Charlottetown, Prince Edward Island

Charlottetown bezienswaardigheden Charlottetown is de hoofdstad van de provincie Prince Edward Island (PEI). De stad speelde een belangrijke rol bij de eenwording van Canada, dat zich wilde losmaken van de Britse kroon. In Charlottetown werd daarom in 1864 de Conferentie van Charlottetown gehouden, waarbij afgevaardigden van verschillende Canadese provincies bijeenkwamen om te praten over een onafhankelijk Canada. Charlottetown draagt het motto 'Birthplace of Confederation' en is trots op het Province House waar deze conferentie plaatsvond. Maar er is meer! Je kunt het pittoreske stadscentrum eenvoudig te voet verkennen. Wandel door rustige straten met hoge bomen en bekijk historische victoriaanse gebouwen. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Confederation Centre of the Arts, het historische centrum en de haven. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Province House

In dit zandstenen provinciehuis leer je meer over de geschiedenis van Canada. In het provinciehuis werd in 1864 de Conferentie van Charlottetown gehouden, die eraan bijdroeg dat Canada een onafhankelijke natie werd. Je kunt een kijkje nemen in de gerestaureerde Confederation Chamber waar de conferentie plaatsvond. Je kunt je vast indenken dat Province House de trots van Charlottetown is. Niet voor niets werd het in 1966 benoemd tot National Historic Site of Canada. Het museum is in elk geval geopend op dinsdag tot en met donderdag, in de zomermaanden is het museum dagelijks geopend vanaf 09:00.

Confederation Centre of the Arts

Dit kunstcentrum werd in 1964 geopend ter ere van het 100-jarig jubileum van de Charlottetown Conferentie. Breng een bezoek aan het kunstmuseum met schilderwerken en bijzondere sculpturen. In deze art gallery tref je een van de grootste kunstcollecties van Atlantisch Canada. Ook leuk is de bibliotheek. In het Confederation Centre of the Arts zijn verder theaterzalen. Jaarlijks vindt hier een uitvoering van Anne of Green Gables plaats, naar het in PEI beroemde kinderboek van L.M. Montgomery. De voorstelling wordt opgevoerd ter gelegenheid van het jaarlijkse Charlottetown Festival.

Founders Hall

Wandel door de zogenaamde 'Time Travel Tunnel' en word terug in de tijd getransporteerd naar het jaar 1864. In de Founders Hall maak je door middel van nieuwsberichten, theater, interactieve media en spelletjes kennis met het verleden van Canada. Als je weer buiten bent, kunnen de Founders Hall Confederation Players (gekostumeerde gidsen) je rondleiden door het historische centrum van Charlottetown, waarbij ze je van alles vertellen over de rijke geschiedenis van de stad. De Founder's Hall is in de wintermaanden gesloten. Even verderop, bij Peakes Wharf Historic Waterfront, treed je letterlijk in de voetsporen van de grondleggers van de confederatie. Zij zetten hier voor het eerst voet aan wal. Hier kun je ook terecht voor restaurantjes, sieradenwinkeltjes, boottochten of een ijsje met uitzicht over zee.

Charlottetown

Kerken

Nabij Province House vind je twee mooie kerken die een bezoekje waard zijn. De St. Paul's Anglican Church is de oudste kerk van het eiland en werd geopend in 1896. Iets verderop vind je de St. Dunstan's Basilica. Dit is een van de grootste kerken van Canada, te herkennen aan zijn neogotische torens.

Beaconsfield Historic House

Beaconsfield werd in 1877 gebouwd voor een rijke scheepsbouwer en koopman. Tegenwoordig is het onderdeel van het Prince Edward Island Museum en kun je er rondleidingen volgen door vijfentwintig authentiek ingerichte kamers. Het huis staat symbool voor de Victoriaanse stijl. In het koetshuis worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Victoria Row

Struin over lanen tussen groene bomen langs cafés, restaurantjes, winkeltjes en galerieën. Victoria Row ligt aan Richmond Street, tussen Queen Street en Great George Street. Er mag in de zomer geen gemotoriseerd verkeer komen, er zijn alleen maar voetgangers.

War Memorial

Historic Charlottetown Seaport

Deze historische haven is tegenwoordig een van de drukste havens van Prince Edward Island. De haven wordt met name bezocht door aanmerende en vertrekkende cruiseschepen. Daarnaast is het een druk in- en exportcentrum voor allerlei producten, zoals aardappelen, petroleum en grind.

Parken

In Charlottetown vind je verschillende parken, waar onder andere veel sporten beoefend worden. Bekende parken zijn Victoria Park in het zuiden, Hillsborough Park en East Royalty Park in het oosten en Belvedere in het centrum.

Omgeving

Confederation Trail

Wil je meer van Prince Edward Island zien, dan kun je ervoor kiezen om te voet of per fiets (een deel van) de Confederation Trail af te leggen. De gehele route is 400 kilometer en voert je langs havenstadjes, bossen, rots stranden een ander immer wisselend natuurlandschap.

Blue Heron Coastal Drive

Charlottetown is het begin- en eindpunt van de 190 kilometer lange Blue Heron Coastal Drive. De route wordt gemarkeerd door bordjes met een blauwe reiger. Het zuidelijke deel van de route leidt je langs de zuidkust. Je treft er een groen heuvellandschap met de kliffen en baaien. De route brengt je ook naar het kustgebied Prince Edward Island National Park en schilderachtige dorpjes om de Rustico Bay.

Central Coastal Drive

Het centrale gedeelte van Prince Edward Island kun je goed verkennen via de 198 kilometer lange Central Coastal Drive, die begint en eindigt in Charlottetown. In noordelijke richting voert de route je naar de Green Gables Shore Region, die vooral beroemd is door de jeugdromanserie Anne of Green Gables (1908). Fans mogen een bezoek aan Green Gables Heritage Place bij Cavendish niet overslaan. Naast Anne is de noordkust geliefd vanwege Prince Edward Island National Park, Cabot Beach Provincial Park en Rustico Bay met zijn vele vissersdorpjes. De zuidkust van het centrale deel staat bekend als de Red Sands Shore Region. Ook deze naam komt niet uit de lucht vallen: de stranden en kliffen hebben allemaal een felrode kleur (vanwege ijzeroxide) en vormen een mooi contrast met de groene weilanden en het blauwe water. Een aanrader is de Port-la-Joye—Fort Amherst National Historic Site, waar je meer leert over de Britse en Franse/Acadische kolonisatie.

Points East Coastal Drive

De langste autoroute op Prince Edward Island is de Points East Coastal Drive. Deze voert 375 km over het oostelijke gedeelte van het eiland. Mocht je de hele route rijden, trek hier dan zeker twee dagen voor uit. Een leuke bezienswaardigheid in Orwell (in het zuiden) is Orwell Corner Historic Village, waar het negentiende-eeuwse landbouwleven van Schotse kolonisten centraal staat. De Points East Coastal Drive voert langs vuurtorens en mooie parken, waaronder het Northumberland Provincial Park en het Red Point Provincial Park.

Vervoer

Wil je de bezienswaardigheden van Charlottetown met eigen ogen zien, volg dan de Confederation BRidge vanaf New Brunswick. Kom je vanaf Nova Scotia, dan is de snelste manier van transport een ritje met de Northumberland Ferry. De makkelijkste manier om Charlottetown en omgeving te verkennen, is met eigen vervoer. Wil je gebruik maken van het openbaar vervoer, dan is er het T3-netwerk. 

Feiten

Provincie Prins Edward Eiland
County Queens County
Oppervlakte 44 km²
Hoogte van 0 tot 49 meter
Inwoners 34.500
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

De seizoenen in Charlottetown zijn gevarieerd met wisselende temperaturen. De winters zijn koud met temperaturen tussen 3 en -22(!) graden Celsius. In de lente klimt de temperatuur naar een aardige 8 tot 22 graden. De zomers zijn vergelijkbaar met die in Nederland, met temperaturen tussen de 20 en 35 graden.  

Geschiedenis

Charlottetown werd gesticht door de Fransen in 1720, onder de naam 'Port-la-Joyce'. De kolonisten zetten hier voor het eerst voet aan wal en waren vastbesloten Canada langzaam maar zeker in te lijven. Engelse ontdekkingsreizigers staken hier een stokje voor, door in 1755 het fort van de Fransen in brand te steken. Ze namen het eiland over en verjoegen hun concurrenten. De Fransen keerden echter terug naar het eiland en herbouwden hun fort. Toen Frankrijk en Engeland in 1763 de vrede ondertekenden, werd het eiland definitief onderdeel van het Britse rijk. De stad werd hernoemd tot 'Charlottetown', naar een van de vrouwen van Koning George III. Charlottetown werd een belangrijke handelsplaats van de kolonie. Al snel verrezen er statige gebouwen en grote stenen kerken. De sfeer in de provinciestad is vandaag de dag nog altijd Brits, huizen in Victoriaanse stijl bepalen het stadsbeeld.

Wie de geschiedenis van Canada kent, zal weten dat Charlottetown met name bekend is vanwege de Conferentie van Charlottetown. Tijdens deze conferentie kwamen vijftien afgevaardigden van de provincies New Brunswick, Nova Scotia en PEI bijeen om de 'Maritime Union' te stichten. Het was de eerste stap naar een onafhankelijk Canada. In de jaren die volgden, groeide Charlottetown dankzij de succesvolle scheepsbouw en visserij en werden er verbindingswegen aangelegd die de stad met andere plaatsen op het eiland verbonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Charlottetown regelmatig gebruik als uitvalsbasis voor vliegtuigen en schepen. De Canadese luchtmacht en marine gebruikten de faciliteiten op Prins Edwardeiland vaak als basis om bij te tanken en reparaties uit te voeren. Na de oorlog werd het militaire vliegveld omgedoopt in Charlottetown Airport. In de periode na 1950 bleef de stad groeien en slokte het naburige dorpjes op. In de jaren zestig werd de universiteit van Prince Edward Island opgericht.

Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!