Tadoussac, Québec

Tadoussac bezienswaardigheden Tadoussac ligt op de plek waar de Saguenay-river in de St. Lawrence-rivier uitmondt. Door de menging van het warme, zoete water van de Saguenay en het koude, zoute water van de St. Lawrence komt er veel krill voor. Krill vormt voedsel voor walvissen, die vaak gespot worden. Tadoussac is dan ook de perfecte locatie om mee te gaan met een walvisexcursie

Bezienswaardigheden & activiteiten

Walvissen spotten

Er zijn twaalf walvissoorten die St. Lawrence-rivier regelmatig bezoeken, waarvan de beschermde St. Lawrence-walvis meestal het hele jaar door te zien is. Misschien heb je wel het geluk een blauwe vinvis te spotten, het grootste zeezoogdier op aarde. Er zijn diverse aanbieders van walviscruises, gemiddeld duurt een tocht drie uur.

Tadoussac

Parc marin du Saguenay - Saint-Laurent

Dit grote maritieme park bevat 's werelds grootste riviermond en een deel van het Saguenay-fjord, het langste fjord van Oost-Canada. Er leven onder andere St. Lawrence-walvissen. Vanaf de rotsen van Cap-de-Bon-Désir kun je goed de verschillende soorten ontdekken. Daarnaast is het park geschikt om te wandelen, kajakken en duiken.

Tadoussac

Centre d'Interprétation des Mammifères Marins (CIMM)

In het CIMM ontdek je waarom Tadoussac zo'n fijne leefplek is voor walvissen. Bestudeer een walvisskelet, ontdek de verschillen tussen walvissoorten en bekijk een informatieve film. In het centrum lopen deskundigen rond die al je vragen kunnen beantwoorden. Het CIMM is geopend van midden mei tot begin november.

Tadoussac, humpback whale

Poste de Traite Chauvin

Vlak bij het CIMM staat een replica van de Chauvin-handelspost. De handelspost, die in 1600 gesticht werd door Pierre de Chauvin de Tonnetuit, is een van de vroegste bewijzen van contact tussen indianenstammen en Europese kolonisten. Een ander historisch bouwwerk in Tadoussac is de Petite Chapelle. De kerk stamt uit 1747 en behoort tot de oudste houten kerken van Noord-Amerika. Binnen is een kleine tentoonstelling over missionarissen in Nieuw-Frankrijk.

Tadoussac

Wandelroutes

Een korte route is de Sentier-de-la-Coupe Trail, een half uur durende wandeling naar de Anse-à-l'Eau. Vanaf deze hoge heuvel midden in Tadoussac heb je een mooi uitzicht over het stadje en een deel van het Saguenay-fjord. Een andere aanrader is de Sentier de la Pointe-de-l'Islet Trail  (0,8 km), die naar Islet Point leidt. Hier heb je goede kans om walvissen te spotten. Langs de route staan informatieve borden. Beide routes starten in het centrum van Tadoussac.

Tadoussac trail, Quebec

Omgeving

Route 138

Vanuit Tadoussac kun je Route 138 langs de kust volgen in zuidelijke richting. Je komt dan na ongeveer anderhalf uur in La Malbaie, een van Canada’s eerste vakantieresorts. Het boven op de kliffen gelegen Manoir Richelieu dateert uit deze tijd. La Malbaie is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Parc national des Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie (via Saint-Aimé-des-Lacs). Een hele mond vol, maar waar het om draait zijn de honderden meters diepe kloven waar de Malbaie-rivier doorheen stroomt. Er loopt één verharde weg door het park, die na het Draveur Visitors Centre overgaat in gravel. Vanaf hier kun je te voet, per boot of fiets de omgeving verkennen.

Hautes Gorges NP in Quebec

Vervoer

Als je vanaf het noorden naar Tadoussac reist, zul je om de Saguenay-rivier over te steken gebruik moeten maken van de ferry. De (gratis) oversteek duurt tien minuten en de ferryboten vertrekken om de twintig minuten.

Feiten

Provincie Québec
Regio Côte-Nord
Oppervlakte 194 km2
Hoogte 126 meter
Inwoners 850
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Tadoussac heeft een gematigd klimaat, waardoor het in de winter gemiddeld vijf graden vriest en het in de zomer circa twintig graden wordt. In de zomer en nazomer valt de meeste regen.

Geschiedenis

In 1535 werd het huidige Tadoussac voor het eerst bezocht door de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. In 1600 bouwde Pierre de Chauvin, kapitein bij de Franse marine, er de eerste handelspost van Frankrijk, waardoor 1600 als het officiële stichtingsjaar van Tadoussac beschouwd wordt. De beroemde ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain mag ook niet in de geschiedenis ontbreken: bij zijn aankomst in 1603 sloot hij verdragen met de indianen die in het gebied leefden.

In de zeventiende en achttiende eeuw was Tadoussac een belangrijke haven en hét centrum voor bonthandel tussen de Fransen en de indianen. Als gevolg werd Tadoussac eveneens een belangrijke locatie voor missies, waarmee getracht werd de indianen te bekeren tot het christendom. Later werd de bosbouw en het toerisme steeds belangrijker. Doordat Tadoussac altijd een belangrijke handelspost is geweest, is het de oudste nederzetting in Québec die continu bewoond is geweest.

Vanaf 1853 arriveerden de eerste toeristen, die aangetrokken werden door de sportvisserij, de gematigde zomertemperaturen en de rust en schoonheid van Tadoussac. Om in te springen op deze ‘geboorte’ van het toerisme in Tadoussac werd er een goede infrastructuur aangelegd. In 1864 verscheen het eerste hotel in de baai, dat al snel gevolgd werd door vele cottages en grote villa’s. Nog steeds is de omgeving populair onder toeristen, met name vanwege de uitstekende mogelijkheden om walvissen te spotten en de schoonheid van de Saguenay-fjord.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan