Pictou, Nova Scotia

Pictou Nova Scotia Pictou wordt ook wel de geboorteplaats van Nova Scotia (‘Nieuw-Schotland’) genoemd, omdat hier aan het einde van de achttiende eeuw de eerste Schotse immigranten aankwamen. Vooral in Water Street, de hoofdstraat van Pictou, vind je veel oude stenen gebouwen en leuke winkeltjes. Bezoek ook Hector, de replica van het achttiende-eeuwse schip.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hector

Een van Pictou's populairste bezienswaardigheden is Hector, een replica van het schip waarmee de eerste Schotse immigranten in 1773 in Pictou aanmeerden. Met je entreebewijs heb je gelijk toegang tot de Hector Heritage Quay (geopend van midden mei tot midden oktober), de historische scheepswerf met een souvenirwinkel, smidse en timmerwerkplaats. Ga mee met een tour over de Hector, bekijk demonstraties of neem deel aan een workshop. Op de werf ligt een museum, waar je meer te weten komt over de Hector, de Schotse migratie en de regionale geschiedenis. Mocht je half augustus in Pictou zijn, bezoek dan zeker het meerdaagse Hector Festival met concerten, dans- en doedelzakwedstrijden en het naspelen van de aankomst in 1773.

Pictou Nova Scotia

Northumberland Fisheries Museum

Benieuwd naar de cultuur en het maritieme erfgoed van Pictou en andere plaatsen langs de Northumberland Strait? Breng dan een bezoek aan het Northumberland Fisheries Museum. Het museum bestaat uit drie locaties, namelijk het voormalige treinstation van Pictou, een vuurtoren en een ‘lobster hatchery’ (locatie waar kreeften gekweekt worden). Bekijk meer dan 2500 historische voorwerpen, oude boten en zeldzame kreeften.

Pictou Nova Scotia

Hector Exhibit Centre

Voor meer historische informatie ga je naar het Hector Exhibit Centre met wisselende (kunst)tentoonstellingen over de geschiedenis en inwoners van Pictou County. Iets verderop ligt het McCulloch House Museum, het voormalige woonhuis van de Schotse auteur en docent Dr. Thomas McCulloch. Lees nieuwsartikelen uit McCullochs tijd en kom erachter hoe het dagelijkse leven eruitzag. Verder kom je erachter welke invloed McCulloch had met zijn interessante ideeën over opleiding, religie en politiek.

Pictou Nova Scotia

Omgeving

Caribou-Munroes Island Provincial Park

Op slechts tien minuten rijden van Pictou ligt Caribou-Munroes Island, een provinciaal park met een zandstrand en het warmste zoutwater ten noorden van de Amerikaanse Carolina's. Het is een uitstekende locatie om te zwemmen, kamperen en wandelen: er loopt een mooie wandelroute langs het strand. Een ander provinciaal in de buurt is Waterside Beach Provincial Park (vijftien minuten ten noordwesten van Pictou) met een zandstrand en mooie wandelroute.

Pictou Nova Scotia

Feiten

Provincie Nova Scotia
County Pictou
Oppervlakte 8 km²
Hoogte van 0 tot 54 meter
Inwoners 4.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Pictou kent vrij warme, vochtige zomers en koude winters. De temperatuur in de zomer varieert tussen de 15 en 25 graden en er valt gemiddeld 85 millimeter neerslag per maand. In de winter ligt de temperatuur enkele graden onder nul en valt er van december tot maart gemiddeld 60 centimeter sneeuw per maand.

Geschiedenis

Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de naam Pictou. Zo wordt er beweerd dat de stad zijn naam te danken heeft aan de oude Franse provincie Poictou, wat aannemelijk is, omdat Pictou lange tijd onder het bewind van Frankrijk viel. Een ander verhaal verwijst naar de toenmalige inwoners van het gebied, de Mi’kmaq, die het gebied Pictook (‘ontploffend gas’) noemden.

Hoe het ook zij, in 1660 werd de haven van Pictou ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Nicolas Denys, die het  ‘la revière de Pictou’ doopte. In 1765 schonk de Britse regering een groot stuk land in het gebied aan de Philadelphia Company of Pennsylvania, een groep Britse protestanten, die als tegenpresentatie ervoor moest zorgen dat er binnen vier jaar een Britse nederzetting gesticht zou worden, waar uitsluitend Britse protestanten zouden wonen. Hoewel de Philadelphia Company er uiteindelijk niet in slaagde aan de eisen van de Britse regering te voldoen, woonden er in 1770 toch al 120 mensen in Pictou Township.
 
Drie jaar later, op 15 september 1773, arriveerde het schip ‘Hector’ met bijna 200 kolonisten uit Schotland. Gedurende de late achttiende en vroege negentiende eeuw zouden er vele Schotse immigranten volgen. De grote stroom aan Schotse nieuwkomers werd veroorzaakt door de zogenaamde ‘Ontruiming van de Hooglanden’ (in het Engels bekend als ‘Clearances’), waarbij tienduizenden gezinnen noodgedwongen moesten emigreren uit de Schotse Highlands. Door de vele Schotse immigranten werd Pictou ook wel 'The Birthplace of New Scotland' genoemd.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan