Thunder Bay, Ontario

Thunder Bay Ontario Gelegen aan Lake Superior, het grootste zoetwatermeer ter wereld (in oppervlakte), ligt Thunder Bay, genoemd naar de gelijknamige baai. De stad telt menig park en wordt omringd door mooie natuur, onder andere in het Sleeping Giant Provincial Park. Ook op cultureel gebied heeft Thunder Bay veel te bieden: het werd zelfs in 2003 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Canada. De populairste attractie is Fort William Historical Park, waar een historische handelspost uit 1815 is gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort William Historical Park

Thunder Bay's hoofdattractie is Fort William Historical Park, een reconstructie van Fort William, een handelspost van de North West Company die in 1815 werd opgericht. In het dorpje, dat ongeveer uit 40 gebouwen bestaat, komt het dagelijkse leven uit het begin van de negentiende eeuw tot leven. Maak kennis met de vroegere bonthandel, geneeskunde, landbouw en kunstnijverheid. Er vinden vaak demonstraties, educatieve programma's, workshops en festivals plaats.

Fort William Historic Park

Sleeping Giant Provincial Park

Een grote tafelberg op het Sibley-schiereiland in Lake Superior vertoont een opmerkelijke gelijkenis met een op de rug slapende reus. Vanuit het noordelijke gedeelte van Thunder Bay heb je een goed uitzicht op deze slapende reus. De Sleeping Giant is het symbool van de stad geworden en is te vinden op de vlag en het wapen van Thunder Bay. In het omliggende provinciale park, dat 244 vierkante kilometer beslaat, liggen voor 100 kilometer aan wandelpaden. Het langste wandelpad (40 kilometer) is de Kabeyun Trail. In de zomer worden er talloze activiteiten georganiseerd, waaronder begeleide natuurwandelingen en films in het amfitheater. Daarnaast kun je er bootvaren, vissen, fietsen, kajakken en langlaufen in de winter. De grootste camping is gelegen bij Marie Louise Lake.

Grand Portage State Park bij Thunder Bay

Eagle Canyon Suspension Bridge

Een belangrijke attractie op een uurtje rijden van Thunder Bay is de 2300 meter lange Suspension Bridge over de Eagle Canyon. Deze langste voetbrug van Canada hangt over diepe, uitgesleten kloof. Je kunt erover heen wandelen, maar echte avonturiers pakken de spectaculaire zipline route. Je vindt in de mooie omgeving verschillende wandelroutes, picknick plaatsen en prachtige vergezichten.

Suspension Bridge Eagle Canyon

Heart of the Harbour

De jachthaven in de binnenstad (Port Arthur) staat ook wel bekend als Heart of the Harbour. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Sleeping Giant. Ook zijn er allerlei boten en andere watervaartuigen te bewonderen. Maak een wandeling maken, ga mee op een cruise of geniet van een lekkere maaltijd in een restaurant.

Thunder Bay Ontario

Parken

Naast meer dan honderd stadsparken vind je in de omgeving van Thunder Bay prachtige provinciale parken. Maak een uitstapje naar de watervallen in Kakabeka Falls Provincial Park of de drie kilometer lange Ouimet Canyon. Andere mogelijkheden zijn Pigeon River Provincial Park, Quetico Provincial Park en Wabakimi Provincial Park. Over de Amerikaanse grens, in de staat Minnesota, is het Grand Portage State Park de moeite waard. Door het landschap stroomt de Pigeon-rivier. Hij mondt uit in de High Falls, die zijn naam waarmaakt en vanaf ruim 36 meter hoogte de diepte in tuimelt via twee stromen. Je kunt in het park mooi wandelen. Grand Portage State Park ligt circa drie kwartier rijden ten zuiden van Thunder Bay.

Grand Portage State Park bij Thunder Bay

Thunder Bay Art Gallery

Dit kunstmuseum is gespecialiseerd in hedendaagse kunst van First Nations-kunstenaars. Het museum heeft een prachtige collectie van grote nationale waarde. Een ander museum is het Thunder Bay Historical Museum, waar je historische artefacten, foto’s, schilderijen, documenten en landkaarten kunt bekijken.

Thunder Bay Ontario

Amethisten-mijnen

In de omgeving van Thunder Bay bevinden zich verschillende kleine amethisten-mijnen. Amethisten zijn paarse mineralen, die in de Europese middeleeuwen erg geliefd waren onder kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. In sommige mijnen kun je zelf op zoek gaan naar deze paarse edelstenen.

Thunder Bay Ontario

Muziek en podiumkunsten

Het grootste professionele theater in Thunder Bay is het Magnus Theatre, waar elk seizoen zes toneelvoorstellingen worden opgevoerd. Ook is er het Thunder Bay Community Auditorium, dat plaats biedt aan 1.500 bezoekers en allerlei soorten entertainment biedt. Het auditorium is de thuisbasis van het Thunder Bay Symphony Orchestra, dat een breed repertoir aan klassieke muziek ten gehore brengt.

Thunder Bay Ontario

Bay Street Film Festival

Het Bay Street Film Festival vond voor het eerst plaats in 2005. Het is een onafhankelijk filmfestival dat lokale, nationale en internationale films toont. Het festival wordt jaarlijks in oktober gehouden in het historische Finnish Labour Temple. Ook de North of Superior Film Association (NOSFA), dat is gevestigd in Thunder Bay, verzorgt een filmfestival. Dit festival vindt plaats in het voorjaar in het Cumberland Cinema Centre.

Thunder Bay Ontario

Vervoer

Door het uitgestrekte karakter van de stad is Thunder Bay niet echt geschikt om lopend afstanden af te leggen. Goede alternatieven zijn huurfietsen (Thunder Bay heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden) of de bussen van Thunder Bay Transit.

Feiten

Provincie Ontario
District Thunder Bay
Oppervlakte 448 km²
Hoogte 199 meter
Inwoners 108.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Thunder Bay heeft een gematigd landklimaat dat sterk beïnvloed wordt door Lake Superior. Door de ligging bij het meer zijn de zomers wat koeler en de winters warmer. In juli ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20°C, terwijl het kwik 's winters daalt naar -9°C. Thunder Bay heeft in vergelijking met andere steden in Oost-Canada veel zonuren per jaar.

Sport

Naast diverse sportfaciliteiten voor recreationeel gebruik heeft Thunder Bay ook enkele (semi-)professionele teams. Het plaatselijke universiteitsteam, de Lakehead University Thunderwolves, is actief op het gebied van atletiek, volleybal, basketbal, ijshockey, honkbal, worstelen en skiën. Andere teams zijn Thunder Bay Border Cats (honkbal), Thunder Bay Chill (voetbal) en Thunder Bay North Stars (ijshockey).

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan