Saint Anthony, Newfoundland & Labrador

Saint Anthony Newfoundland Saint Anthony is een kleine plaats gelegen in het uiterste noorden van Newfoundland in Canada. Het dorp werd in de zestiende eeuw gesticht en was eeuwenlang een kleine vissersplaats. Tegenwoordig leven de inwoners vooral van toerisme, de belangrijkste trekpleister in de regio is het archeologische site L’Anse au Meadows.

Bezienswaardigheden & activiteiten

L’Anse au Meadows National Historic Site of Canada

L’Anse au Meadows is de enige bekende vestigingsplaats van de Vikingen in Noord-Amerika buiten Groenland. De opgraving bestaat uit acht gebouwen die rond het jaar 1000 een dorp hebben gevormd. L’Anse au Meadows staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is gelegen bij het noordelijkste punt van Newfoundland op ongeveer dertig kilometer afstand van Saint Anthony.

Anse au Meadows, Newfoundland, Canada

Fishing Point

Een bekende bezienswaardigheid van Saint Anthony is Fishing Point. Dit punt ligt iets buiten het dorp aan de rotskust en biedt verschillende wandelmogelijkheden. In het voorjaar en de zomer is het mogelijk om ijsbergen in de zee zien drijven. Bij Fishing Point ligt een kleine winkel met onder andere souvenirs en snacks.

Saint Anthony, Newfoundland, Canada

Walvissen

In de Atlantische Oceaan in de buurt van Saint Anthony komen veel walvissen voor. Doordat er veel voedsel beschikbaar is heeft deze regio het langste walvisseizoen van Noord-Amerika. Je kunt de dieren bekijken aan boord van een boot of vanaf een uitkijkpunt dat via Fishing Point bereikt kan worden.

Newfoundland, Canada

Feiten

Provincie Newfoundland en Labrador
Regio Newfoundland
Oppervlakte 37  km²
Hoogte 33 meter
Inwoners 11.000
Tijdzone Newfoundland Time Zone (tijdverschil met Nederland: 4,5 uur vroeger)

Klimaat

In Saint Anthony heerst een subarctisch klimaat. De winters zijn er koud met temperaturen die meestal onder het vriespunt liggen. In de zomer wordt het vaak niet warmer dan twintig graden. Het hele jaar door valt er veel neerslag en het kan sneeuwen van oktober tot mei.

Geschiedenis

Het huidige Saint Anthony en haar omgeving werden in 1534 voor het eerst in kaart gebracht door de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. Op dat moment werd het door Franse en Baskische vissers gebruikt als tijdelijke haven. Deze haven kreeg in de loop van de tijd de naam Saint Anthony en werd de grootste nederzetting in dit gedeelte van Newfoundland. Desondanks woonden er in de negentiende eeuw nog altijd maar rond de honderd mensen.

Dit veranderde door de komst van de christelijke missionaris Wilfred Grenfell in 1900. Hij stichtte in Saint Anthony een ziekenhuis voor de regio Noord-Newfoundland, gevolgd door een weeshuis in 1905. Als gevolg van deze activiteiten vestigden zich steeds meer dienstverleners en bedrijven in de plaats. Vooral de visverwerkingsindustrie werd een grote werkgever in de jaren dertig en veertig. Saint Anthony staat sindsdien bekend als het regionale centrum van het dunbevolkte noorden van Newfoundland.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan