Oklahoma

Oklahoma is centraal gelegen binnen de Verenigde Staten. In deze staat, die een tragische geschiedenis heeft, wonen tegenwoordig de meeste overgebleven indianen. Wel heeft de staat een positieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van de beroemde snelweg Route 66: de ‘Father of Route 66’ kwam namelijk uit Oklahoma.

Feiten

Bijnaam: The Sooner State
Hoofdstad: Oklahoma City
Grootste stad: Oklahoma City
Bevolking: 3.792.000
Oppervlakte: 181.195 km²
Toetreding tot de VS: 16 november 1907
Officiële website: www.ok.gov

Vlag & Seal

Vlag Oklahoma Seal Oklahoma

Cultuur/Geschiedenis

Oklahoma hoorde bij het gebied dat de VS in 1803 van Frankrijk kocht tijdens de Louisiana Purchase. Het land was echter niet erg bruikbaar, waardoor het niet veel later gebruikt werd voor een mensonwaardig doel: het werd aangewezen als leefgebied voor indianen die uit andere delen van het land verdreven waren. De uitputtende tocht naar het reservaat dat vele indianen het leven kostte, staat tegenwoordig bekend als de ‘Trail of Tears’ (Tranentocht).
 
Onder deze indianen waren ook de ‘vijf geciviliseerde stammen’: de stammen die door Europeanen als ‘beschaafd’ beschouwd werden omdat ze verschillende Europese gewoonten hadden overgenomen. Dit waren de Cherokee, Creek, Chikasaw, Seminole en Choctaw.
 
Later werd het indianenreservaat ook opengesteld voor Europese kolonisten die het westen in trokken. Veel boeren begonnen er een nieuw bestaan, maar een groot aantal van hen werd door de zogenaamde ‘Dust Bowl’ (harde winden, aanhoudende droogte en het gebruik van slechte landbouwtechnieken) al snel gedwongen om weer te vertrekken. Later werd Oklohoma vooral bekend vanwege de olie-industrie, waardoor veel steden tot bloei kwamen en er veel rijkdom ontstond. Met name Tulsa (bijgenaamd ‘The Oil Capital of the World’) ervoer gouden tijden door de oliewinst.
 
Een van de bekendste (en tragische) recente gebeurtenissen in de geschiedenis van Oklahoma is de bomaanslag in Oklahoma City op 19 april 1995, een terroristische aanslag gericht tegen de overheid die aan veel mensen het leven kostte.

Feesten

Oklahoma heeft een belangrijke rol gespeeld in de verwezenlijking van Route 66, de beroemde autoweg die van het oosten naar het westen loopt. In 1927 begon de Oklahomaanse zakenman Cyrus Avery, bijgenaamd de ‘Father of Route 66’, namelijk een campagne voor de komst van de route.
In juni wordt elk jaar ter ere van de bekende snelweg het Route 66 Festival georganiseerd, waar mensen hun auto of motor laten zien en pokerwedstrijden kunnen spelen. Het festival vindt plaats in Clinton, een stadje langs de beroemde route waar zich overigens ook een Route 66-museum bevindt.

Culinair

Sinds 1988 heeft Oklahoma een officiële staatsmaaltijd, genaamd ‘Oklahoma State Meal’. Alle ingrediënten (okra, groene pompoen, maïs, varkensvlees, biscuit, worstjes, jus, aardbeien, kip, pecannotentaart en zwarte ogenbonen) zijn van eigen bodem.

Klimaat

Het grootste deel van Oklahoma heeft een continentaal klimaat, waardoor er regelmatig extreme temperaturen kunnen voorkomen. Door de ligging van de staat kunnen de weersomstandigheden per regio behoorlijk verschillen, ook omdat het weer vaak binnen een mum van tijd kan omslaan. De zomers zijn er meestal heet (met een maximumtemperatuur rond de 30 graden in juli en augustus), terwijl het in de winter ’s nachts soms wel achttien graden kan vriezen en er dikke pakken sneeuw kunnen vallen, met name in het noordelijke deel. Daarnaast ligt het grootste deel van de staat in de zogenaamde Tornado Alley, waardoor er veel tornado’s voorkomen. Oklahoma City is zelfs de stad die het vaakst door tornado’s getroffen wordt in heel de VS.

Beste reistijd

Aangezien er niet echt een specifiek tornadoseizoen in Oklahoma is (tornado’s komen er het hele jaar voor) is het moeilijk een periode aan te wijzen waarin tornado’s geheel te ontwijken zijn. De piek van de tornado’s ligt in ieder geval in de periode van maart tot en met augustus. Aangezien tornado’s zo frequent voorkomen, is de staat erop ingesteld en zijn er allerlei maatregelen getroffen om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Je kunt Oklahoma het beste in september of oktober bezoeken: dan is het nog redelijk warm en komen er relatief minder tornado’s voor.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan