New Brunswick

New Brunswick ligt aan zee in het oosten van Canada en maakt deel uit van de ‘Canadian Maritimes’, waartoe ook de andere oostelijke maritieme provincies Nova Scotia en Prince Edward Island gerekend worden. Het heeft een indrukwekkend landschap met veel bossen in het binnenland en ruige rotsen met diepe kliffen aan de kust.

Feiten

Bijnaam: Picture Province
Hoofdstad: Fredericton
Grootste stad: Saint John
Bevolking: 755.000
Oppervlakte: 72.908 km²
Toetreding tot Canada: 1 juli 1867
Officiële website: www.gnb.ca
Vlag New Brunswick Coat of Arms New Brunswick

Cultuur/Geschiedenis

Hoewel het niet uitgesloten wordt dat er ooit Vikingen in New Brunswick rondliepen, worden de Fransen over het algemeen beschouwd als de eerste Europeanen die in de provincie aankwamen. De Fransen koloniseerden het gebied en namen het op in Acadië, zoals het door Frankrijk geclaimde gebied in het noordoosten van Noord-Amerika genoemd werd.

Tijdens de Frans-indiaanse Oorlog, die plaatsvond in de jaren ‘ 50 en ’60 van de achttiende eeuw, werden de koloniale grensverdelingen op het Noord-Amerikaanse continent uitgevochten, met als grootste strijdende partijen Frankrijk en Groot-Brittannië. De Britten breidden hun grondgebied flink uit en zo kwam ook New Brunswick in Britse handen terecht. De Acadiërs werden gedwongen hieraan toe te geven en zelfs in een aantal gevallen verbannen. Veel verbannen Acadiërs keerden later weer terug. New Brunswick trok ook veel Schotse en Ierse immigranten aan, evenals afstammelingen van gevluchte Loyalisten (Amerikanen die tijdens de Amerikaanse Revolutie trouw bleven aan de Britste Kroon).

Feesten

Op de eerste maandag in augustus wordt New Brunswick Day gevierd, de provinciale feestdag. Veel mensen hebben dan een dag vrij van hun werk en komen samen om de geschiedenis en cultuur van hun provincie te vieren met onder andere eten en muziek.

Culinair

Landbouw en visserij zijn erg belangrijk in New Brunswick. De landbouw staat vooral in het teken van de aardappel. In de visserij is er meer variatie: er wordt onder andere kreeft, krab, zalm, mossel en tong gevangen.

Langs de oevers van New Brunswicks rivieren groeien veel varens, waaraan zogenoemde ‘fiddleheads’ zitten. Dit zijn gekrulde stukjes plant die eetbaar zijn. Ze worden gekookt en vervolgens geserveerd met boter en azijn. De smaak van fiddleheads lijkt een beetje op een kruising tussen spinazie en asperge. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat ze enorm veel antioxidanten bevatten en daarom heel gezond zijn.

Een voorbeeld van een Acadisch gerecht is de ‘poutine rapée’. Dit is een knoedel, een balletje van aardappeldeeg, met een vulling van varkensvlees. Er wordt vaak bruine suiker of fruit bij gegeten.

Klimaat

Het klimaat van New Brunswick is afhankelijk van de regio. In het noorden heerst voornamelijk een landklimaat, waardoor er sprake is van warme zomers en koude winters. Het zuiden heeft daarentegen een gematigd zeeklimaat, waardoor de winters milder en de zomers koeler zijn. Juli is de warmste maand, waarin de temperaturen van noord tot zuid variëren tussen 22 en 25 graden. In januari, de koudste maand, ligt de temperatuur enkele graden onder het vriespunt en kan het name langs de kust erg koud zijn. In de Fundybaai hangen regelmatig dikke mistwolken, als gevolg van de grote verschillen tussen de temperaturen van de zee en de overwaaiende luchtstromen. Deze baai heeft nog een andere speciale eigenschap, namelijk dat er getijdenverschillen voorkomen die tot de grootste van de wereld gerekend worden. Het verschil tussen eb en vloed kan er wel zestien meter zijn. Door het zeewater zijn in de baai indrukwekkende ‘Flower Pots’ ontstaan: afgeslepen rotsformaties waar planten op groeien.

Beste reistijd

Doordat de winter over het algemeen best koud is, zijn de overige seizoenen het meest geschikt om naar New Brunswick te reizen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan