Houston, Texas

Houston Texas Houston vormt, mede door zijn olie, medisch onderzoek en het bankwezen, het kloppende hart van Texas. In deze uitgestrekte stad merk je duidelijk Mexicaanse invloeden, die onder andere terugkomen in de Texaanse keuken en de muziek. Houston heeft veel culturele voorzieningen, die voornamelijk liggen in het Museum District en het Theater District.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Space Center Houston

De beroemdste bezienswaardigheid van Houston is het Space Center, het officiële bezoekerscentrum van het Johnson Space Center. Dit ruimtevaartcentrum werd vooral bekend door de Apollo 13-quote: 'Houston, we have a problem'. Er zijn leerzame tentoonstellingen en gave attracties: vlieg door de ruimte in een supersonische lift, maak een ontdekkingsreis naar Mars en bekijk de Starship Gallery, waar astronauten werden klaargestoomd voor het leven in de ruimte. De NASA Tram Tour neemt je mee achter de schermen van het NASA Johnson Space Center en brengt je naar de Saturn V-raket; de zwaarste, grootste raket die ooit vloog. In de Astronaut Gallery zie je de beroemdste astronauten ter wereld en hun ruimtepakken. Je kunt hier ook een kijkje nemen in het historische controlecentrum waar de maanlanding van Neil Armstrong werd gecoördineerd. Het Space Center ligt zo’n veertig kilometer ten zuidoosten van het stadscentrum aan 1601 NASA Parkway. Het Space Center is erg populair. Wil je wachtrijen omzeilen? Zorg dan dat je klaarstaat als het museum om 09:00 zijn deuren opent.

Houston Space Center Space Center

Houston Museum of Natural Science

Erg populair is het Houston Museum of Natural Science, dat onder andere in het teken staat van diamanten en mineralen, scheikunde, wildlife uit Texas en energie. Ook is er aandacht voor de dinosauriërs, het Oude Egypte en is er een heus rariteitenkabinet. Het Houston Museum of Natural Science heeft tevens een gigantisch IMAX-scherm waarop je natuurfilms kunt kijken in haarscherp 3D, bijvoorbeeld over oceanen, orkanen of pandaberen. Het Natural Science-museum maakt deel uit van Hermann Park, tevens de locatie van de Houston Zoo. Het Houston Museum of Natural Science maakt deel uit van het Museum District.

Houston Space Center

Museum District

Deze wijk ligt net ten zuidwesten van downtown Houston. Naast het Museum of Natural Science vind je hier zes grote kunst musea en het Hermann Park. Populair is het Museum of Fine Arts (MFA). De collectie loopt uiteen van Afrikaanse maskers en hoeden tot sculpturen en schilderijen van Amerikaanse kunstenaars. Ook is er een uitgebreide collectie met Aziatische kunst. De tentoonstellingen wisselen regelmatig. Op donderdag is er gratis entree, maandagen gesloten. Onderdeel van het Museum of Fine Arts is de Bayou Bend Collection & Gardens, in het voormalig woonhuis van filantroop Ima Hogg - waar meubels, zilver, keramiek en schilderijen van Amerikaanse kunstenaars worden tentoongesteld.

Museum of Natural Science

Waterwall Park

De Gerald D. Hines Waterwall Park is een iconisch kenmerk van Houston. Bewonder een indrukwekkend staaltje architectuur in de vorm van een 21 meter hoge watermuur, omgeven door weelderig groen.

Museum of Natural Science

Theater District

Het Theater District vormt het culturele hart van Houston. Gerenommeerde organisaties als het Houston Ballet, de Houston Symphony en de Houston Grand Opera verzorgen hier het hele jaar door aantrekkelijke optredens. Een groot deel van het Theater District wordt in beslag genomen door Bayou Place: een entertainmentcentrum dat onderdak biedt aan het Bayou Music Center, het Hard Rock Cafe of het Downtown Aquarium. Als je livemuziek wil horen in Houston, kun je op verschillende plekken terecht. Eclectische, originele muziek van Texaanse singer-songwriters hoor je in Anderson Fair of de muziekwinkel Cactus Music. Voor cocktails en indie bandjes ga je naar Boondocks, The Big Easy biedt juist een podium voor blues en zydeco.

Center of the Performing Arts

Houston Livestock Show & Rodeo

Een van de grootste jaarlijkse evenementen is de Houston Livestock Show & Rodeo. Tijdens dit drie weken durende festival in maart pronken de inwoners van ‘H-Town’ met hun vee en worden er talloze evenementen georganiseerd om de twee miljoen bezoekers te vermaken, zoals een kermis, rodeo’s, veeveilingen en live-optredens.

Houston Livestock Show

George Ranch Historical Park

De geschiedenis van George Ranch gaat terug tot het jaar 1824, toen Texas nog bij Mexico hoorde. Het historische park geeft je een goed beeld van de harde omstandigheden waarin de eerste bewoners leefden. Historische gebouwen en gekostumeerde gidsen/acteurs brengen de geschiedenis tot leven. Het park ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuidwesten van downtown Houston.

George Ranch Historical Park, Houston

Buffalo Bayou Park

Dit grote stadspark ligt langs de oevers van de Buffalo Bayou. Ga hier wandelen of joggen over de lange paden. Een fiets huren of heerlijk ontspannen in het gras om de skyline van Houston te bewonderen, is hier ook een prima tijdsbesteding.

Skyline Houston

Vervoer

Houston Metro Vervoersmaatschappij METRO is verantwoordelijk voor een groot deel van het openbaar vervoer in Houston. Naast de reguliere bussen rijdt namens deze maatschappij een lightrail, genaamd METRORail van het zuiden van de stad, via de Astro Dome, het Reliant Stadium, het Museum District, het Texas Medical Center, Hermann Park, de Houston Zoo en Midtown naar Downtown Houston. De verschillende Park&Rides (bijvoorbeeld Fannin South) in het zuiden van de stad maken deze lightrail een ideale en goedkope mogelijkheid om in hartje Houston te komen.

Feiten

Staat Texas
County Harris, Fort Bend, Montgomery
Oppervlakte 1.625 km²
Hoogte 13 meter
Inwoners 2.161.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de winter is het zonnig en droog, met aangename dagtemperaturen tussen de 16 en 19 graden. Vanaf maart komt het kwik boven de 20 graden en van juni tot en met september is het overdag gemiddeld warmer dan 30 graden. De meeste neerslag valt tijdens de zomermaanden, met juni als natste maand.

Sport

De professionele honkballers van de Houston Astros spelen hun thuiswedstrijden in het Minute Maid Park, in het oosten van downtown Houston. Voor American football kun je terecht in het Reliant Stadium, de thuishaven van de Houston Texans. Een ander groot team is de Houston Rockets, die in het Toyota Center (naast Minute Maid Park) Houston vertegenwoordigen op het gebied van basketbal.

Geschiedenis

Op 30 augustus 1836 stichtten de gebroeders Allen Houston. Van 1837 tot 1840 was Houston de hoofdstad van de republiek Texas. Mede door de opkomst van de spoorweg groeide Houston uit tot een van de belangrijkste plaatsen in de zuidelijke staten. Ranches schoten als paddenstoelen uit de grond, met rodeo's als belangrijke vorm van vermaak.

Tussen 1861 en 1865 woedde de Amerikaanse Burgeroorlog. Het zuiden gaf zich in 1865 officieel over aan de noordelijke Union en Texas werd in 1870 een staat van de Verenigde Staten. In 1900 werd de zusterstad van Houston, het naastgelegen stad Galveston, door een zware storm getroffen. In dezelfde tijd vond men olie in de regio. Aangezien Galveston in puin lag, trokken investeerders naar Houston. Dit gaf de stad een enorme economische impuls. De infrastructuur werd verder uitgebreid en de haven verdiept. Een belangrijk jaar in de twintigste eeuw was 1962: in dit jaar werd Houston de locatie van het NASA-ruimtevaartcentrum.

Economie

De productie en industrie rond de energie- en de petrochemische sector vormen de ruggengraat van de economie van Houston. De grootste delen van deze industriegebieden liggen rond de haven ten oosten van de stad. De raffinaderijen die hier liggen zijn onderdeel van een uitgestrekt netwerk van duizenden kilometers pijpleiding en meer dan tweehonderd petrochemische fabrieken langs de Texaanse kust. Tegenwoordig is de high-techsector is opkomst. Medische innovaties en biotechnologie staan daarbij centraal. Het Lyndon B. Johnson Space Center is een belangrijke werkgever in de stad.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan