Oklahoma City, Oklahoma

Oklahoma City, Oklahoma Oklahoma City is niet alleen de grootste stad van Oklahoma, maar ook de politieke, culturele en economische motor van de staat. De groene stad wordt gesierd door veel parken. Daarnaast heeft Oklahoma diverse wijken, die zich allemaal kenmerken door iets bijzonders. Zo kun je op ontdekkingstocht gaan door het Adventure District, het Arts District en Bricktown.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Districts

Oklahoma City is verdeeld in verschillende wijken met eigen karakteristieke kenmerken. In het Adventure District vind je veel attracties, zoals de Oklahoma City Zoo, het Science Museum Oklahoma en het National Cowboy & Western Heritage Museum. Verder heb je onder andere Bricktown (met veel restaurants en een bruisend nachtleven), het kunstzinnige en historische Paseo en het Arts District, waar je een bezoek kunt brengen aan de Civic Center Music Hall, de Myriad Botanical Gardens en het Oklahoma City Museum of Art, dat over de grootste collectie glaskunstwerken van Chihuly beschikt. Een apart gedeelte van het centrum bestaat uit het Film Exchange District, een wijk waar vroeger grote filmbedrijven gevestigd waren.

Bezienswaardigheden Oklahoma City

Oklahoma City National Memorial & Museum

Op 19 april 1995 werd Oklahoma City opgeschrikt door een bomaanslag op een overheidsgebouw in het centrum van de stad. De aanslag kostte 168 levens en honderden mensen raakten gewond. Om de slachtoffers te herdenken werd in het Arts District het Oklahoma City National Memorial opgericht. Het monument bestaat uit een vijver met aan weerszijden dubbele poorten. Naast de vijver ligt een grasveld met stenen stoelen die de omgekomen personen symboliseren. Ook is er nog een deel van het overheidsgebouw behouden, om een indruk te geven van de verwoesting. Naast het monument ligt het Memorial Museum, waar je een interactieve tour kunt volgen die je mee terugneemt naar alle gebeurtenissen van 19 april 1995 en de jaren erna.

Oklahoma City, Oklahoma

Oklahoma History Center

Benieuwd naar de geschiedenis van de staat Oklahoma? Breng dan zeker een bezoek aan het Oklahoma History Center, waar alle facetten van Oklahoma’s historie aan bod komen: van olievelden, de Dust Bowl en indianen tot de Amerikaanse Burgeroorlog en Route 66. Schuin achter het History Center ligt het capitoolgebouw van Oklahoma, het enige capitoolgebouw dat omringd is door oliebronnen. Doordeweeks worden de hele dag door rondleidingen gegeven, maar het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid een tour langs de muurschilderingen, standbeelden, vlaggen van indianenstammen en wisselende exposities te maken.

State Capitol, Oklahoma City

Museum of Osteology

Dit educatieve en kindvriendelijke museum is het enige museum in Amerika dat exclusief gewijd is aan skeletten. In totaal zijn er meer dan driehonderd skeletten en schedels opgesteld, van allerlei (prehistorische) mensen en dieren.

Museum of Osteology Oklahoma City

Lake Hefner

Een mooie plek om even tot rust te komen is Lake Hefner, een groot meer dat omgeven is door parken. In de zomer is het een geliefde plek om te zeilen, picknicken en vissen. Verder zijn er wandel- en fietspaden, een vuurtoren, een golfbaan en diverse restaurants langs de waterkant.

Lake Hefner, Oklahoma City

Vervoer

Het openbaar vervoer in Oklahoma City laat nog veel te wensen over: de buslijnen zijn erg gelimiteerd en rijdt geen metro. Het is dan ook aan te raden om met eigen vervoer de stad nader te verkennen.

Feiten

Staat Oklahoma
County Canadian, Cleveland, Oklahoma, Pottawatomie
Oppervlakte 1.609 km²
Hoogte 397 meter
Inwoners 599.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Oklahoma City heeft een vochtig subtropisch klimaat, waarbij het weer niet alleen van seizoen tot seizoen flink verschilt, maar ook van dag tot dag. Alleen in de zomer is het weer redelijk constant,  namelijk vochtig en warm met gemiddeld zo’n 33 graden. 's Wintera zorgt wind uit het noorden ervoor dat het redelijk koud kan worden. Gemiddeld is het 2 graden Celsius. In april en mei komen de meeste tornado's voor.

Sport

Oklahoma City is onder andere de thuisbasis van Oklahoma City Thunder, een professioneel basketbalteam dat uitkomt in de NBA, en de honkballers van de Oklahome City RedHawks. Een relatief nieuw team is de Oklahoma City Barons, een ijshockeyteam dat zijn thuiswedstrijden speelt in het Cox Convention Center.

Geschiedenis

Op 22 april 1889 werd de stad Oklahoma City officieel gesticht, in de tijd dat het gebied rondom de stad nog aan niemand toebehoorde en gekocht kon worden door particulieren. Zo’n 10.000 mensen eigenden zich verschillende delen van het land toe en al binnen tien jaar verdubbelde het inwonersaantal. In 1907 werd Oklahoma officieel een staat van de VS, met Oklahoma City als hoofdstad. Het groeide uit tot een bekende en belangrijke stad aan de Route 66. Rond de Tweede Wereldoorlog werd Oklahoma City beroemd vanwege haar grote olieproducties. De gunstige ligging en infrastructuur droegen daarnaast bij aan de groeiende welvaart van de stad.

Zoals bij veel Amerikaanse steden daalde het inwonersaantal in de jaren 1970 en 1980 doordat steeds meer mensen naar rustigere voorsteden verhuisden. Pogingen om de binnenstad nieuw leven in te blazen mislukten, totdat men in 1993 met een groot vernieuwingsvoorstel kwam, dat een van de grootste en succesvolste projecten in de Verenigde Staten zou worden. Na het aanleggen van onder andere nieuwe sportvelden, een grote bibliotheek en conventiecentra was het centrum weer in volle bloei.

Op 19 april 1995 werd de stad opgeschrikt door een drama, toen een Amerikaanse terrorist een autobom af liet gaan vlak voor een overheidsgebouw in het stadscentrum. Het gebouw stortte grotendeels in en meer dan honderd andere gebouwen in de omgeving liepen schade op. 168 mensen verloren het leven, waaronder een aantal kinderen. Sinds 2000 staat er op de plaats van het getroffen overheidsgebouw een monument, waar elk jaar op 19 april een herdenking plaatsvindt.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan