Rimouski, Québec

Rimouski Quebec Op de oostelijke oever van de St. Lawrence-rivier ligt Rimouski, een samensmelting van diverse kleine plaatsjes. Als thuisbasis van de Université du Québec à Rimouski telt de stad veel studenten. Het grote regionale centrum wordt omringd door mooie natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder Parc national du Bic en een grote canyon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Site historique maritime de la Pointe-au-Père

Op het terrein ligt de Onondaga, de enige onderzeeër in Canada die opengesteld is voor publiek. Klim aan boord en ervaar door middel van een audiotour hoe het is om maanden achter elkaar onder water door te brengen. Het is zelfs mogelijk om in de Onondaga te overnachten. In het Empress of Ireland Pavilion staat de geschiedenis van de Empress of Ireland centraal, een groot passagiersschip dat op 29 mei 1914 in de St. Lawrence-rivier tot zinken kwam. Het was na de Titanic de grootste scheepsramp van de twintigste eeuw. In het paviljoen kom je aan de hand van een uitgebreide collectie meer te weten over de laatste reis van de Empress. Breng ook een bezoek aan het Pointe-au-Père Lighthouse (1909), de hoogste vuurtoren in Oost-Canada.

Site historique maritime de la Pointe-au-Père, Rimouski

Musée régional de Rimouski

Dit museum, dat gehuisvest is in de oudste stenen kerk van Oost-Québec, biedt tentoonstellingen over hedendaagse kunst, regionale geschiedenis en wetenschap. Voor meer lokale geschiedenis ga je naar het Maison Lamontagne, een monumentaal huis uit 1744. Tussen juni en september worden elke dag rondleidingen verzorgd. In juli en augustus vindt er elke zaterdag een concert plaats.

Musée régional de Rimouski

L'île St. Barnabé

Vanuit Rimouski kun je een kajaktocht maken naar l'île St. Barnabé. Dit eiland ligt op een aantal minuten varen van de haven van Rimouski. Op dit eiland kun je mooi wandelen, picknicken en dieren spotten. Bovendien heb je een prachtig uitzicht op Rimouski en de St. Lawrence-rivier.

Rimouski

Canyon des Portes de l'Enfer

Op ongeveer een half uur rijden van Rimouski (langs Route 232) ligt de Canyon des Portes de l'Enfer - letterlijk vertaald: de poorten van de hel. Het is een indrukwekkende canyon met wanden tot wel negentig meter hoog. De canyon begint bij de Grand Sault-waterval en strekt zich bijna acht kilometer uit. Er zijn wandelroutes die leiden naar een 63 meter hoge hangbrug boven de canyon. Klim 300 treden omlaag naar de 'hellepoort' en loop naar het einde van de canyon om de 20 meter hoge Chaud-waterval van dichtbij te bekijken.

Canyon des Portes de l'Enfer, Rimouski

Parc national du Bic

Vijftien kilometer ten westen van Rimouski's centrum ligt het vrij compacte nationale park Bic. Het natuurgebied bestaat uit bergachtige eilanden die vooral tijdens eb een bijzondere aanblik bieden: dan loopt het water uit het park namelijk grotendeels weg. In Bic komen onder andere zeehonden en zeldzame planten voor. Mogelijke activiteiten zijn wandelen, fietsen, kamperen en kajakken. In de zomermaanden (eind juni tot half augustus) vertrekt elk half uur een shuttlebus vanaf de parkeerplaats Pic-Champlain naar de top van de 346 meter hoge Pic Champlain. Bovenop heb je een schitterend uitzicht. 's Winters is Bic geschikt om te langlaufen, wandelen met sneeuwschoenen en kamperen in iglo's.

Parc national du Bic, Rimouski

Omgeving

Rimouski Quebec

Jardins de Métis / Reford Gardens

Onderweg van Rimouski naar het Gaspé-eiland kom je langs het plaatsje Grand-Métis, dat voornamelijk bekend is vanwege zijn mooie botanische tuinen. De tuinen werden vanaf de jaren 1920 aangelegd door Elsie Reford, die tien jaar lang in de weer was met het ontginnen van bebost terrein, het ontwikkelen van speciale compost en het planten van exotische soorten. Een groot deel van de tuinen wordt elk jaar opnieuw vormgegeven door tuinarchitecten die deelnemen aan het International Flower Festival. De Jardins de Métis zijn geopend tussen juni en eind september.

Matane

Net voordat je het Gaspé-schiereiland betreedt, kun je nog een stop maken in de havenplaats Matane. Leuk om te bezoeken is het Centre d’Observation de la Montée du Saumon d’Atlantique. Hier zie je door glazen wanden hoe grote zalmen via speciaal aangelegde zalmtrappen omhoog zwemmen. De trappen zijn te bezoeken tussen half juni en eind september.

Feiten

Provincie Québec
Regio Bas-Saint-Laurent
Oppervlakte 530 km²
Hoogte van 20 tot 400 meter
Inwoners 47.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)
24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan