Gold Bridge, British Columbia

Gold Bridge bezienswaardigheden Gold Bridge is een klein plaatsje in de Bridge River Valley, omringd door de South Chilcotin Mountains. In deze regio vind je talloze meren en provinciale parken. Het natuurschoon wordt gecompleteerd door een interessante historie vol spoorlijnen, spooksteden, overstroomde valleien en de eens zo lucratieve goudmijnen Bralorne en Pioneer. Gold Bridge ligt tussen de meren Downtown Lake en Carpenter Lake en is uitsluitend bereikbaar via een gravelweg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Aan 220 Haylmore Lane in Gold Bridge ligt de Bridge River Valley Tourism Info Booth. Je kunt er terecht voor gedetailleerde kaarten van de omgeving en informatie over leuke wandel- en mountainbikeroutes. Ook kun je er gebruik maken van het internet. Het bezoekerscentrum ligt aan de Haylmore Heritage Site, waar je ook producten van lokale kunstenaars vindt.

Bezoekerscentrum in Gold Bridge

Meren

Bridge River was een ideale kans om stroom op te wekken. In 1927 startte de aanleg van de eerste dam, in 1960 waren er dammen in Lajoie (Little Gun), Shalalth en Lillooet. De kracht van het snelstromende water wekt energie op voor de regio rond Gold Bridge. Door de aanleg van de dammen, ontstonden twee grote meren: het 26 kilometer lange Lake Downtown achter de Lajoie Dam en het 55 kilometer lange Carpenter Lake dat zich uitstrekt tussen Terzaghi Dam en Gold Bridge. In de zomermaanden wordt in de meren gevist op zalm en forel. Ook zijn Carpenter Lake en Lake Downtown geliefde plaatsen voor kanoën en varen. In de omgeving kun je wandelen en paardrijden, vraag bij het bezoekerscentrum om meer informatie.

Gold Bridge, British Columbia

Tyax Wilderness Resort & Spa

Deze lodge ligt aan de oever van het Tyaughton Lake, tegen een decor van ruige bergpieken, heldere bergmeren en indrukwekkende gletsjers. Tyax Wilderness Resort & Spa organiseert allerlei activiteiten in de omgeving van Gold Bridge. Zo is er een uitgebreid netwerk aan paden waarop je kunt hiken, mountainbiken en paardrijden. Omdat de lodge in de wildernis ligt, kun je het beste meegaan met een excursie onder leiding van een gids. Hierbij kun je altijd kiezen tussen een halve of een hele dag. Door de perfecte ligging aan Tyaughton Lake, biedt Tyax ook verhuur van kano's, kajaks en stand-up paddleboards aan. Tijdens een peddeltocht in de ochtend heb je grote kans om wildlife te zien! Wie zijn bezoek aan Gold Bridge nooit meer wil vergeten, kan mee met een Glacier Landing Tour om in een watervliegtuig uit te kijken over ijsvelden, bergpieken en bergmeren.

Gold Bridge, British Columbia

Hiken

Er zijn rond Gold Bridge veel wandelpaden aangelegd die je een kijkje geven in de glanzende geschiedenis. Je kijkt uit over bergen, sprankelende meren en weiden vol wilde bloemen. Kijk uit voor herten, elanden en grizzlyberen! Je kunt zelfs een wandeling maken waarbij je door een watervliegtuig wordt gedropt in de bergen en met een gids terugwandelt. De meeste wandelpaden voor wandelaars van elk niveau vind je rond Taylor Basin en Spruce Lake Park.

Gold Bridge, British Columbia

Mountainbiken

Een stoere manier om de Bridge River Valley te verkennen, is per mountainbike. Je trapt langs beekjes, gletsjers, volgroeide bossen en weides met wilde bloemen. Met wat geluk kom je ook nog wildlife tegen. Je kunt bij Tyax Adventures kiezen uit diverse mountainbike excursies van een halve of een hele dag. Je fietst minimaal 5 tot maximaal 40 kilometer, afhankelijk van je wensen en ervaring. Beginners krijgen een introductie op de mountainbiketechniek.

Gold Bridge, British Columbia

Paardrijden

Treed in de voetsporen van de goudzoekers met een paardrijtocht door Bridge River Valley. Je gaat op pad met een gids voor een paardrijtocht van één (beginners) of drie uur (beginners/gevorderden). Je krijgt tips over hoe je het beste kunt paardrijden en leert de mooie omgeving en historische paden rond Tyaughton Lake kennen.

Gold Bridge, British Columbia

Bralorne Pioneer Museum

Voorbij Gold Bridge voert een gravelweg vol haarspeldbochten je naar het plaatsje Bralorne, dat zo'n tien kilometer zuidelijker ligt. De gelijknamige mijn bracht samen met de Pioneer Mine miljoenen kilo's goud op en zorgde voor grote welvaart. Toen de mijnen begin jaren zeventig gesloten werden, stroomde het dorp in rap tempo leeg. Bralorne herken je aan de gerestaureerde arbeidershuisjes en heeft nog enkele inwoners. Er zijn enkele gebouwen uit het roemrijke verleden bewaard gebleven, zoals de Boultbee Memorial Church, de Gold Bridge Model Bakery en het Bralorne-Pioneer Mine Office. Voor een goed beeld van de mijngeschiedenis neem je een kijkje in het eenvoudige Bralorne Pioneer Museum, dat in 1977 werd opgericht om de blinkende geschiedenis niet verloren te laten gaan. Je vindt er objecten en foto's uit de mijnwerkerstijd. Het museum is geopend van mei tot en met oktober. Ghost town Pioneer is tegenwoordig geheel verlaten. In de omgeving zijn wel veel wandelpaden die je een kijkje geven in het verleden - mits je de informatieborden kunt vinden tussen de soms spookachtige begroeiing.

Museum in Gold Bridge

Vervoer

Je bereikt Gold Bridge via een onverharde (gravel)weg vanuit Lillooet: de Bridge River Road (Highway 40). Hoewel de afstand slechts 100 kilometer bedraagt, heb je er ruim 2,5 uur voor nodig om de bochtige weg zonder vangrails af te leggen. Je rijdt parallel aan de Fraser River en de Bridge River. Een hoogtepunt aan de weg is de massieve Terzaghi Dam van 55 meter hoog en 365 meter breed. Controleer van tevoren bij je auto-/camperverhuurder of je deze weg mag rijden. Rijd rustig en kijk extra goed uit. Houd er rekening mee dat andere voertuigen stofwolken kunnen veroorzaken waardoor je zicht beperkt wordt!

Geschiedenis

Het gebied rondom Gold Bridge en Bralorne heeft een rijke geschiedenis vol met goudzoekersactiviteiten. Oude mijnen en spookdorpen herinneren je hieraan. Vanaf 1859, toen er goud werd aangetroffen in de Bridge River Valley, werd het gebied bevolkt. In de grote depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw werd in de bergen en heuvels van dit gebied op grotere schaal goud gewonnen. Het stichten van Gold Bridge had hoofdzakelijk te maken met deze economische activiteit. De mijnen zorgden ervoor dat de regio destijds de rijkste werd in de gehele provincie, met Minto, Pioneer en Bralorne als belangrijkste mijnwerkersdorpen. Rond 1970 werd de mijnwerkersindustrie langzaamaan stilgelegd. Het gebied legt zich nu vooral toe op de houtindustrie. De ligging van Gold Bridge en de Bridge River Valley heeft er de laatste decennia aan bijgedragen dat ook de toeristenindustrie zich is gaan ontplooien. Oude pioniersroutes door de bergen dienen nu als wandelroutes.

In 1927 veranderde het aangezicht van het gebied door menselijk ingrijpen: men besloot rondom Gold Bridge twee dammen met waterkrachtcentrales te bouwen. Downton Lake en Carpenter Lake vormden zich hierdoor.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan