St Jacobs, Ontario

St Jacobs bezienswaardigheden Het kleine St. Jacobs is een grote publiekstrekker in de Waterloo-regio. Toeristen komen er vanwege de mennonietengemeenschap. De mennonieten wonen in grote boerderijen op het platteland van St. Jacobs, waar ze vee houden en het land bewerken. De gemeenschap staat bekend om zijn strenge levenswijze, waarbij luxeproducten als auto's en telefoons vaak uitgesloten zijn. Leden dragen dezelfde sobere kleding als hun negentiende-eeuwse voorvaderen en vervoeren zich op traditionele wijze: met paard en wagen. Kinderen gaan na de basisschool meteen aan het werk op de boerderij en verlaten deze zelden. In St. Jacobs staan veel musea in het teken van deze gelovigen. Er is bovendien een hele grote boerenmarkt en er zijn tours waarbij je een kijkje kunt nemen op een mennonieten-boerderij.

Bezienswaardigheden & activiteiten

St. Jacobs Farmers Market

Op deze markt worden zowel binnen als buiten verse producten uit de omgeving verkocht. Ook vind je er kleding, speelgoed en snoep. Het hoofdgebouw is een groot, houten gebouw. Op de eerste verdieping verkoopt men allerlei soorten voedsel, de tweede verdieping is gewijd aan decoratie en handgemaakte kunst. Op de markt buiten het gebouw vind je een grote vlooienmarkt en seizoensgebonden producten. Honderden dorpelingen en mennonieten bieden hier hun producten aan. De markt vindt plaats op donderdag en zaterdag.

St. Jacobs

Mennonite Farm Tour

Vanuit St. Jacobs vertrekken tours waarbij je op bezoek gaat bij de mennonieten. Een huifkar, voortgetrokken door paarden, brengt je over landbouwweggetjes naar een typische mennonieten-boerderij. Men laat zien hoe de mennonieten leven, wat hun gewoonten en tradities zijn en er wordt gedemonstreerd hoe het bekende maple syrup (ahornsiroop) gemaakt wordt. De mennonieten komen oorspronkelijk uit Europa en zijn vernoemd naar hun Nederlandse leider Menno Simons. In de negentiende eeuw ontvluchtten ze Europa noodgedwongen, omdat ze door hun afkeer van het rooms-katholieke geloof vervolgd werden. Ze kozen het ruime sop en kwamen zo in onder andere in Canada terecht.

St. Jacobs

Mennonite Story Visitor Centre

Een alternatief voor bovenstaande tour is het bezoekerscentrum. Hier staat het erfgoed van de mennonieten centraal. Begin met een dertien minuten durende film en verdiep je daarna in de foto’s, voorwerpen en tentoonstellingen die de geschiedenis, cultuur en het geloof van de mennonieten beschrijven.

St. Jacobs

The Mill

‘The Mill’ aan King St. North huisvest verscheidene musea en tentoonstellingen over St. Jacobs-gerelateerde onderwerpen. In de St. Jacobs Quilt Gallery maak je kennis met de oude kunst van het quilten, in het Maple Syrup Museum staat de ahornsiroop en de gehele bijbehorende industrie centraal en de Electricity Exhibit stelt tweehonderd jaar energieopwekking tentoon. Tot slot is er een Model Train Exhibit met miniaturen van mennonietenboerderijen en St. Jacobs zelf.

St. Jacobs

The Millrace Footpath

Een korte wandelroute van twee kilometer voert je over een deel van de Trans Canada Trail. Het pad volgt een kanaal uit 1860, dat aangelegd werd voor de aandrijving van een watermolen in de Conestogarivier, die elektriciteit opwekte en St. Jacobs als eerste plaats in Ontario van stroom voorzag.

St. Jacobs

St. Jacobs Outlet Mall

Kledingliefhebbers kunnen terecht in de Outlet Mall, waar merkkleding voor een koopje aangeboden wordt. Er zijn hoofdzakelijk kledingwinkels (waaronder een Levi's Outlet), maar je kunt er ook terecht voor schoenen van bijvoorbeeld Skechers of Reebok en voor sieraden en accessoires. Je kunt het beste even op de website van de outlet kijken voor het actuele aanbod. St Jacobs Outlet Mall ligt aan 25 Benjamin Road E.

St. Jacobs
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan