Texas

De naam Texas komt van het woord ‘teysha’, wat ‘hallo vriend’ betekent in de taal van de indianenstam Caddo. Deze indianen stonden erom bekend erg vriendelijk te zijn tegenover de eerste Europeanen die zich in het gebied vestigden, en voor de huidige Texanen geldt dat nog steeds. De enorme staat in het zuiden is behalve in oppervlakte, ook in bevolking de op één na grootste staat van de VS. The Lone Star State, zoals de bijnaam van Texas luidt, was ooit een onafhankelijke republiek, maar heeft in totaal onder het gezag gestaan van zes ‘vlaggen’. Hieraan is de naam van de pretparkketen Six Flags ontleend; het eerste Six Flags-pretpark stond in Texas.

Feiten

Bijnaam: The Lone Star State
Hoofdstad: Austin
Grootste stad: Houston
Bevolking: 25.125.000
Oppervlakte: 696.241 km²
Toetreding tot de VS: 29 december 1845
Officiële website: www.texasonline.com

Vlag & Seal

Vlag Texas Seal Texas

Cultuur/Geschiedenis

Meer dan bij de andere zuidelijke Amerikaanse grensstaten, wordt de cultuur in Texas erg beïnvloed door Mexico. De twee grootste bevolkingsgroepen zijn de Tejano’s en de Texians. Tejano’s zijn de Texanen die van oorsprong Spaans of Mexicaans waren, en die rechtstreeks afstammen van de Spaanssprekende bewoners voordat Texas opgenomen werd in de Verenigde Staten. De Engelstalige immigranten uit de Verenigde Staten (toen nog veel kleiner en gelegen aan de Oostkust van het continent) worden Texians genoemd. Er wonen nog veel meer immigranten in Texas, onder andere uit Azië en uit Europese landen als Zweden, Polen en Nederland. In Texas zijn weinig problemen met etnische en raciale minderheden.
 
Zoals eerder gezegd, heeft Texas onder het gezag gestaan van zes verschillende vlaggen. De eerste waren van Spanje, Frankrijk en Mexico. Daarna werd Texas een onafhankelijke republiek, die maar negen jaar in stand bleef. Later vormde Texas samen met de andere zuidelijke staten de Confederate States of America. Deze staten wilden zich afscheiden van het Noorden, wat leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1845 voegde Texas zich bij de United States of America.

Feesten

Naast de gebruikelijke Amerikaanse feestdagen heeft Texas nog een aantal speciale feestdagen. Op 2 maart, Texas Independence Day, wordt gevierd dat de Texaanse Republiek werd uitgeroepen (die nu dus niet meer bestaat). 19 juni is Texas Emancipation Day, waarop de afschaffing van de slavernij herdacht wordt. Er is ook een Lyndon Baines Johnson Day, op 27 augustus. Dan wordt de verjaardag gevierd van Lyndon B. Johnson, de 36e president van de Verenigde Staten, die uit Texas kwam.

Culinair

De Texaans-Mexicaanse keuken, ook wel ‘Tex-Mex’ genoemd, staat bekend om zijn pittige karakter. Voorbeelden van veelgebruikte ingrediënten zijn bonen, tomaten en rundvlees.

Klimaat

Omdat Texas zo groot is, zijn er verschillende klimaten. Over het algemeen kun je zeggen dat het oosten subtropisch en vochtig is en het westen droog. Door de warme lucht die afkomstig is van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico, zijn de zomers heet en de winters mild. Er is eigenlijk geen lente of herfst; in Houston is het bijvoorbeeld van mei tot en met september hoog zomer. De maxima liggen in deze periode boven de dertig graden. In december, januari en februari wordt het overdag 17 à 19 graden. Het klimaat in het noorden en westen is iets extremer. Hier komen ‘koudere’ periodes voor; in de winter wordt het overdag maximaal tien graden en is het er ‘enkel’ in de maanden juni tot en met augustus warmer dan dertig graden.

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door in Texas terecht, maar houd er wel rekening mee dat het er in de zomer erg heet kan zijn.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan