Abilene, Texas

Abilene Texas In Abilene lijkt het oude Wilde Westen nog springlevend. De stad dweept met haar 'frontier spirit', de grenzen zoekende en overschrijdende mentaliteit die ze erfde van haar voorouders, de pelsjagers en pioniers, cowboys en avonturiers die in de vorige eeuwen dit gebied ontdekten. Populaire attracties zijn de Abilene Zoo, Frontier Texas! en het National Center for Children's Illustrated Literature.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Abilene Zoo

Deze grote dierentuin is het thuis van meer dan 600 dieren van over de hele wereld. Bekijk een grote cobra en andere griezelige reptielen, maak kennis met typische Texaanse dieren of loop over de giraffenbrug, waardoor je oog in oog kunt staat met deze gracieuze langnekken uit Afrika.

Frontier Texas!

Frontier Texas! is een groot museum dat sinds zijn opening in 2004 de leefstijl van het oude westen centraal stelt. Ervaar de gevaarlijke omstandigheden waarmee de vroegste kolonisten van Texas te maken hadden en luister naar hun originele verhalen. In het museum wordt onder andere gebruik gemaakt van levensgrote hologrammen, geluidseffecten en meer technologie om de geschiedenis van de grensstaat zo realistisch mogelijk over te brengen. Vanaf het voorjaar van 2013 is er een geheel vernieuwde expositie te zien.

National Center for Children's Illustrated Literature

Bij het NCCIL draait alles om geïllustreerde kinderboeken. Bekijk de originele schetsen en tekeningen en kom meer te weten over het creatieve proces. Elke week worden gratis kunstactiviteiten georganiseerd voor kinderen. Ook komen er regelmatig illustrators naar het museum om boeken te signeren of uitleg te geven over hun werk. In de bijhorende winkel vind je een uitgebreide collectie kinderboeken.

Grace Museum

In het Grace Museum komen Texaanse kunst en geschiedenis samen. Aan de hand van wisselende tentoonstellingen wordt Texaanse kunst uit het verleden en heden getoond. Er is ook een speciale kinderafdeling waar onder andere een kleine versie van het plaatselijke Paramount Theatre is nagebouwd. Het museum is gevestigd in het voormalige Grace Hotel uit 1909. Meer cultuur vind je in het Center for Contemporary Arts, het 12th Armored Division Memorial Museum en de verschillende galeries en theaters die Abilene rijk is.

Buffalo Gap Historic Village

Iets buiten Abilene ligt het Buffalo Gap Historic Village, waar de geschiedenis van 1870 tot de jaren 1920 tot leven komt. In het historische dorp vind je onder meer voorwerpen van indianen, oude vuurwapens en historische gebouwen (waaronder een treinstation, gevangenis en school). Er zijn interactieve audiotours verkrijgbaar. Voor meer geschiedenis kun je de spookachtige ruïnes van het militaire Fort Phantom uit 1851 bezoeken.

Evenementen

Er vinden het hele jaar door evenementen plaats in de stad, waaronder de tiendaagse West Texas Fair & Rodeo die jaarlijks midden september op de agenda staat. Begin mei is het tijd voor de Western Heritage Classic met uiteenlopende westernactiviteiten. Elke tweede donderdag van de maand vindt de Artwalk plaats, waarbij lokale artiesten hun kunsten vertonen en musea gratis toegankelijk zijn.

Feiten

Staat Texas
County Tailor, Jones
Oppervlakte 287 km²
Hoogte 524 meter
Inwoners 117.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Abilene ligt op de grens van een vochtig subtropisch klimaat en een droog steppeklimaat. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur boven de 30 graden, met nachten van rond de 20 graden. ’s Winters ligt de temperatuur tussen de 0 en 10 graden. Er valt betrekkelijk veel neerslag, vooral in de zomermaanden. 

Geschiedenis

Van oudsher woonden er verscheidene indianenvolken in dit gebied, waarvan de Comanches waarschijnlijk het bekendst zijn. In de zestiende eeuw bereikten de Spanjaarden voor het eerst de regio, die het claimden in naam van de Spaanse kroon. In de negentiende eeuw verklaarde Mexico, waar Texas toen nog deel van uitmaakte, zich onafhankelijk van Spanje. Er volgde een roerige tijd, waarin Texas zich weer onafhankelijk van Mexico verklaarde, om in 1845 lid te worden van de Verenigde Staten. Abilene zelf werd gesticht door veehouders, als een handelsplaats aan de Texas and Pacific Railway.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Infodag 15 oktober: Special Guests uit Utah en extra presentaties
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!