Gander, Newfoundland & Labrador

Gander Newfoundland Gander is gelegen aan het gelijknamige meer dat ruim honderd kilometer lang is. De plaats werd sterk beïnvloed door het vliegveld dat hier in 1935 werd aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog vertrokken vanaf Gander bommenwerpers richting Europa. In het Atlantic Wings Exhibit en het North Atlantic Aviation Museum leer je meer over het luchtvaartverleden. In de omgeving van Gander vind je het mooie Terra Nova National Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

North Atlantic Aviation Museum

In dit museum maak je kennis met de luchtvaartgeschiedenis die Gander heeft gevormd. Met name tijdens de Tweede Wereldoorlog had het vliegveld van Gander een belangrijke taak, bommenwerpers vlogen vanaf hier naar Europa. De historie wordt uit de doeken gedaan middels foto's en oude vliegtuigen. Je kunt ook plaatsnemen in een cockpit.

Bezienswaardigheden Gander Newfoundland

Silent Witness Memorial

Het Silent Witness Memorial is opgedragen aan de slachtoffers die tijdens de vliegtuigramp in 1985 hun leven verloren. Het gedenkteken beeldt een Amerikaanse soldaat uit, die samen met twee kinderen op een grote rots staat en kijkt naar de toekomst. De kinderen houden ieder een olijventakje vast, dat de vredesvolle missie van de luchtvaartdivisie 'Screaming Eagles' symboliseert. Achter de soldaat en de kinderen wapperen drie grote vlaggen: de Canadese, de Amerikaanse en de vlag van Newfoundland. Het beeld wordt omringd door de natuur, die stille getuigen was op het moment dat 256 inzittenden om het leven kwamen. Vlakbij de Silent Witnesses vind je ook het Cross of Sacrifice. Het beeld werd gemaakt van de overgebleven nooduitgangdeur van het gecrashte vliegtuig.

Silent Witness Memorial, Gander Newfoundland

The Old Town Site

Hoewel het voormalige stadje naast het vliegveld in de jaren vijftig geheel verlaten werd, kun je er nog steeds enkele overblijfstelen van oude gebouwen bekijken. Ook staan er verschillende bordjes met meer informatie over het voormalige Gander.

Gander Newfoundland

Gander Lake

Gander werd vernoemd naar het Gander Lake. Je kunt het meer betreden via Little Harbour, dat ongeveer 10 kilometer ten westen van Gander ligt. Naast aanlegplaatsen voor bomen kun je er ook wandelen, picknicken en barbecueën.

Gander Newfoundland

Terra Nova National Park

Terra Nova is een uitgestrekt natuurgebied met maar liefst twaalf wandelroutes. Ze verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. De langere paden lopen door beschutte bossen naar de rotsachtige kustlijn met beschutte baaien. Bij Newman Sound en Clode Sound vind je diepe inhammen. In het voorjaar kun je in de kolkende rivier de zalmen zien opspringen.

Gander Newfoundland

Omgeving

Newtown

Volg je vanuit Gander de Gander Loop richting de kust bij Hamilton Sound, dan kun je een tussenstop maken bij Newtown. Door de waterrijke omgeving en het gebrek aan rechte wegen, duurt de tocht per auto ongeveer twee uur. De stad Newtown is verspreid over enkele eilandjes die met bruggetjes met elkaar verbonden zijn. Rijd voorbij Deadman's Bay langs lange zandstranden. Je kunt afslaan naar Laddle Cove en Aspen Cove, twee pittoreske vissersplaatsjes.

Grand Falls-Windsor

Hier ligt het centrum van de houtindustrie. Vroeger werden grote papierrollen per spoor naar Botwood vervoerd. Tegenwoordig gaat dat via vrachtwagens. Het stadje is dan ook behoorlijk verstild. Ooit was Grand Falls-Windsor het strijdtoneel van landlustige Europeanen en Beothuks, de oorspronkelijke bewoners. Het Mary March Museum stelt hun tragische lot centraal. Wil je meer (positiefs) weten over het leven van de inmiddels uitgestorven Beothuk? Bezoek dan Beothuk Village, met tipi's en een smoke house achter het museum.

Grand Falls-Windsor Newfoundland

Feiten

Provincie Newfoundland and Labrador
Regio Newfoundland
Oppervlakte 104 km2
Hoogte 128 meter
Inwoners 11.000
Tijdzone Newfoundland Time Zone (tijdverschil met Nederland: 4,5 uur vroeger)

Klimaat

Gander heeft een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat de winters koud zijn met dagtemperaturen onder tot -9 graden. De zomers zijn koel, met maximaal 20 graden. Er valt jaarlijks veel neerslag. Een deel daarvan bestaat uit sneeuw en ijzel.

Geschiedenis

Vanwege haar gunstige ligging werd Gander in 1935 gekozen als locatie voor de aanleg van een nieuw vliegveld. Op 11 januari 1938 landde het eerste vliegtuig op wat toen nog bekend stond als Newfoundland Airport. Jaren later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden in Gander duizenden Canadese, Britse en Amerikaanse militairen gelegerd. Na de oorlog werd het vliegveld weer gebruikt voor passagiersvluchten. In de jaren 1950 begon de constructie van Gander zoals we het vandaag de dag kennen. De stad werd op veilige afstand van het vliegveld verplaatst, het oorspronkelijke dorpje vlakbij het vliegveld werd verlaten.

Het vliegveld van Gander werd in toenemende mate gebruikt als tank- en tussenstop voor trans-Atlantische vluchten. Toen die behoefte afnam wegens verbeterde vliegtechnieken, werd de focus verlegd naar lokale vluchten en vrachtverkeer. Op 11 september 2001 speelde Gander een belangrijke rol als opvangplaats voor de duizenden passagiers die niet mochten landen op Amerikaans grondgebied in verband met de aanslagen. Ruim 6000 passagiers werden tijdens de zogenaamde Operation Yellow Ribbon opgevangen door de plaatselijke bevolking.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan