San Angelo, Texas

San Angelo Texas Ooit was het in Texas gelegen San Angelo het decor voor gok- en drankpartijen van schimmige types en dwalende cowboys. Dit plaatsje in het Wilde Westen van Amerika is ondertussen uitgegroeid tot een grote, bloeiende stad met ruim 90.000 inwoners met vele musea en bezienswaardigheden. Daarnaast heeft San Angelo de grootste schapenmarkt van Amerika.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort Concho

Het historische fort, waarmee de geschiedenis van San Angelo begon, diende als bescherming tegen vijandige indianenvolkeren. Het fort bestond vroeger uit meer dan veertig gebouwen, die nog grotendeels bewaard zijn gebleven. Er is onder andere een museum gevestigd. Verder worden er rondleidingen in en rondom het fort gegeven.

San Angelo Museum of Fine Arts

De kunstcollectie San Angelo Museum of Fine Arts, een opmerkelijk gebouw dat in 1999 zijn deuren opende, groeit snel. Naast de uitgebreide collectie, die voor een groot deel bestaat uit Texaanse, Mexicaanse en moderne Amerikaanse kunst, beschikt het museum over een reeks sculpturen op het dak. Via een loopbrug is het museum verbonden met het tegenoverliggende park.

The Old Chicken Farm Art Center

Dit centrum werd in 1971 opgericht om artiesten een werkplaats en onderdak te bieden. Door de hulp van vele mensen is het nu uitgegroeid tot een groot kunstcentrum met diverse galerijen, studio’s en horecagelegenheden. Meer kunst vind je in de diverse kunstgaleries die San Angelo rijk is. Elke derde donderdag van de maand wordt de Art Walk georganiseerd, een route langs verscheidene galerieën in de stad.

Miss Hattie's Bordello Museum

Ga terug in de tijd met een bezoek aan Miss Hattie’s Bordello Museum, gevestigd in het voormalige bordeel van ‘Miss Hattie’, dat in zijn hoogtijdagen vele cowboys en soldaten uit heel Texas trok. Breng ook een bezoekje aan Miss Hattie’s Saloon, dat helemaal in oude stijl hersteld is. Er zijn rondleidingen mogelijk. Andere musea in San Angelo zijn het Railway Museum en het Museum of Telephony.

San Angelo Nature Center

In het San Angelo Nature Center kom je meer te weten over de dieren en planten die in de omgeving van San Angelo voorkomen. Zo kun je er alligators, rode lynchen, prairiehonden en meer dan twintig soorten ratelslangen bekijken. Bij het centrum is een elf kilometer lange route uitgezet door het Spring Creek Wetland.

San Angelo State Park

Op de oevers van het O.C. Fisher Reservoir ligt het meer dan drie hectare grote San Angelo State Park, waar mogelijkheid bestaat tot kamperen, picknicken, wandelen, zwemmen, mountainbiken en paardrijden. Er is voor 80 kilometer aan fiets- en wandelpaden uitgezet.

Concho-rivier

Langs de Concho-rivier vind je diverse grote parken. In menig park zijn kunstwerken van plaatselijke kunstenaars te bewonderen. In het Civic League Park kun je een bezoek brengen aan de International Water Lily Garden, een tuin met ruim 300 verschillende soorten waterlelies, een van de grootste collecties van de wereld. Er zijn ook parken te vinden aan Lake Sasworthy, een van de drie meren die de stad omringen.

San Angelo Stock Show and Rodeo

Elk jaar in februari staat San Angelo in het teken van een grote veeshow en rodeo. Tijdens het tiendaagse festival strijden stoere cowboys om de eer van beste rodeo-rijder. Verder bestaat het festival uit een optocht, een kermis, concerten en andere evenementen.

Vervoer

Het Concho Valley Transit District biedt vijf vaste busroutes binnen de stad aan. Je kunt overstappen op het Santa Fe Station. De bussen rijden dagelijks (niet op zondag) van 6:30 tot 18:30.

Feiten

Staat Texas
County Tom Green 
Oppervlakte 151 km²
Hoogte 562 meter
Inwoners 93.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

San Angelo ligt op de grens van een subtropisch en een steppeklimaat. In de winter daalt de temperatuur bijna nooit onder het vriespunt en in de zomer kan het al snel boven de 30 graden worden. San Angelo kent gemiddeld 251 zonnige dagen per jaar en slechts zo’n 519 millimeter regen.

Sport

De San Angelo Bandits zijn nog nieuwkomers in San Angelo. Het indoor American football-team zag in 2012 het levenslicht en speelt zijn thuiswedstrijden in het Foster Communications Coliseum. Een andere club is de San Angelo Colts, die uitkomen in de minor league van honkbal. Hun wedstrijden kun je bekijken in Foster Field. Ten slotte kent San Angelo ook de nodige studententeams die afkomstig zijn van de Angelo State University. Enkele sporten waarin de universiteitsteams participeren zijn honkbal, basketbal, golf, voetbal, atletiek en volleybal. Alle wedstrijden zijn openbaar voor publiek en vinden plaats op de campus.

Geschiedenis

De geschiedenis van San Angelo begint met de bouw van Fort Cocho in 1867, een van de vele forten die na de Amerikaanse Burgeroorlog worden gebouwd om de duizenden kolonisten die naar het westen trekken te beschermen. Het fort biedt onderdak aan onder andere de cavalerie, de infanterie en de bekende ‘Buffalo Soldiers’, ook wel bekend als de ‘zwarte cavalerie’.

Zodra de eerste troepen bij het fort verschijnen ontstaat er een klein en tamelijk wetteloos dorpje aan de overzijde van de Concho-rivier: Santa Angela. Oprichter Bartholomew J. de Witt vernoemt het plaatsje naar zijn vrouw Carolina Angela. In 1883 wordt de naam veranderd in San Angelo, onder druk van de postdienst die de naam als grammaticaal incorrect beschouwt. In 1889 verlaten soldaten het fort, maar San Angelo blijft bestaan. Het plaatsje groeit al snel uit tot een gemeenschap met boeren en kolonisten, maar ook tot een wetteloos gebied vol bordelen, saloons en gokpaleizen.

De stad blijft groeien, voornamelijk door de benoeming tot hoofdstad van de gemeente en door de aanleg van een spoor, waardoor San Angelo het centrale transportpunt van de regio wordt. Een andere reden van de snelle groei is de uitbraak van tuberculose in het begin van de twintigste eeuw. Patiënten uit heel Amerika komen naar San Angelo vanwege het warme en droge klimaat, wat een bewezen factor voor genezing blijkt te zijn.

De militairen keren tijden de Tweede Wereldoorlog terug naar San Angelo, waar een trainingsbasis is aangelegd voor de luchtmacht. De stad groeit ondertussen nog verder door de ontdekking van een grote hoeveelheid olie en gas. De groeiende populatie stimuleert ontwikkelingen op het gebied van zorg, educatie en woonomstandigheden en geleidelijk groeit San Angelo uit tot de bloeiende stad die het nu is.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!