Channel-Port aux Basques, Newfoundland & Labrador

Channel-Port Aux Basques Newfoundland Channel-Port aux Basques ligt op de meest zuidwestelijke punt van het eiland Newfoundland. Wandel langs de haven van Channel-Port aux Basques en bekijk de (houten) pastelkleurige huizen. Ook het Hook and Line Interpretation Centre is een leuke bezienswaardigheid, je komt er van alles te weten over de visserij die voor dit dorp zo belangrijk is. Loop langs het zandstrand via de Grand Bay West Beach Trailway en voel de frisse zeewind. Hier vertrekt ook de ferry naar Nova Scotia.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Scott’s Cove/Harbour Boardwalk

Maak een wandeling langs de haven van Port-aux-Basques. Deze route wordt gemarkeerd door gekleurde vlaggen in de vorm van zeilen en schepen. Breng ook een bezoek aan 'The Village'. In dit dorpje aan de rand van het water vind je kleine (souvenir)winkeltjes. Op zomeravonden is er regelmatig muziek en entertainment. Het park is geopend van half juni tot half september.

Channel-Port Aux Basques Newfoundland

Grand Bay West Beach Trailway

Dit wandelpad werd in 2010 aangelegd langs het (naar eigen zeggen) mooiste zandstrand van Newfoundland. De route is zes kilometer en begint bij First Grand Bay West Beach. Je wandelt onder andere langs scheepswrakken en de Grand Bay West Schist. Uiteraard kun je het pad verlaten om met je voeten door het zand te struinen en van het zonnetje te genieten.

Channel-Port Aux Basques Newfoundland

Cape Ray Lighthouse

Deze vuurtoren markeert het zuidelijkste puntje van de kust en werd gebouwd in 1871. Je kunt de vuurtoren bezoeken in Cape Ray. Daar vind je ook een museum dat herinnert aan de tijd dat hier pre-inuit woonden. De inheemse volkeren lieten er een nederzetting achter die gebruikt werd voor de zeehondenjacht en die nu ruim 1800 jaar oud is.

Channel-Port Aux Basques Newfoundland

Hook and Line Museum

Je kunt je vast indenken waar het in dit museum om draait. Inderdaad: de haken en lijnen van de visserij. Niet voor niets, want visserij is een belangrijke inkomstenbron voor Channel-Port aux Basques. In dit museum komen zowel praktische zaken over vissen aan de orde (wat is het beste aas?) als specifieke tentoonstellingen over dit vissersdorp. Bij het Hook and Line Museum is een restaurant, waar je uiteraard vis kunt eten.

Channel-Port Aux Basques Newfoundland

Codroy Valley Wetlands

In dit natuurgebied in Channel-Port aux Basques komen wel tweehonderd vogelsoorten voor. Je kunt de natuur ontdekken via een van de wandelpaden met uitkijkposten en bankjes. Welke vogels kun jij onderscheiden? In het Interpretation Centre vind je meer informatie over dit natuurgebied en de vogels die hier leven en broeden.

Codroy Valley, Channel-Port Aux Basques Newfoundland

Omgeving

Corner Brook

Corner Brook is prachtig gelegen aan de mond van de Humber-rivier. De stad ligt ten zuiden van het populaire Gros Morne National Park en is de grootste stad van de regio. Corner Brook herbergt diverse bezienswaardigheden, zoals het Captain James Cook National Historic Site. De nabijgelegen Marble Mountain is perfect voor een mooie wandeltocht, in de winter is het een populair wintersportoord. 

Corner Brook, Gros Morne NP, Newfoundland

Nova Scotia

Als je vanaf Newfoundland naar het schiereiland Nova Scotia wil, kun je vanuit Channel-Port aux Basques dagelijks een dag- en nacht ferry nemen naar North-Sydney. Deze route vaart het hele jaar, onder voorbehoud van extreme weersomstandigheden.

Channel-Port Aux Basques Newfoundland

Vervoer

Channel-Port aux Basques bereik je via Trans-Canada Highway 1. Daarnaast vertrekt er vanuit Channel-Port aux Basques dagelijks een ferry naar onder andere North-Sydney op het schiereiland Nova Scotia.

Feiten

Provincie Newfoundland and Labrador
Regio Newfoundland
Oppervlakte 39 km²
Hoogte 23 meter
Inwoners 4.170
Tijdzone Newfoundland Time Zone (tijdverschil met Nederland: 4,5 uur vroeger)

Klimaat

In Channel-Port aux Basques is het weer sterk afhankelijk van het seizoen. Zo zijn de winters over het algemeen koud met overdag gemiddeld vier graden vorst. In het voorjaar is het nog koud in Channel-Port aux Basques, met temperaturen tussen de 1 en 9 graden. In de zomer wordt het iets warmer, maar met een dagemperatuur van maximaal 15 à 17 graden zal een hittegolf je bespaard blijven. In de herfst zakt de temperatuur weer naar gemiddeld 5 graden.

Sport

Channel-Port Aux Basques Newfoundland De populairste sport in Channel-Port aux Basques is ijshockey. Het plaatsje is zelfs zo toegewijd aan de sport, dat het in 2008 meedeed met het tv-programma Kraft Hockeyville, waarbij verschillende Canadese steden tegen elkaar streden om de titel van meest toegewijde hockeystad te winnen. Channel-Port aux Basques werd tweede en won $20.000 voor het lokale ijshockeystadion, het Bruce II Sports Centre.

Geschiedenis

Begin achttiende eeuw werd de eerste permanente nederzetting gesticht in het huidige Channel-Port Aux Basques. De eerste bewoners, vissers van de Channel Islands, doopten het dorpje ‘Channel’. Het gebied werd na 1713 van de Engelsen, maar Frankrijk behield de rechten op de visserij. Die invloed is nog terug te zien is in de vele Franse namen die in regio voorkomen. ‘Channel’ verwijst naar het kleine kanaal dat naar de lokale stadshaven leidt, terwijl ‘Port Aux Basques’ slaat op de haven, die in de vroege zestiende eeuw een geliefde schuilplaats was onder Baskische walvisjagers.

In 1818 stonden de Engelsen visserij-rechten af aan de Amerikanen. Er ontstond een levendige handel met New England in de Verenigde Staten. In 1856 onderzocht Samuel Morse (‘uitvinder’ van de morsecode) de mogelijkheid om Cape Ray via een telegraafkabel te verbinden met Nova Scotia. Een jaar later was de verbinding een feit en werd het eerste telegraafstation in Channel-Port aux Basques geopend.

De echte groei van Channel-Port aux Basques begon met de aanleg van een spoorlijn in 1898. Het vissersdorp werd daarmee verbonden met St. John's. De spoorweg was van levensbelang totdat de Trans-Canada Highway werd aangelegd en de spoorlijn (tien jaar later) werd opgeheven. Daarnaast werd er een ferrydienst in het leven geroepen, waardoor reizigers vanuit Channel-Port aux Basques verder konden varen naar North Sidney. In 1925 vertrok de SS Caribou voor de eerste keer vanuit Channel-Port aux Basques. De ferry was actief tot 14 oktober 1942, toen de boot werd aangevallen door een Duitse onderzeeër. De SS Caribou zonk en 137 passagiers lieten het leven.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan