Campbellton, New Brunswick

Campbellton New Brunswick Campbellton wordt ook wel ‘The City of Two Coasts’ genoemd. De stad is gelegen aan de zuidelijke oever van de Restigouche River, tegenover Pointe-à-la-Croix (Quebec). In de winter is het gebied rondom Campbellton bedekt met een dikke laag sneeuw. Zowel toeristen als inwoners van de stad trekken er dan massaal op uit om wintersporten te gaan beoefenen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Salmon Plaza

Al lopend langs de waterkant krijg je de schoonheid van Campbellton het beste mee. Bezoek Salmon Plaza, hier zie je Restigouche Sam, een 8,5 meter grote roestvrijstalen model van de beroemde zalm uit deze regio.

Restigouche Gallery

Een kunstgalerie waar diverse culturele activiteiten en tentoonstellingen worden georganiseerd.

Lighthouse

In 1985 kocht de stad de oude vuurtoren uit de negentiende eeuw aan om hem op te knappen en om te bouwen in een achthoekige vuurtoren. Ook werd het naastgelegen gebouw gekocht, om er een hostel van te maken. De eerste vuurtorenlichten werden geplaatst in 1879.

Memorial Civic Center

Dit is de belangrijkste sportfaciliteit van de stad. Dit centrum werd in 1992 geopend en ligt aan de oevers van de Restigouche River. In een arena waar zo’n 3.500 zitplaatsen zijn spelen regelmatig de Campbellton Tigers hun ijshockeywedstrijden. Ook zijn er een 25 meter lang semi-Olympisch zwembad, een waterglijbaan, een aerobic- en fitnesscenter en diverse tennis- en squashbanen. Het complex heeft naast een sportieve functie ook een commerciële functie. Regelmatig worden hier congressen of shows gehouden.

Sugarloaf Provincial Park

Een mooi natuurgebied direct ten zuiden van Campbellton is het Sugarloaf Provincial Park, waar je de Sugarloaf Mountain kunt beklimmen. Laat je niet misleiden door de naam; de Sugarloaf Mountain is geen berg, maar een flinke heuvel. De top is zo bereikt! Je hebt er een mooi uitzicht op de stad en de rivier. In de winter wordt het park voornamelijk bezocht door wintersportliefhebbers. Snowboarden en skiën is hier erg goed mogelijk, dankzij de afgezette pistes en goede sneeuw. In de zomer wordt hier veel gewandeld en gefietst.

Chaleur Bay

Volg de Appalachian Range Route of de Acadian Coastal Drive om de oevers van de baai te verkennen. Of neem de boot en verken de omgeving vanaf het water. 

Evenementen

De stad organiseert jaarlijks verschillende evenementen zoals het festival Sno-Fest in februari, Promotion Plus (een evenement waar alle handelaren van de regio hun diensten en producten kunnen presenteren) in april, het Salmon Festival van eind juni tot begin juli, Bluegrass Campout in augustus, Harvest Festival in de herfst en de 1760 Celebrations (om de stichters van de stad te eren) aan het einde van het jaar.

Vervoer

Twee busmaatschappijen doen dienst in de stad, namelijk Acadian Lines en Orléans Express. Het busstation is gelegen aan Water Street. Er is ook een toeristenbus die door de binnenstad rijdt. De J.C. Van Horne Bridge verbindt Campbellton met de provincie Quebec.

Feiten

Provincie New Brunswick
County Restigouche
Oppervlakte 19 km²
Hoogte 148 meter
Inwoners 7.400
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

De beste reisperiode om New Brunswick te bezoeken ligt tussen juni en september. De zomer is weliswaar mooi, maar de Atlantische weergoden houden wel van een verrassing. In de zomer wordt het maximaal 25 graden en in september daalt de maximumtemperatuur tot 16 graden. In november vriest het overdag en in de maanden december, januari en februari wordt het overdag tussen de -5 en -9 graden. ’s Nachts is het erg koud: tot twintig graden onder nul. In maart schommelen de maxima nog rond het vriespunt en in april komt de temperatuur overdag weer meer dan vijf graden boven het vriespunt uit. In mei wordt het 15 graden en in juni wordt het net iets warmer dan 20 graden. In oktober hult de ‘Indian Summer’ de bossen van de provincie in prachtige kleuren.

Geschiedenis

Het gebied rond Campbellton werd omstreeks 1700 voor het eerst bewoond door Franse handelaren. Zij bouwden hier een handelspost waarbij ze zich voornamelijk richtten op de visserij en bonthandel met de Mi’qmaq. Bij Campbellton werd de ‘Battle of the Restigouche’, de strijd tussen de Engelsen en de Fransen over het bezit van Noord Amerika, min of meer beslist. De Fransen verloren en hiermee werd het bevoorraden van hun troepen onmogelijk. Dit betekende dus het einde van de serieuze pogingen van Frankrijk om vat te houden op hun kolonies. In 1769, een aantal jaar na deze strijd, zette een Schot een bont- en zalmhandel op. In 1773 werd dit bedrijf overgenomen door de Engelsman John Shoolbred. Hij nam Schotse vissersmannen en hun families mee.

Van 1760 tot 1833 heeft het gebied verschillende namen gekend, zoals Pointe-des-Sauvages, Pointe-Rochelle en Martin’s Point. Uiteindelijk gaf Robert Ferguson de nederzetting haar definitieve naam: Campbellton, ter ere van luitenantgouverneur Sir Archibald Campbell. Robert Ferguson werd de belangrijkste grootgrondbezitter van de regio. Hij opende een zagerij en een graanmolen en bouwde voor zichzelf een indrukwekkende villa met de naam ‘Athol House’. In 1875 bracht de opening van een inter-koloniale spoorbaan de ontwikkeling van Campbellton in een stroomversnelling.

Op 11 juli 1910 sloeg het noodlot toe. Een verwoestende brand die begonnen was in de zagerij verwoestte een groot deel van het dorp. Door deze brand verloren 4.000 mensen al hun bezittingen. De meeste mensen moesten tijdelijk in tenten leven, terwijl er plannen voor wederopbouw gemaakt werden. De nieuwe gebouwen werden geconstrueerd met vuurbestendige bakstenen.

In 1958 kreeg Campbellton stadspapieren. Het inwonersaantal lag destijds rond de 13.000. In 1961 werd de ‘J.C. Van Horne Interprovincial Bridge’ in gebruik genomen. Deze brug maakte het mogelijk om gemakkelijk en snel tussen de Canadese provincies Quebec en Northern New Brunswick te reizen.

De geschiedenis van Campbellton is niet compleet zonder het verhaal over het beruchte ‘Phantom Ship’, dat bekend staat als ‘het brandende schip van de Baai van Chaleur’. Zo nu en dan duiken er verhalen op over de verschijning van een brandend zeilschip en vuurballen boven het water. Sommige mensen geloven dat het een spookschip is uit de Slag om Restigouche, terwijl anderen denken dat het slechts wordt veroorzaakt door hittegolven, reflecties op het water of hallucinaties.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan