North Cascades National Park, Washington

North Cascades bezienswaardigheden In het prachtige, ruige North Cascades National Park vormen gletsjers, oerbossen, watervallen, meren, toendra’s en bergpieken de bezienswaardigheden. In de afgelegen wildernis leven wolven, grizzly beren en zeearenden. De hoofdweg is de North Cascades Scenic Highway (Highway 20), door velen bekroond tot 'mooiste weg van Washington'. De weg is open van eind april/begin mei t/m eind november. Langs deze circa 85 kilometer lange parkweg zijn meerdere uitkijkpunten en startpunten van wandelroutes. Het grootste deel van Cascades National Park is benoemd tot wildernis. Dit betekent dat er - behalve aan Highway 20 - weinig voorzieningen zijn. De grotere plaatsen in de buurt zijn Mount Vernon en Bellingham (west) en Winthrop (oost). Wat kleiner van stuk zijn bijvoorbeeld Concrete (een stop waard!) en Mazama.

Bezienswaardigheden & activiteiten

North Cascades Highway

Highway 20 is de enige verharde weg door North Cascades National Park en loopt van oost naar west. De weg volgt de Skagit River, waarin diverse dammen zijn aangelegd waar elektriciteit voor de stad Seattle wordt opgewekt, en biedt toegang tot de noordelijke en zuidelijke unit van North Cascades. Hij doorkruist ook de Ross Lake National Recreation Area. De route is in totaal zo'n 85 kilometer lang. Hieronder volgen bezienswaardigheden die vanaf de weg goed te bereiken zijn.

North Cascades Highway

North Cascades National Park Visitor Center (Newhalem)

Het bezoekerscentrum ligt in het westen van het park, op zo'n 20 minuten van de parkingang bij het plaatsje Marblemount. Er beginnen diverse korte trails, waaronder de Rock Shelter (naar een plek die 1.400 jaar geleden door indianen gebruikt werd) en River Loop, naar de Skagit River. Vlak bij het bezoekerscentrum ligt Newhalem. Dit dorpje ontstond in 1910, toen de Skagit River voor het eerst werd ingedamd. Op de Skagit River kan geraft worden en je ziet er vaak wilde dieren. In het bezoekerscentrum kan men je meer vertellen over de mogelijkheden.

North Cascades bezienswaardigheden

Gorge Lake

Als je na Newhalem in oostelijke richting verder rijdt, zie je na enkele kilometers de eerste dam in de Skagit River. De Gorge Dam is bijna honderd meter hoog. Bij mijlpaal 123 start de Gorge Overlook Trail. Tijdens de anderhalve kilometer lange wandeling heb je zicht op de dam, het meer en de tientallen meters hoge waterval Gorge Creek Falls.

North Cascades bezienswaardigheden

Diablo Lake

Diablo Lake wordt omringd door hoge bergtoppen, die vaak met sneeuw bedekt zijn. In de zomer heeft het water een mooie turkooizen kleur. Volg net voor de Diablo Dam de onverharde weg naar het Skagit Tour Center. Vanaf hier kun je een boottocht over Diablo Lake maken. Vergeet terug op Highway 20 niet te stoppen bij Diablo Lake Overlook voor een prachtig uitzicht over het meer en de bergen die het omsluiten.

North Cascades bezienswaardigheden

Ross Lake

Bij Mile 134 start de Ross Dam Trail (totaal 2,4 kilometer) naar de 164 meter hoge Ross Dam, waar je bovendien overheen mag wandelen. Let op: hiervoor is een Northwest Forest Pass nodig. Bij Ross Lake ligt het Ross Lake Resort, waar bootjes, kano's en kajaks te huur zijn. Daarnaast is er een watertaxi waarmee je verder het achterland in kunt gaan. Iets verder langs de doorgaande weg ligt het mooie uitzichtpunt Ross Lake Overlook. Ook vind je er informatie over gletsjers. Een korte wandeling is de Happy Creek Forest Trail. Ross Lake strekt zich vanaf de Ross Dam circa veertig kilometer uit richting de Canadese grens. De oevers van het meer zijn enkel per voertuig en alleen in de zomer te bereiken via Hope in British Columbia. Met een kano of kajak kom je op het meer via een korte portage vanaf Diablo Lake om de Ross Dam heen.

Ross Lake, North Cascades

Washington Pass Observation Site

Washington Pass is een prachtig stuk van de North Cascades Highway, met steile bergen bedekt met eeuwige sneeuw. De weg klimt naar 1.675 meter. Via een smalle zijweg rijd je naar Washington Pass Overlook (of Observation Site), waar een verharde trail je naar een spectaculaire uitzichten brengt. De route van Winthrop naar Diablo Lake wordt door veel reizigers ervaren als het meest indrukwekkende stuk van de Highway.

North Cascades Washington Pass Overlook

Lake Chelan

Lake Chelan ligt bij het plaatsje Stehekin in een afgelegen deel van North Cascades National Park. Er zijn weliswaar een restaurant, lodge, camping en haventje, maar het is niet met eigen vervoer te bereiken (zie kopje 'vervoer'). Lake Chelan is een tachtig kilometer lang meer van niet meer dan drie kilometer breed. Met een diepte van 450 meter is het een van de diepste van Amerika. In Stehekin worden paardrijdtochten en rafttrips georganiseerd en bootjes verhuurd. Ook beginnen er verschillende backpacktrails. In het noorden ligt een ander weinig bezocht stuk van het park: de Mount Baker Ski Area, aan Highway 542. In de zomer zijn er veel wandelmogelijkheden en echt rust en ruimte.

North Cascades bezienswaardigheden

Vervoer

De North Unit en South Unit van North Cascades National Park zijn het gemakkelijkst te bereiken via de North Cascades Highway, oftewel Washington State Route 20. De weg loopt dwars door Ross Lake National Recreation Area, die de North en South Unit van elkaar scheidt. De weg is wegens sneeuwval van halverwege april (soms zelfs pas begin mei) tot en met november in zijn geheel geopend. Lake Chelan National Recreation Area en het aan Lake Chelan gelegen Stehekin zijn niet per voertuig bereikbaar. Vanaf Chelan (aan US Route 97) wordt vervoer per boot en vliegtuigje aangeboden. Vergis je niet niet in de afstand. Vanaf het Visitor Center in Newhalem is het vijf uur rijden naar Chelan. Een bezoek aan Lake Chelan en Stehekin vergt dus enige voorbereiding.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan