Kitchener, Ontario

Kitchener Ontario Onder de rook van Toronto, ingeklemd tussen drie van de Grote Meren, bevindt zich een heuvelachtig landbouwgebied met tientallen stadjes en dorpjes. Een van de grootste hiervan is Kitchener, een stad met een overduidelijk Duits tintje in de cultuur en het stratenpatroon. Ten noorden van Kitchener ligt ‘Mennonite Country’, met het kleine St. Jacobs als centrum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mennonieten

Mennonieten zijn een conservatieve groep gelovigen, die in de negentiende eeuw wegens vervolging vanuit Europa naar Canada kwamen. Ze weren moderne invloeden en eren eeuwenoude tradities. De mennonieten wonen op grote boerderijen rond St. Jacobs en verplaatsen zich nog vaak in koetsen. Met zo veel boerenbedrijven is het niet gek dat de plaats een van de grootste markten van Canada heeft. Op de St. Jacobs Farmers’ Market (donderdag en zaterdag) koop je lokale producten en delicatessen. Ook de vlooienmarkt en veeveiling zijn een bezoek waard. Een boerderij van dichtbij bekijken kan via een tour en in het Mennonite Story Visitor Centre kom je aan de hand van  foto’s, voorwerpen en tentoonstellingen meer te weten over de geschiedenis, cultuur en het geloof van de mennonieten.
 

Farmers Market, Kitchener

Waterloo Region Museum

Kitchener en de buurstad Waterloo worden vaak in één adem ‘K-W’ genoemd. Ten zuiden van Kitchener ligt het Waterloo Region Museum, waar de historie van de regio centraal staat, met onder meer een nagebouwde kolonistennederzetting (Doon Heritage Crossroads), waar gekostumeerd personeel rondloopt om je mee terug in de tijd te nemen.

Bezienswaardigheden Kitchener

Homer Watson House & Gallery

Het Schots-gotische huis van Homer Watson (1855-1936), Canada's eerste beroemde landschapsschilder is tegenwoordig een monument. Het diende in de jaren 1950 en 1960 als thuisbasis voor de Doon School of Fine Arts. In het huis zijn werken van Watson en lokale kunstenaars te zien. Het Homer Watson House ligt in het uiterste zuidoosten van Kitchener, niet ver van het Waterloo Region Museum. Aan de andere kant van de rivier bij het Homer House vind je een park met de Pioneer Memorial Tower, die in 1926 gebouwd werd om de eerste pioniers te herdenken.
 

Bezienswaardigheden Kitchener

Joseph Schneider Haus

Aan de andere kant van Kitchener, in de richting van Waterloo, kun je Victoria Park bezoeken. Ook interessant is het Joseph Scheinder Haus, dat er vlak bij ligt. Dit huis uit 1816, nu een National Historic Site, was een van de eerste huizen in het gebied. Het is volledig gerestaureerd in negentiende-eeuwse stijl. De architectuur is prachtig. Verder beschikt het museum over een prestigieuze collectie van Duits-Canadese volkskunst en artefacten uit oude Duitse nederzettingen in heel Canada.

Bezienswaardigheden Kitchener

Omgeving

Stratford

Het in 1832 door een Shakespeare-fan gestichte stadje staat bekend om de Britse uitstraling en het Stratford Festival. Dit theaterfestival duurt van april tot en met oktober. Naast toneelstukken van Shakespeare worden er stukken van bijvoorbeeld Molière en hedendaagse Canadese schrijvers opgevoerd. Stratford ligt op een dik half uur rijden van Kitchener.  
 

Stratford

Omgeving

Een half uur rijden ten noorden van Kitchener kun je in West Montrose een overdekte brug uit 1881 bekijken. Iets verderop ligt de Elora Gorge, een kloof met mooie rotsformaties en een rivier met watervalletje.

Elora, Ontario

Vervoer

Grand River Transit (GRT) is het busbedrijf van de Waterloo-regio. Dagelijks is er busvervoer tussen de steden Kitchener, Waterloo en Cambridge. GO Transit zorgt voor trein- en busvervoer naar Toronto en Mississauga.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Waterloo
Oppervlakte 137 km²
Hoogte 326 meter
Inwoners 219.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Kitchener heeft een vochtig landklimaat met grote verschillen tussen de seizoenen. De zomers zijn meestal erg warm en vochtig, terwijl de winters doorgaans erg koud zijn. De winter duurt gemiddeld van midden december tot midden maart, terwijl het van midden mei tot eind september zomer is. In deze zomermaanden ligt de temperatuur tussen de 20 en 26 graden, met af en toe uitschieters richting de 30 graden. In december, januar en februari vriest het overdag licht en kan er sneeuw vallen.

Geschiedenis

Begin negentiende eeuw vestigden veel Duitssprekende immigranten zich in het gebied. Het stadje werd daarom in 1833 Berlin gedoopt en de natte en beboste regio werd langzaam omgebouwd tot een agrarisch landschap. Toen twee decennia later de spoorweg werd doorgetrokken van Toronto naar Berlin en het daardoor per trein bereikbaar werd voor vrijwel heel bewoond Canada, begon de groei. Het Duitse karakter leverde daarbij extra voordelen op, omdat de Duitse immigranten doorgaans hoger geschoold en beter voorbereid waren op de aanstaande Industriële Revolutie. Berlin groeide uit tot een van de industriële kernen van Canada.

Vanzelfsprekend hadden de Wereldoorlogen kritieke gevolgen voor het stadje. Terwijl andere industriële steden enorm in hun productie gestimuleerd werden, raakte Berlin in het slop. Het werd omgedoopt tot Kitchener, ironisch genoeg naar een van de bekendste Britse koppen in de Eerste Wereldoorlog. Enigszins verwonderlijk bleek de industriële basis die voor de oorlogen gelegd was voldoende om de culturele controversie te overwinnen. Met name de diversiteit binnen de industriesector zorgde ervoor dat Kitchener decennia later, in het tijdperk van de teloorgang van de industrie, minder hard getroffen werd dan vele soortgelijke (met name Amerikaanse) steden.

Tegenwoordig is Kitchener weer trots op zijn Duitse erfgoed. Zo zijn er nog vele plaats- en straatnamen die verwijzen naar de Duitse immigranten en staat de stad bekend om zijn enorme Okotberfest, waarvan gezegd wordt dat het het grootste buiten Duitsland is.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan