogelijk om mee te gaan met een rondleiding, waarbij je meer leert over de geschiedenis van de kerk en Spaanse missionarissen.

Taos

Enchanted Circle Drive

Een mooie manier om de omgeving van Taos te verkennen is door de 137 kilometer lange Enchanted Circle Drive te volgen. Deze Scenic Byway cirkelt rond Wheeler Peak, het hoogste punt van New Mexico, en biedt mooie panorama’s op de zuidelijke Rocky Mountains, valleien en hoge mesa’s. De route voert je eveneens over de Rio Grande Gorge Bridge en langs verschillende resort-stadjes. Een andere mooie route is de High Road to Taos, een echte aanrader als je van Santa Fe naar Taos reist. Ook zijn er mooie rafting tripjes te maken.

Taos

E.L. Blumenschein Home and Museum

De kunstenaar E.L. Blumenschein speelde een sleutelrol in de oprichting van de Taos Society of Artists. Deze artistieke gemeenschap ontwikkelde een eigen kunststroming, waarbij mooie natuur gecombineerd werd met indiaanse aspecten. Het voormalige adobehuis van Blumenschein uit 1797 verschaft een blik in het leven van Taos-kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Farmington New Mexico

Taos Art Museum and Fechin House

Het Taos Art Museum is gehuisvest in het voormalige huis van de Russische kunstenaar Nicolai Fechin, die in 1927 naar Taos verhuisde. Fechin ontwierp en bouwde een huis met Russische, Spaanse en indiaanse invloeden. De houten versieringen, meubelstukken en kunstwerken van Fenchin drukken een duidelijke stempel op de bijzondere architectuur. Verder beschikt dit museum over werk van de Taos Society of Artists, de Taos Moderns en hedendaagse kunstenaars.

Taos

Governor Bent House and Museum

Iets ten noorden van de Taos Plaza ligt het voormalige woonhuis van Charles Bent, die in 1846 de eerste gouverneur van New Mexico werd. Nog geen jaar later werd Bent in zijn huis vermoord door een woedende menigte die het niet kon verkroppen dat New Mexico deel was geworden van de Verenigde Staten. Tegenwoordig doet het huis dienst als museum, waar regionale gebruiksvoorwerpen en werk van Taos-kunstenaars uit de negentiende eeuw tentoongesteld worden.

Taos

Feiten

Staat New Mexico
County Taos
Oppervlakte 14 km²
Hoogte 2.130 meter
Inwoners 6.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Taos heeft een typisch woestijnklimaat. In de zomer is het er warm en droog. In juli en augustus ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 30 graden. De lente en de herfst zijn aangenaam, al verschilt de gemiddelde temperatuur van maand tot maand. In september is het gemiddeld 25, in oktober 19 en in november 11 graden Celsius. In de winter is het kouder, de dagtemperatuur is in de koudste maanden (december en januari) 4 of 5 graden. 's Nachts vriest het flink. De nachttemperatuur ligt in de wintermaanden ongeveer 10 graden beneden het vriespunt.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Taos begint met de nederzetting Taos (indiaans voor 'plaats met de rode wilgen'). De nederzetting ligt aan de noordkant van het huidige Taos. Men schat dat het dorp tussen het jaar 1000 en 1450 gebouwd is, waardoor het de oudste continu bewoonde gemeenschap in de VS zou zijn. Het dorp (Taos Pueblo) werd in 1992 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO als een van de meest betekenisvolle culturele monumenten ter wereld.

De huidige stad Taos werd in 1615 opgericht onder de naam Fernandez de Taos, als gevolg van de Spaanse overname van het dorpje Taos. In de eerste periode na de overname leefden de indianen en Spanjaarden vreedzaam naast elkaar. De Spaanse missionarissen begonnen zich echter steeds meer met de indianen te bemoeien. De overheersing werd steeds sterker en er braken gevechten uit. In 1640 kwam daarbij een Spaanse priester om het leven. De Spanjaarden ontvluchtten het dorpje om pas in 1661 weer terug te keren.

In 1680 sloot Taos Pueblo zich aan bij de Pueblo Revolt (opstand). Op 10 augustus werden zeventig kolonisten gedood, onder wie twee Spaanse priesters. De Spanjaarden werden met succes uit het gebied verbannen, tot het jaar 1696. In dat jaar werden de indianen door gouverneur Diego de Vargas voorgoed verslagen. Hiermee keerde de rust echter niet terug. Vooral in de jaren zeventig van de achttiende eeuw werd Taos regelmatig overvallen door Comanche-indianen, die op de oostelijke vlakten van het huidige Colorado leefden. In 1779 leidde Juan Bautista de Anza, gouverneur van de provincie New Mexico, een succesvolle strafexpeditie tegen de Comanche.

De oude indiaanse nederzetting bestaat nog steeds. In 1795 verhuisden de Spanjaarden van de indiaanse nederzetting naar de locatie van het huidige Taos. De Mexicaanse onafhankelijkheid van Spanje in 1821 leidde niet tot grote veranderingen. De stad groeide desondanks hard na dat jaar. Dit kwam door de opening van de Santa Fe Trail, die meer kolonisten naar het gebied bracht.

In 1848, na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, werd Nieuw-Mexico officieel onderdeel van de VS en kregen de Amerikanen de macht. Vanaf het einde van de negentiende eeuw kwamen kunstenaars naar het stadje en werd de Taos Society of Artists opgericht. De kunstgemeenschap ontwikkelde een eigen stijl, waarbij mooie natuur gecombineerd werd met de indiaanse levensstijl.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan