Ontario

Ontario is niet alleen het geografische, maar ook het economische centrum van Canada. Het is daarnaast het dichtstbevolkte gebied van het land: één op de drie Canadezen woont in Ontario. Dit komt mede doordat grote steden als Ottawa en Toronto deel uitmaken van de provincie. Het gevarieerde landschap bestaat uit het rotsachtige en mineraalrijke Canadian Shield, dat de vruchtbare landbouwgrond in het zuiden en de laaggelegen graslanden in het noorden van elkaar scheidt. De 250.000 meren die Ontario rijk is, zijn goed voor een derde deel van ’s werelds zoetwatervoorraad.

Feiten

Hoofdstad: Toronto
Grootste stad: Toronto
Bevolking: 13.500.000
Oppervlakte: 1.076.395 km²
Toetreding tot Canada: 1 juli 1867
Officiële website: www.ontario.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Ontario Coat of Arms Ontario

Cultuur/Geschiedenis

Net als in veel andere delen van Canada, waren ten tijde van de kolonisatie zowel Frankrijk als Engeland geïnteresseerd in dit gebied. Na afloop van de Frans-indiaanse Oorlog werd besloten dat Frankrijk zich terug moest trekken en de Engelsen het er voor het zeggen kregen. Ontario werd bij Québec gevoegd, waar het nu in het oosten aan grenst.

Na de Amerikaanse Revolutie werd de provincie een toevluchtsoord voor Britse Loyalisten, die tegen de stichting van de Verenigde Staten waren en trouw wilden blijven aan de Britse Kroon. Niet veel later werd besloten dat Québec en Ontario weer opgesplitst zouden worden, in Lower Canada en Upper Canada.

Ontario hoorde - naast Québec, Nova Scotia en New Brunswick - bij de koloniën die de Canadese Confederatie stichtten, die later zou uitgroeien tot het huidige land Canada.

Hoewel de westelijke provincies erg in opkomst zijn, is Ontario al lange tijd het economisch centrum van het land. Met name de auto-industrie is enorm, maar er komen ook veel levensmiddelen, elektrische apparaten en papier vandaan. Toronto is voor het hele land het belangrijkste zakencentrum.

Feesten

Ontario heeft zeker geen gebrek aan leuke tradities en festivals. Eén daarvan heeft zelfs een Nederlandse oorsprong. Dit is het Canadian Tulip Festival, dat elk jaar in mei wordt gevierd met concerten, toespraken en het plaatsen van veel tulpen overal in Ottawa. De wortels van dit feest liggen in 1945, toen de Nederlandse koninklijke familie 100.000 tulpenbollen aan de Canadezen schonk als dank voor het onderdak dat zij hen hadden geboden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook uit andere landen zijn er tradities overgewaaid. Zo vindt in de stad Stratford jaarlijks van april tot en met november het Stratford Shakespeare Festival plaats, waarbij stukken van Shakespeare en andere grote toneelschrijvers worden opgevoerd. In Kitchener-Waterloo wordt volgens de Duitse traditie het Oktoberfest gevierd.

Culinair

Ontario is een smeltkroes van verschillende culturen. Mensen van over de hele wereld zijn er gaan wonen. Velen zijn afkomstig uit Ierland en Frankrijk, maar ook uit landen als Oekraïne en China zijn migranten overgekomen. Je zult je er qua eten dan ook niet snel verveeld raken.

Hoewel met de opkomst van de industrie en dienstverlening de rol van de landbouw enorm verkleind is, wordt er alsnog veel verbouwd in Ontario. Zo produceert men er champignons, bessen, ahornsiroop, komkommers, cheddar en bacon. Verder komt meer dan zeventig procent van de Canadese ijswijn, zoete en meestal wat duurdere dessertwijn, uit deze provincie.

Klimaat

Door de aanwezigheid van de meren heerst er in het zuiden een gematigd vochtig continentaal klimaat, vergelijkbaar met de Amerikaanse staten aan de andere kant van de grens. De winters zijn er koud (maxima tussen 0 en -10) en de zomers zijn aangenaam (maxima rond 20 graden). In het zuidwesten wordt het het warmst, waar in juli maxima van 25 graden bereikt kunnen worden. De koude luchtstromen van de Noordpool zorgen in het noorden van Ontario voor een subarctisch klimaat. Aan de oevers van de grote meren treedt in de vroege winter regelmatig een bijzonder verschijnsel op: doordat koude luchtstromen over het nog warmere water trekken ontstaan er zware sneeuwbuien. Ook van een beetje onweer zullen de Ontarians niet opkijken. London, ten zuidwesten van Toronto, is landelijk de stad met de meeste blikseminslagen per jaar.

Beste reistijd

De winters kennen bittere kou, dus de zomer, waarin de steden en natuurparken opleven, is een geschikter seizoen om Ontario te bezoeken.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan