Tulsa, Oklahoma

Tulsa Oklahoma Tulsa is de twee na grootste stad van Oklahoma en beweert, net als enkele andere steden, de geboorteplaats van Route 66 te zijn. De stad wordt vaak aangeduid als de 'Oil Capital of the World' omdat het vroeger een van de belangrijkste olie-industrieën in de Verenigde Staten had. Daarnaast staat Tulsa bekend als een groene stad met veel architectonische hoogstandjes en culturele voorzieningen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Art-deco en andere achitectonische bouwstijlen

De art-decostijl is, dankzij de 'building boom' in het begin van de twintigste eeuw, overal in de stad terug te vinden. Bekende art-decogebouwen zijn onder andere de Mid-Continent Tower, de Boston Avenue Methodist Church en de Philtower. Bezoek vooral ook het Union Depot en de National Bank met haar prachtige façade. In 2001 was Tulsa de gaststad voor het International Art Deco Congress.

Tulsa, Oklahoma

Parken en tuinen

Tulsa is een erg groene stad en beschikt over 140 parken met een totale oppervlakte van 24 vierkante kilometer. Je kunt onder andere het Woodward Park bezoeken, een grote botanische tuin midden in de stad, en de Tulsa Municipal Rose Garden, met meer dan 6000 rozen. In veel parken kun je mooie standbeelden bewonderen, die vaak deel uitmaken van plaatselijke kunstprojecten.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Philbrook Museum

Het museum is gevestigd in het voormalige landgoed van oliebaron Phillips, die zijn mooie Italiaanse herenhuis aan Tulsa schonk om er een museum van te maken. Het museum behoort tot de vijftig beste musea van Amerika en staat, naast de bijzondere kunstcollectie, bekend om de mooie tuinen.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

BOK Tower

De BOK Tower was met zijn 203 meter hoogte lange tijd de hoogste wolkenkrabber van Oklohoma en verscheidene andere staten. De toren werd in 1975 gebouwd door hetzelfde architectenbureau dat  het WTC in New York ontwierp, waardoor de BOK Tower veel overeenkomsten heeft met de voormalige Twin Towers.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Tulsa Zoo

De Tulsa Zoo werd in 2005 bekroond tot de favoriete dierentuin van de Verenigde Staten en biedt een huis aan ongeveer 1500 dieren en 436 verschillende diersoorten.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Iconische uitgaansgelegenheden

Het theater van Tulsa, dat in 1922 werd opgericht, is het oudste theater ten westen van de Mississippi dat constant in gebruik is geweest. Tot op de dag van vandaag worden er gemiddeld vijf producties per jaar gemaakt, uiteenlopend van musicals tot klassiek drama. Cain's Ballroom is een historisch muziekcentrum uit 1934. Iconische bands als the Sex Pistols en Jack White speelden hier. Nog steeds wordt hier veel muziek gemaakt en kun je concerten bijwonen.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Golden Driller Statue

Het Golden Driller Statue staat voor de ingang van het Tulsa Expo Center. Tulsa is de stad die bekend staat als 'olie hoofdstad van de wereld' sinds er in 1901 olie werd gevonden in Red Ford bij Tulsa. Dit standbeeld is opgedragen aan de harde werkers die een bijdrage geleverd hebben aan de petroleum industrie.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Kunstprojecten

Je moet niet vreemd opkijken als je kriskras door de stad verschillende standbeelden van pinguïns ziet staan (onder andere van een pinguïn als Superman en astronaut). De pinguïns vormen namelijk samen het lokale kunstproject Penguins on Parade, dat oorspronkelijk gestart werd om meer subsidie te krijgen voor de Tulsa Zoo. Naast Penguins on Parade zijn er tal van andere kunstprojecten in de stad.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Gilcrease Museum

Dit museum biedt plaats aan ’s werelds grootste collectie van kunstobjecten uit West-Amerika. Bovendien beschikt het museum over een groot archief met historische manuscripten, kaarten en documenten, waardoor het ook een belangrijk studiecentrum is voor de geschiedenis van West-Amerika.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

BOK Center

Een nieuwe arena in Tulsa, waarin veel architectonische stijlen van de stad verwerkt zijn. In het centrum vinden veel grote concerten en sportevenementen plaats.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Sherwin Miller Museum of Jewish Art

Nadat in 1965 een rondreizende voorstelling in een lokale synagoge erg succesvol bleek, werd besloten een vast museum voor de Joodse kunst en cultuur in Tulsa op te richten. In 2000 werd het museum genoemd naar Sherwin Miller, de eerste curator van het museum. Het museum beschikt over de grootste collectie aan Joodse kunst en cultuur in het Zuidwesten van Amerika.

Bezienswaardigheden Tulsa, Oklahoma

Vervoer

Het busvervoer is in handen van Tulsa Transit, dat buslijnen aanbiedt in Tulsa en naar omliggende steden als Sand Springs, Sapulpa, Jenks en Broken Arrows. Het centrale busstation ligt in het centrum. De bussen rijden niet zo vaak, met name naar Broken Arrows. Verder beschikt Tulsa over een Greyhoundbusstation en is Tulsa een perfecte stad om per fiets te verkennen.

Feiten

Staat Oklahoma
County Osage, Rogers, Tulsa, Wagoner
Oppervlakte 484 km²
Hoogte 194 meter
Inwoners 392.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Tulsa heeft een gematigd klimaat met hete vochtige zomers en milde winters. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 28 graden en stijgt het kwik regelmatig tot boven de dertig graden. In de lente en het begin van de zomer trekken er regelmatig zware stormen en onweersbuien over de stad. De herfst, die vrij kort duurt, is aangenaam met milde temperaturen, veel zon en koele nachten. Ook de winters zijn meestal mild, met een temperatuur van enkele graden boven het vriespunt. Per jaar valt er gemiddeld iets meer dan 20 centimeter sneeuw per jaar.

Sport

Tulsa heeft enkele professionele sportclubs en verschillende collegeteams van de University of Tulsa die in de NCAA Division 1 uitkomen. Daarnaast beschikt Tulsa over een van de beste golfbanen van het land, waar regelmatig grote toernooien plaatsvinden. Het eerder genoemde BOK Center, dat in 2005 werd geopend, is de ideale plaats om een ijshockey- of footballwedstrijd te bekijken. Daarnaast worden er regelmatig wielerwedstrijden gehouden. Langs de Arkansasrivier is een groot netwerk aan hardloop-, wandel- en fietspaden en er worden verschillende sportevenementen georganiseerd, waaronder de Tulsa Run, een hardloopwedstrijd in oktober die jaarlijks circa 8000 deelnemers telt.

Geschiedenis

In 1830 werd Tulsa voor het eerst bewoond door de Creek-indianen, die door de Indian Removal Act van 28 mei 1830 samen met vier grote andere inheemse stammen gedwongen naar Oklahoma moesten verhuizen. De indianen noemden hun nieuwe woonplaats ‘Tulasi’, wat in hun taal ‘oude stad’ betekende. In 1879 werd het eerste postkantoor geopend en drie jaar later werd Tulsa aangesloten op het spoorwegnet.
 
Toen er in 1901 een groot olieveld werd ontdekt bij Tulsa, groeide de stad snel. Huizen voor arbeiders werden in ramp tempo uit de grond gestampt. Er werd een brug aangelegd over de Arkansas-rivier om materialen en arbeiders gemakkelijker te vervoeren. De ontdekking van het Glenn Pool olieveld, dat nog veel meer olie zou opleveren, betekende een gigantische groei van de opstartende olie-industrie in Tulsa. Rond dezelfde tijd verschenen ook de eerste grote gebouwen in het centrum. Tussen 1915 en 1930 vond de tweede 'oil boom' plaats. Rijke oliebaronnen die zich in de stad vestigden, lieten statige panden in art-decostijl bouwen. In 1925 kwam de zakenman Cyrus Avery met het idee om Chicago en Californië met elkaar te verbinden via een weg, die later beroemd zou worden als Route 66.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan