Austin, Texas

Austin Skyline, Texas Austin, de hoofdstad van Texas, draagt met trots de bijnaam 'Live Music Capital of the World'. En dat is niet voor niets: de stad barst van de muziektentjes en muzikanten. Naast livemuziek staat de studentenstad bekend om zijn alternatieve, liberale en artistieke cultuur. 'Keep Austin Weird' is dan ook een uitspraak die je vaak tegen zult komen op bumperstickers en T-shirts. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Muziek

Zoals je mag verwachten van de 'Live Music Capital of the World', heeft Austin een zeer levendige livemuziek-scene met meer muziekgelegenheden per inwoner dan elke andere stad in Amerika. Het kloppende hart wordt gevormd door Sixth Street in Downtown Austin. In deze historische straat vind je een overvloed aan clubs, bars en muziektentjes. Er worden vaak festivals en evenementen georganiseerd.

Austin Texas

Texas State Capitol

Het roze granieten Texas State Capitol heeft het één-na-grootste oppervlakte van alle capitoolgebouwen in de VS: alleen het Capitol Building in Washington DC bedekt meer vierkante meters. Aan de hand van een brochure kun je zelfstandig een tour volgen door het imposante gebouw en het omringende landgoed met bijbehorende monumenten. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een 45-minuten durende rondleiding, waarbij je meer informatie krijgt over de architectuur, de Texaanse geschiedenis en de wetgeving.

Texas State Capitol

University of Texas

Als echte studentenstad beschikt Austin over een grote campus. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken elke doordeweekse dag rondleidingen. Het is ook mogelijk om zelfstandig de campus te verkennen en een bezoek te brengen aan de verschillende musea, bibliotheken en sportfaciliteiten. De bekendste bibliotheek is de Lyndon Baines Johnson Library. Deze presidentiële bibliotheek bevat miljoenen documenten van de publieke carrière van Lyndon Johnson, die president was van 1963 tot 1969. Op de bovenste verdieping van de bibliotheek staat een schaalmodel van de Oval Office in het Witte Huis ten tijde van de ambtstermijn van Johnson. 
 

Austin Texas

Bob Bullock Texas State History Museum

Iets ten noorden van het State Capitol ligt het Bob Bullock Texas State History Museum. Het historische museum bestaat uit drie verdiepingen, met ieder een apart thema: 'Land', 'Identity' en 'Opportunity'. Alle grote gebeurtenissen uit de Texaanse geschiedenis passeren door middel van interactieve tentoonstellingen, korte films en historische voorwerpen de revue. In de IMAX-bioscoop draaien dagelijks films.

Austin Texas

Congress Avenue Bridge

Een zeer bijzondere locatie in Austin is de Congress Avenue Bridge. Hier huist namelijk van maart tot november de grootste stedelijke populatie van guanovleermuizen ter wereld. Tijdens zonsondergang verlaten honderdduizenden vleermuizen tegelijk hun nest onder de brug om op zoek te gaan naar insecten, wat een spectaculair schouwspel oplevert. 

Congress Avenue Bridge

South by Southwest

Het is een van de grootste festivals in de Verenigde Staten: South by Southwest (SXSW). Het festival vindt meestal plaats in maart en bestaat uit drie aparte festivals, die geconcentreerd zijn op muziek, film en digitale cultuur. Het SXSW Music Festival behoort tot de grootste muziekfestivals ter wereld. Het muziekfestival biedt een podium voor tal van (opkomende) muzikanten wereldwijd. In totaal treden meer dan 2.000 artiesten op, verspreid over circa honderd podia.  

Austin Texas

Omgeving

Hamilton Pool Preserve

Zo'n 37 kilometer (45 minuten rijden) ten westen van Austin, aan Highway 71, ligt de Hamilton Pool. Dit natuurlijke zwembad ontstond toen een ondergrondse rivier duizend jaar geleden instortte. Hamilton Pool wordt omringd door grote kalkstenen platen, stalactieten en kliffen die zijn begroeid met mossen en varens. Met klifzwaluwen die af en aan vliegen en de ruisende waterval is dit een paradijselijke plek. Je mag een duik nemen in Hamilton Pool, maar je moet een stevige afdaling maken voor je het water bereikt. Hamilton Pool is een beschermd natuurgebied dat valt onder Travis County Parks. Je moet bij de ingang $15 entree betalen. Het is verstandig om vooraf een tijdsslot te reserveren, want er mag maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen en entreetickets raken snel uitverkocht.

Austin Texas

Lyndon B. Johnson State Park & Historic Site

Dit staatspark ligt ruim een uur rijden ten westen van Austin. Tussen de houten hooiwagens, boerderijen en schuren waan je je terug in de tijd. Gekostumeerde gidsen spelen het boerderijleven van 1918 na en het bezoekerscentrum leert je alles over de oud-president Lyndon B. Johnson. Je kunt schitterend wandelen over de natuurpaden van Lyndon B. Johnson State Park of een duik nemen in het zwembad.

Lyndon B Johnson State Park, Texas

Marble Falls en State Parks

Een uur rijden ten noordwesten van Austin ligt het plaatsje Marble Falls. Het is de toegangspoort tot de Highland Lakes; een keten van zes meren waar je kunt zwemmen, kanoën, klifspringen en duiken. Een kwartier vanaf Marble Falls ligt het Longhorn Cavern State Park. Dit staatspark herbergt een kalkstenen grot. Je kunt een rondleiding van 30 tot 60 minuten volgen. Je leert dan alles over de legende van de grot, waarvan men vermoed dat hij 500 miljoen(!) jaar geleden ontstond op de bodem van een tropische zee. Rijd weer 10 minuten verder naar het noorden en je komt langs Inks Lake State Park waar je een lekkere verfrissende duik kunt nemen in het water, de mooie route langs het meer kunt rijden of kunt wandelen.

State Parks Texas

Lockhart - Barbecue Capital of Texas

Barbecue-fans en andere hongerige reizigers moeten hier zeker stoppen als ze in de buurt zijn. De plaats Lockhart draagt sinds 1999 de titel Barbecue Capital of Texas. Bijna iedereen is het eens over de basis van de Texan Barbecue: slow cooking boven een houtvuur. Bereidingstijden van 12 tot 16 uur zijn niet vreemd. Het meeste vlees dat wordt bereid is rundvlees. Lockhart ligt ongeveer een half uur ten zuiden van Austin, richting San Antonio.

Texas bbq

Vervoer

Het is lastig om Austin te voet te verkennen. Downtown is redelijk groot en vaak liggen de verschillende bezienswaardigheden op meer dan twee kilometer afstand van elkaar. Het bussysteem van Austin is Capital Metro, met een uitgebreid netwerk van buslijnen. Op werkdagen rijdt de Capital MetroRail tussen downtown en het noordwesten van de stad. 's Avonds en 's nachts kun je gebruik maken van de vervoersdiensten van E-bus en Night Owl.

Feiten

Staat Texas
County Travis, Williamson, Hays
Oppervlakte 704 km²
Hoogte 149 meter
Inwoners 843.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Voor Nederlandse begrippen is het bijna het hele jaar door zomer in Austin. Vanaf mei tot en met september liggen de gemiddelde dagtemperaturen hogen dan 30 graden. In december, januari en februari is het tussen de 16 en 18 graden. In deze maanden trekken veel 'winterbirds' uit koudere en noordelijker gelegen plaatsen naar Austin om er te overwinteren. De natste maanden zijn mei, juni en oktober. In de heetste zomermaanden en de milde wintermaanden is het relatief droog.

Geschiedenis

Toen de Europeanen in de omgeving van het huidige Austin arriveerden, woonden er Tonkawa-, Comanche- en Apache-indianen. Hoewel de eerste Spaanse ontdekkers het gebied in 1709 betraden, ontstonden de eerste permanente nederzettingen pas vanaf 1835. Texas stond destijds onder gezag van Mexico. Mirabeau B. Lamar, die in 1838 benoemd was tot president van de republiek Texas, was na zijn bezoek aan een vriend in Austin onder de indruk van het landschap en de strategische ligging van de plaats. Hij voorspelde dat Austin 'the seat of future government' zou worden. Zo geschiedde. 

Men had de grootste plannen met de stad. Hoewel er in januari 1840 nog niet eens duizend mensen woonden, werd er een stuk grond van 160.000 vierkante meter vrijgemaakt voor een universiteit van de hoogste klasse: de University of Texas (in gebruik genomen in 1883). In 1871 kwam de eerste trein aan in Austin. Hierop volgde een eeuw van groei: Austin werd het handels- en transportcentrum van centraal Texas.

In de twintigste eeuw kwam Austin bekend te staan als een plaats voor liberalen en creatievelingen. Dit trok veel grote en commerciële bedrijven naar de stad, die volgens de inwoners het creatieve karakter in gevaar brachten. Als tegenbeweging werd de slogan 'Keep Austin Weird' in het leven geroepen. Vanuit deze beweging ontstonden veel kleine, onafhankelijke en artistieke bedrijven. De laatste decennia wordt Austin overspoeld door jonge mensen, die aangetrokken worden door de sterke economie, liberale politiek en alternatieve cultuur.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan