Fargo, North Dakota

Fargo North Dakota Midden in een van de vruchtbaarste gebieden van de Great Plains ligt Fargo, de grootste stad van North Dakota. Fargo is de thuisbasis van de North Dakota State University, die een belangrijke rol speelt in het culturele aanbod met musea en theaters. Hoewel de film Fargo (1996) van The Coen Brothers niet direct in Fargo werd opgenomen, zette de thriller het plaatsje wel voorgoed op de kaart. Begin je bezoek in het Fargo-Moorhead Visitor Center aan 44th Street South voor informatie over actuele activiteiten en bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plains Art Museum

Dit is het grootste kunstmuseum van de staat North Dakota. Je kunt er terecht voor moderne kunst. Tot de vaste collectie behoren werken van Andy Warhol, David Bradley, Edward S. Curtis en George Morrison. Ook worden er werken van lokale artiesten uitgelicht. Naast de vaste collectie zijn er het hele jaar tijdelijke exposities te zien. Plains Art Museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag en ligt aan 704 First Avenue in Fargo. De toegang is gratis.

Fargo North Dakota

Fargo Air Museum

Benieuwd naar verschillende soorten vliegtuigen en helikopters en een stukje Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis? Breng dan een bezoek aan het Fargo Air Museum, waar je onder andere een muurschildering kunt bekijken waarop de hoogtepunten uit de luchtvaartgeschiedenis zijn afgebeeld.

Fargo North Dakota

Fargo Theatre

Deze bioscoop in art-decostijl stamt uit 1926 en is hét toonbeeld van Fargo. Er worden nog steeds films gedraaid, van klassieke kaskrakers tot nieuwkomers. Het genre is voornamelijk filmhuis. Daarnaast worden er regelmatig voorstellingen opgevoerd. Het gerestaureerde Fargo Theatre staat op de nationale lijst met historisch erfgoed.

Fargo Theatre, Fargo North Dakota

Roger Maris Baseball Museum

Dit museum is een eerbetoon aan Roger Maris, held van het hedendaagse baseball. Het museum stelt allerlei memorabilia tentoon die met Maris te maken hebben. Je leert er ook over andere belangrijke baseballspelers. Roger Maris was een buitenvelder voor de New York Yankees en groeide op in de steden Fargo en Grand Forks. Je leert in het museum vooral over Maris' leven in deze twee steden, aan het begin van zijn carrière.

Brewing Company

Ook in North Dakota zijn lokaal gebrouwen biertjes hip. De Fargo Brewing Company maakt Lager, IPA en Scottish Ale. Elke zaterdag om 12:00 kun je aansluiten voor een gratis rondleiding. Uiteraard kun je je bezoek afsluiten met een koud biertje. Fargo Brewing Company ligt aan 610 N University Drive.

Fargo North Dakota

Bonanzaville

Vier kilometer ten westen van Fargo vind je Bonanzaville, een museumstadje met allerlei historische gebouwen uit de regio. De gebouwen zijn allemaal vanaf hun oorspronkelijke standplaats verhuisd, zodat ze nu gezamenlijk Bonanzaville vormen. Je kunt er onder andere een gevangenis, schoolgebouw, prairiekerk en een brandweerkazerne bekijken. Het dorpje is genoemd naar de zogenaamde 'bonanza farms', de gigantische agrarische bedrijven die vanaf het eind van de negentiende eeuw de landbouw in de regio domineerden.  

Fargo North Dakota

Red River Zoo

Deze dierentuin is een ideale plek om een zomerdag door te brengen. De Red River Zoo werd in 1998 geopend en is sindsdien elk jaar uitgebreid. De dierentuin is gespecialiseerd in inheemse en exotische diersoorten, maar ook in planten. Je kunt er onder andere wolven, rode panda's, takins (gnoegeiten), pallaskatten en Russische eekhoorns bekijken. De Red River Zoo ligt aan 23rd Avenue South in Fargo. De dierentuin is in de zomermaanden geopend van 10:00 tot 17:00. Je betaalt een entreeprijs.

Fargo North Dakota

Fargo Walk of Fame

Niet alleen Hollywood beschikt over een bijzonder monument voor grote sterren. Ook in Fargo is er een Walk of Fame, waar grote sterren als Neil Diamond en de bandleden van KISS hun sporen hebben achtergelaten. De Walk of Fame was een idee van een lokale zakenman, die na zijn bezoek aan Hollywood een eigen Walk of Fame wilde creëren voor zijn winkel. Hij vroeg aan alle sterren die een bezoek brachten aan Fargo hun afdrukken achter te laten in cement, waarna hij de tegels voor zijn winkel legde. Toen Fargo zelf ook beroemd werd door de film Fargo uit 1996, werd de Walk of Fame naar het Fargo-Moorhead Visitor Center verplaatst. De stoep herbergt inmiddels sporen van meer dan honderd grote en minder grote beroemdheden. Navigeer naar 2001 44th Street South.

Fargo North Dakota

North Dakota Horse Park

Moedig een renner te paard aan en leg een wedje wie het snelste is. Deze moderne baan voor paardenraces biedt plaats aan 1500 toeschouwers. Er zijn zowel indoor als outdoor racebanen.

Fargo North Dakota Horse Park

Omgeving

Fort Ransom State Park

Anderhalf uur rijden ten zuidwesten van Fargo ligt het Fort Ransom State Park. Het ligt pittoresk in de Sheyenne River Valley en is rijk aan bossen. De Sheyenne-rivier die het landschap domineert, is geliefd om op te varen. Kano's en kajaks zijn in het staatspark te huur. In Fort Ransom State Park kun je een stuk van de North Country National Scenic Trail wandelen. Je kunt vanuit Fort Ransom State Park de Sheyenne River Valley National Scenic Byway volgen. Deze toeristische route van honderd kilometer v oert je langs rustige dorpen en boerderijen. Hoogtepunten zijn het stadje Fort Ransom, Lake Astabula, en Valley City.

Fargo North Dakota

Feiten

Staat North Dakota
County Cass
Oppervlakte 126 km²
Hoogte 274 meter
Inwoners 107.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Doordat Fargo op de Great Plains ligt, ver van bergen en oceanen, kent de stad een erg vochtig landklimaat. De winters zijn lang, koud, winderig en er valt veel sneeuw. ’s Nachts kan het dan ver onder de 15 graden onder nul zijn. De lente en herfst zijn kort en bijzonder wisselvallig. De zomers zijn meestal erg warm, vaak vochtig, met veel onweersbuien en temperaturen rond de 30 graden Celsius.

Geschiedenis

Fargo ligt in de Red River Valley, aan de westelijke oever van de Red River. Duizenden jaren geleden lag hier een meer, Lake Agassiz. Door de afzetting uit dit opgedroogde meer is het gebied rondom Fargo een van de meest vruchtbare gebieden ter wereld. Vroege kolonisten noemden dit gebied dan ook wel eens 'het nieuwe Hof van Eden'.

Van oudsher was de plek waar nu Fargo ligt een aanlegplaats voor stoomboten, die tijdens de jaren zeventig en tachtig van de negentiende eeuw op de Red River voeren. In 1871 werd een stadje gesticht, dat in eerste instantie 'Centralia' werd gedoopt. Na korte tijd werd het echter omgedoopt tot Fargo, ter ere van William Fargo, de directeur van de Northern Pacific Railway en de oprichter van de Wells Fargo Express Company. Na de aanleg van de Northern Pacific Railway begon Fargo echt te groeien. Uiteindelijk kwam de stad zelfs bekend te staan als 'Gateway to the West'. In 1890 werd de universiteit gesticht, waarna Fargo ook op cultureel gebied begon te groeien. Fargo werd definitief op de kaart gezet door The Coen Brothers, die de misdaadfilm Fargo opnamen. De opnamelocaties waren echter niet in de stad zelf, maar elders in North Dakota: Bathgate en Grand Forks vormden het decor, evenals Brainerd in Minnesota.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan