South Dakota

South Dakota is, zoals de naam al aangeeft, de zuidelijke van de twee Dakota's. In deze staat is de kolonisatie lang uitgebleven en hebben verschillende kenmerkende gewapende conflicten tussen de indianen en het Amerikaanse leger plaatsgevonden. Vooral de natuur is er interessant, met onder andere de Black Hills, een klein gebergte waarin veel nationale parken en monumenten te vinden zijn. Hier ligt ook Mount Rushmore, een berg waarin de gezichten van de vier presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn uitgehakt.

Feiten

Bijnaam: The Mount Rushmore State
Hoofdstad: Pierre
Grootste stad: Sioux Falls
Bevolking: 820.000
Oppervlakte: 199.905 km²
Toetreding tot de VS: 2 november 1889
Officiële website: www.sd.gov

Vlag & Seal

Vlag South Dakota Seal South Dakota

Cultuur/Geschiedenis

Na hun overwinning in de Slag bij Little Bighorn in 1876 (kijk voor meer informatie over de slag bij de staat Montana), gingen de Sioux in 1890 ten onder in het bloedbad bij Wounded Knee. Hierbij kwamen meer dan 150 indianen op wrede wijze om het leven bij een uit de hand gelopen conflict.
Onder bepaalde Sioux was de theorie ontstaan dat alle blanken uitgeroeid moesten worden en dat dit door middel van gevechten bereikt kon worden, waarbij de indianen in het voordeel zouden zijn omdat ze speciale betoverde hemden droegen die de kogels die op hen afgevuurd werden zouden weerkaatsen. De Amerikanen zagen dit als een gevaar en hielden de Sioux goed in de gaten. Toen ze op een groep indianen stuitten vroegen ze één van hen zijn geweer af te geven, maar hij reageerde niet op dat verzoek. Later bleek dat dat kwam doordat hij doof was en het dus simpelweg niet had kunnen horen. Dit misverstand mondde echter uit in een gruwelijke schietpartij, waarmee het tijdperk van gewapende conflicten tussen indianen en het Amerikaanse leger uiteindelijk beëindigd werd.

Feesten

Jaarlijks vindt in Freeman het eetfestijn Schmekfest plaats. Van oorsprong is dit een feest om de Russische afkomst van een deel van de inwoners te eren, maar er staan niet alleen Russische gerechten op tafel. Het menu varieert van noedelsoep tot koffiecake.

Culinair

Het officiële toetje van South Dakota is ‘kuchen’. Aangezien ‘kuchen’ het Duitse woord is voor koeken, zal het waarschijnlijk door Duitstalige kolonisten in South Dakota geïntroduceerd zijn. De kuchen van South Dakota is een taart met een korst van deeg en een vulling van custard. Er gaat vaak ook fruit, kaas of suiker in en volgens traditie wordt de taart bestrooid met kaneel.

Klimaat

In South Dakota heerst een landklimaat, met koude winters (maxima rond het vriespunt) en warme zomers (maxima rond de dertig graden). In mei en juni valt de meeste regen, al zijn deze maanden nog niet eens echt nat te noemen. In de winter is er kans op sneeuwstormen en in de zomer komen in het oosten van de staat af en toe tornado's voor.

Beste reistijd

Omdat het in de zomer heel warm en in de winter heel koud kan worden, is de herfst het beste seizoen om in South Dakota te zijn. Het weer is dan mooi, met dagtemperaturen tussen de 16 en 25 graden in september en oktober. Daarnaast leveren de verkleurende bladeren aan de bomen prachtige panorama's op.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan