British Columbia

British Columbia is een grote provincie in het zuidwesten van Canada. De Pacific Province staat bekend om de vele natuur: maar liefst tweederde bestaat uit bosgebied. De naam ‘British Columbia’ verraadt meteen het koloniale verleden: het gebied viel lange tijd onder de macht van Groot-Brittannië. De hoofdstad Victoria is dan ook vernoemd naar het toenmalige Britse staatshoofd: koningin Victoria. ‘Columbia’ verwijst naar de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus.

Feiten

Bijnaam: The Pacific Province
Hoofdstad: Victoria
Grootste stad: Vancouver
Bevolking: 4.600.000
Oppervlakte: 952.263 km²
Toetreding tot Canada: 20 juli 1871
Officiële website: www.gov.bc.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag British Columbia Coat of Arms British Columbia

Cultuur/Geschiedenis

Sommige historici denken dat de kust van British Columbia voor het koloniale tijdperk een van de dichtstbevolkte gebieden van Noord-Amerika was. De mensen die hier woonden bleven door kolonisatie lange tijd ongemoeid, omdat de kolonisten vanaf de oostkust het continent verkenden. In 1778 zette de Brit James Cook voet aan land op Vancouver Island. In 1792 trad zijn landgenoot George Vancouver in zijn voetsporen; naar hem werden het eiland en de stad Vancouver genoemd.

Ook op verschillende andere plaatsen in de huidige provincie vestigden zich kolonisten. Het duurde niet lang tot de Britse Hudson's Bay Company er handelsposten opzette. In de Fraserrivier werd goud gevonden, wat veel extra inwoners aantrok. Er werd besloten de Canadian Pacific Railway, een belangrijke spoorverbinding, door te trekken naar British Columbia. Op 20 juli 1867 werd British Columbia als zesde provincie opgenomen in Canada.

Vooral Vancouver, de grootste stad van de provincie, is sindsdien enorm gegroeid. Immigranten van over de hele wereld trokken er naartoe. De historische koloniale gebouwen werden aangevuld met indrukwekkende moderne architectuur.

Hoewel de dienstverlenende sector er erg belangrijk is, hebben ook bos- en mijnbouw nog een groot aandeel in de economie. Vancouver wordt voor de grap ook wel eens ‘Hollywood North’ genoemd, omdat er veel films zijn opgenomen.

Feesten

Naast de gebruikelijke kleinere en grotere festivals ter ere van de seizoenen, muziek en bijvoorbeeld sportwedstrijden, leent Vancouver zich uitstekend voor grote evenementen. Zo vonden in er in 1986 de WereldExpo en in 2010 de Olympische Winterspelen plaats.

Culinair

Veel kersen die in de VS en in Canada vers geconsumeerd worden, komen van de noordoostkust van het continent - vooral uit British Columbia en de Amerikaanse staten Oregon en Washington. Veel van deze kersen zijn van de Bing-soort. De ‘Bing’ is een grote, stevige en zoete kers die vernoemd is de Chinese arbeider meneer Bing, die op een kersenboomgaard werkte. In Victoria, een stad op Vancouver Island, worden al sinds 1885 beroemde chocolaatjes, ‘Victoria Creams’ genaamd, gemaakt bij Rogers' Chocolates.
In British Columbia worden ook veel zeeproducten gegeten, zoals krab, zalm, garnalen en oesters.

Klimaat

Door de ligging aan de Stille Oceaan is het klimaat van British Columbia over het algemeen erg mild. Logischerwijs is de invloed van de oceaan aan de kust beter te merken dan verder landinwaarts. Het klimaat kan erg verschillen per regio. Zo zijn de winters in het noorden en landinwaarts doorgaans erg koud (met dagtemperaturen onder het vriespunt) en de zomers warm tot heet, waarbij temperaturen rond de dertig graden bereikt kunnen worden.

Beste reistijd

Tenzij je van plan bent naar het verre - en koudere - noorden te gaan, zijn de andere delen van British Columbia prima het hele jaar door te bezoeken. Het gematigde klimaat zorgt ervoor dat het nooit echt te warm of te koud is. Houd er echter wel rekening mee dat langs de kust regenbuien niet zeldzaam zijn.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan