North Dakota

North Dakota is een dunbevolkte staat in het noorden van de Verenigde Staten, waar het grenst aan de Canadese provincies Manitoba en Saskatchewan. Het landschap bestaat vooral uit wijde prairies en grasvlakten en is bezaait met meertjes. Een uitzondering hierop vormt het bergachtige noordwestelijke deel van de staat.

Feiten

Bijnaam: The Flicker Tail State
Hoofdstad: Bismarck
Grootste stad: Fargo
Bevolking: 684.000
Oppervlakte: 183.272 km²
Toetreding tot de VS: 2 november 1889
Officiële website: www.nd.gov

Vlag & Seal

Vlag North Dakota Seal North Dakota

Cultuur/Geschiedenis

De eerste kolonist die in North Dakota aankwam was een Frans-Canadese handelaar met de lange naam Pierre Gaultier De Varennes La Vérendrye. Een groot deel van de huidige staat werd opgenomen in het gebied dat in 1803 door Frankrijk aan de Verenigde staten werd verkocht met de Louisiana Purchase.
 
In het gebied was weinig activiteit, tot het aan het einde van de negentiende eeuw beter bereikbaar werd door de aanleg van het spoorwegennet. Veel nieuw aangekomen mensen begonnen een eigen boerderij. Graan werd een belangrijk landbouwproduct. Sindsdien is er echter weinig beweging te zien in de bevolkingsomvang.
 
Op 2 november 1889 werden zowel North als South Dakota officieel lid van de Verenigde Staten. Er ontstond toen onenigheid over welke staat als eerste toegelaten zou worden. Er werd een creatieve oplossing verzonnen: president Benjamin Harrison ondertekende de verklaringen blind. In het algemeen wordt aangenomen dat North Dakota de 39e en South Dakota de 40e staat was, op alfabetische volgorde.
 
Voormalig president Theodore Roosevelt maakte regelmatig tripjes naar North Dakota om op bizons te jagen. 'It was here that the romance of my life began,' zei hij later. Hij werd diep geraakt door de eindeloze vrijheid en het ruige leven van de prairies. Hij kocht er een ranch, waar tegenwoordig het Theodore Roosevelt National Park is gerealiseerd. Het is een ruig park, met uitgestrekte grasvlaktes waar bizons en wilde paarden grazen.

Feesten

In Minot, een plaatsje in het noorden van de staat, vormen mensen met Scandinavisch en Duits bloed een overgrote meerderheid onder de inwoners. Eind september vieren zij het Norsk Høstfest, Noord-Amerika's grootste Scandinavische festival, waar je je helemaal kunt onderdompelen in de Scandinavische cultuur, muziek, kunst, kleding enzovoort. De feestelijkheden worden meestal afgesloten met typische Scandinavische gerechten, zoals gehaktballetjes, lutefisk (vis) en lefse (plat brood).

Culinair

North Dakota bezit veel eindeloze graanvelden. Melk is de officiële ‘state beverage’. Veel populaire recepten zijn geïnspireerd op de keuken van de Duitse en Scandinavische immigranten.

Klimaat

Het klimaat van Dakota is extreem, ook wereldwijd gezien. De gemeten records variëren van vijftig graden Celsius onder nul tot vijftig erboven. Aangezien North Dakota maar liefst drie verschillende klimaatzones heeft en het weer binnen die zones ook nog eens flink kan variëren, zijn de temperaturen erg afhankelijk van het gebied waar je heen gaat. Over het algemeen vriest het in de winter overdag enkele graden en ligt de temperatuur in de zomer rond de 24 graden. Op de vlaktes steken regelmatig hevige winden op en ‘river floodings’ zijn niet zeldzaam. Ze komen regelmatig voor in de lente, als de rivieren volstromen met smeltwater uit de bergen.

Beste reistijd

Vanwege de extreme temperaturen in de zomer en de winter, is de lente het meest aantrekkelijke reisseizoen om North Dakota te bezoeken. De winter duurt lang en het mooie weer komt langzaam op gang, dus vakanties in de late lente - mei en juni - zijn het meest aan te raden.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan