Rossland, British Columbia

Rossland British Columbia Het stadje Rossland ligt in een oude vulkanische vallei in de Monashee Mountains. Het kleine stadje telt ongeveer 3.500 inwoners (meer in de winters) en is groot in buitenactiviteiten. In 2007 kreeg het de titel 'Canada's #1 Outdoor Town' van het magazine Explore. Geliefd onder mountainbikers is de Seven Summits Trail van dertig kilometer. Deze route werd door magazines bekroond tot 'Epic Ride' en 'Trail of the Year'. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Heritage Walking Tour

Heb je even (een uur) de tijd, maak dan een wandeling langs de historische gebouwen van Rossland. Bij het Rossland Museum kun je een plattegrondje ophalen met de route. De gebouwen waar je langs loopt, zijn vaak afkomstig uit de tijd van de goudkoorts. In het hoogseizoen kun je de wandeling maken met een gids, die je meer vertelt over de omgeving.

Rossland Museum and Gold Mine

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Rossland, bezoek dan het Rossland Museum. Je leert er meer over de mijnen en de goudkoorts die Rossland tot de drie-na-grootste stad van Canada maakten. Daarnaast kun je de Le Roi Gold Mine bezoeken. Deze mijn werd in 1929 gesloten, maar is vandaag de dag opengesteld voor bezoekers en voor een deel gerestaureerd. Het museum biedt een tour door de goudmijnen. Het museum en de mijn zijn tussen mei en september geopend.

Rossland British Columbia

Rossland Mountain Biking

Rossland pronkt graag met haar uitgebreide netwerk aan paden die geschikt zijn voor mountainbikers. Het is dan ook een aanrader om de omgeving te verkennen met de fiets. Er zijn veel verschillende routes, ze variëren in lengte en niveau. De eenvoudige routes worden aangeduid met een groen bolletje; routes van een gemiddelde zwaarte met een blauw vierkantje. Zware routes worden gemarkeerd met een zwart wybertje. Ervaren mountainbikers zullen je de Seven Summits Trail aanraden. Deze route is dertig kilometer lang en gaat over verschillende bergtoppen met veel variatie in terrein en hoogte: een zware tocht dus. Voor de minder ervaren fietser is Miral Heights een aanrader: deze route is 2,2 km en leidt je naar een mooi uitzichtpunt. 

xMountain Biking

Activiteiten

In Rossland is nog veel meer te beleven. Wie niet houdt van mountainbiken, kan ook te voet het landschap verkennen. Je kunt een (stevige) wandeling maken naar Mt. Roberts, net buiten Rossland (ong. 3 uur), de Red Mountain bedwingen of de Seven Summits Trail bewandelen. Ben je meer een liefhebber van paardrijden, dan kun je op de Owl Mountain Ranch terecht voor meer informatie. 

Parken/meren

Rondom Rossland liggen een aantal mooie parken en meren, zoals Nancy Green Provincial Park (een natuurlijk bergmeer met veel recreatiemogelijkheden, op 25 minuten rijden). Ook kun je Christina Lake (een familiebestemming met zandstrand, 1 uur rijden) bezoeken of Kootenay Lake (meer waarin je mag zwemmen, vissen en watersporten, 45 min rijden). 

Rossland British Columbia

Omgeving

Champion Lakes Provincial Park

In de buurt van Rossland ligt het Champion Lakes Provincial Park. Dit Park bestaat uit drie meren, waar je in de zomer prima in kunt zwemmen. Er zijn verschillende wandelroutes die onder meer de meren met elkaar verbinden. In het park vind je verschillende dieren, zoals eekhoorns, stekelvarkens, elanden, herten en beren.

Red Mountain Resort

Het Red Mountain Resort is het skigebied van Rossland. Aan de bouw van dit skigebied werd al aan het eind van de negentiende eeuw begonnen, maar pas vanaf 1920 begon het echt te groeien door betere ontsluiting van het gebied. Er werden in de beginperiode al veel wedstrijden georganiseerd, waaronder de Western Canadian Amateur Finals in 1934. In de loop van de jaren werd er steeds meer geïnvesteerd in het gebied. Er zijn meerdee liften en meer dan tachtig afdalingen.

Vervoer

Het Kootenay Boundary Transit System verzorgt busdiensten in de regio. Ook Rossland is aangesloten op het busnet. Je kunt vanuit de plaats verschillende dorpen en steden bereiken. In de winter rijdt er een speciale bus naar het skiresort Red Mountain.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio West Kootenay
Oppervlakte 60 km²
Hoogte 1.023 meter
Inwoners 3.500
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur)

Geschiedenis

Rossland is niet altijd een klein plaatsje geweest. De hoogtijdagen van Rossland waren tijdens de goudkoorts, die aan het eind van de negentiende eeuw duizenden mijnwerkers naar British Columbia trok. Rossland ontstond als mijnbouwplaats en was in die tijd een van de grootste steden van Canada.

Mijnwerker Ross Thompson, die als eerste land aankocht, wilde de stad aanvankelijk Thompson noemen. Omdat er al een stad met deze naam bestond, werd het Rossland. Veel mijnwerkers die zich er vestigden waren Scandinavisch. Zij brachten hun liefde voor skiën mee en organiseerden in 1896 de eerste skiwedstrijd. Uit dit evenement kwam het Red Mountain Ski Resort voort.

Rossland heeft gemiddeld 3.500 inwoners. In de wintermaanden verdubbelt dit aantal bijna; het skigebied staat goed aangeschreven bij skiërs en snowboarders en wordt gezien als één van de beste skigebieden in Canada. De plaats heeft echter niet alleen bekendheid verworven door de wintersportmogelijkheden. Vanaf 1993 staat het op de kaart als ‘Mountain Bike Capital of Canada’, vanwege het uitgebreide netwerk van mountainbikeroutes in de omgeving.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan