Spokane, Washington

Spokane Washington 'Near Nature. Near Perfect', dat zegt Spokane over zichzelf. Het stadje ligt aan weerszijden van de Spokane River, die uitmondt in een waterval en wordt omringd door talloze stadsparken. Riverfront Park is het populairste park. Spokane draagt de bijnaam 'Lilac City' vanwege de vele seringen. De omgeving van Spokane is rijk aan meren, golfbanen, wijnmakerijen en skiresorts. Spokane ligt ongeveer halverwege Mount Rainier en Glacier National Park. Kortom: buitenactiviteiten in overvloed!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Riverfront Park / Spokane Falls

Door het stadscentrum van Spokane stroomt de Spokane Falls. Je ziet de waterval en de bijbehorende rivier goed vanuit Riverfront Park, dat werd aangelegd voor de World Expo in 1974. Er is meer te zien dan alleen water. Zo kun je in Riverfront Park een kijkje nemen bij de 46 meter hoge klokkentoren en een wandeling maken langs zeventien publieke kunstwerken en sculpturen. Wat te denken van een metershoge rode kar met een glijbaan (Radio Flyer Wagon) en een metalen geit die afval eet...? Je kunt (tegen betaling) ook een ritje maken in de carroussel of kabelbaan Spokane Falls Skyride of het IMAX-theater bezoeken. Een andere (gratis) plek waar je de waterval goed zien, is vanaf de Monroe Street Bridge uit 1911. Wil je graag verder wandelen, dan kun je de Spokane River Centennial Trail op, deze route is in totaal zestig kilometer en strekt zich uit tot de grens met Idaho. Al na een kleine vijf kilometer kom je bij Riverside State Park.

Spokane Washington

Riverside State Park

In dit grote, bosrijke staatspark kun je naar hartenlust fietsen en wandelen over de vele paden. Een van de natuurlijke hoogtepunten is Bowl & Pitcher; een diepe kloof met enorme rotsen, waar de Spokane-rivier een bocht maakt. Na 3,2 kilometer kom je bij een hangbrug uit 1930. Voor camperreizigers is er in dit staatspark een camping.

Spokane Washington

Heritage Walk & Davenport Hotel

Downtown Spokane bestaat uit drie verschillende wijken. Je kunt een gratis rondwandeling maken door de geschiedenis van het stadje en de gebouwen, huizen en monumenten die daarbij horen. Bij het bezoekerscentrum kun je een plattegrond ophalen om je de weg te wijzen. Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Spokane is het Davenport Hotel. Dit chique hotel aan 10 South Post Street biedt kamers aan vanaf $200. In de opzichtige lobby krijg je even het gevoel dat je in een paleis bent belandt. Kirtland Cutter ontwierp het hotel tot in de kleinste details, van de manden naast de openhaard tot de afvalbakken in de badkamers. Neem een kijkje in de Marie Antoinette-balzaal met rijkversierde ornamenten en de gastenkamers en hun met de hand versierde bedden.

Spokane Washington

Manito Park and Botanical Gardens

In de wijk South Hill in Spokane ligt dit park met botanische tuinen. Manito Park heeft vijf tuinen en een vijver en trekt jaarlijks ruim 150.000 bezoekers. De bezienswaardigheden zijn gemanicuurde gazons, bloemen, kunstige struiken en tropische tuinen, rozentuinen en een Japanse tuin.

Spokane Washington

Bing Crosby House Museum

Zanger en acteur Bing Crosby bracht zijn jeugd door in dit huis, dat in 1913 werd gebouwd door zijn vader en twee ooms. Vanuit hier liep Bing (oorspronkelijk Harry Lillis geheten) naar zijn High School. Tegenwoordig is het huis omgetoverd tot een museum, waar je items kunt bekijken uit de carrière van Crosby, zoals gouden platen, trofeeën, awards en de Academy Award die hij won voor 'Going My Way'. Het Bing Crosby House Museum staat aan 508 East Sharp Avenue. Ook bij de Gonzaga University is er aandacht voor Crosby, die hier vanaf 1920 studeerde. Crosby doneerde een deel van zijn opnames en spulletjes aan de onderwijsinstelling, die er de Bing Crosby Memorabilia Room aan 502 East Boone Ave mee inrichtte.

Spokane bezienswaardigheden

Vervoer

Vroeger reden er veel trams (streetcars) in de stad, maar tegenwoordig zijn alle maatschappijen overgestapt op bussen, die beheerd worden door de Spokane Transit Authority (STA). De vloot van zo'n 150 bussen rijdt in de stad en het wijde gebied daaromheen. Het centrale overstappunt is het STA Plaza, in downtown Spokane. Voor langeafstandsreizen zijn er de Greyhoundbuslijnen. Ook is de stad aangesloten op het spoorwegnet van Amtrak.

Feiten

Staat Washington
County Spokane
Oppervlakte 152 km²
Hoogte 562 meter
Inwoners 209.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het gebied kent een vochtig landklimaat, hoewel het soms meer een mediterraan klimaat lijkt. De zomers zijn warm en droog. Juli, augustus en september zijn de meest droge maanden, met gemiddelde dagtemperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. De winters zijn koud en vochtig, met tamelijk veel sneeuw en gemiddelde dagtemperaturen van tussen de 0 en 5 graden Celsius. De stad wordt door de Rocky Mountains afgeschermd van de koude lucht die ’s winters vanuit het noorden verschillende staten kan teisteren, waardoor het er niet zo koud wordt als in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Toch vriest het er 's nachts van november tot en met maart. In deze maanden sneeuwt het vaak, vooral in december en januari kan er een dik pak vallen.

Geschiedenis

Lang voor het begin van de achttiende eeuw, toen de eerste Europeanen aan land kwamen, woonden er Native Americans (indianen) langs de Spokanerivier, nabij de watervallen en in de vallei. Spokane betekende in hun taal 'Children of the Sun'. De indianen bevisten de wateren en jaagden in de binnenlanden op wild. Ze staan tegenwoordig bekend als de Spokane-indianen. Een aantal van hen woont tegenwoordig in het Spokane Indian Reservation, dat in de buurt van de stad ligt.

De Canadees David Thompson was een van de eerste Europeanen die het gebied verkende. In opdracht van de North West Company was hij vanuit het Oosten de Rocky Mountains over getrokken om het Westen te verkennen. In 1810 stuurde hij twee mensen, Finan McDonald en Jacques (Jaco) Finlay, naar het gebied van Spokane met de opdracht een kleine handelspost te bouwen. Men noemde de post 'Spokane House'. De post, gelegen op de kruising van beide Spokanerivieren, werd het handelscentrum voor de bonthandel tussen de Rocky Mountains en het Cascadegebergte. Het was de 'blanke' eerste nederzetting in wat nu de staat Washington is.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw begon de nederzetting uit te groeien tot een volwaardig dorp: er kwam een kerk en een school. Aan het einde van die eeuw waren er ook verschillende molens, winkels en hotels. Tegen het einde van de negentiende eeuw werd er goud en zilver gevonden in het gebied rondom Spokane, en ook tegenwoordig is het nog een van de meest productieve mijngebieden van de Verenigde Staten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan