Québec

Québec ligt in het oosten van Canada en behoort zowel qua oppervlakte als aantal inwoners tot de grootste provincies. Het is de enige provincie waarin Frans de officiële taal is. Het Franse dialect dat er gesproken wordt heet ‘joual’. Hierin komen woorden en uitdrukkingen voor die in het Frans uit Frankrijk al verouderd zijn. Québec heeft interessante natuurparken en steden die een Europese sfeer uitademen.

Feiten

Bijnaam: La Belle Province (‘De Mooie Provincie’)
Hoofdstad: Québec City
Grootste stad: Montréal
Bevolking: 8.000.000
Oppervlakte: 1.542.056 km²
Toetreding tot Canada: 1 juli 1867
Officiële website: www.gouv.qc.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Québec Coat of Arms Québec

Cultuur/Geschiedenis

Op 10 augustus 1534 kwam de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier in Canada aan bij de monding van een rivier die hij de Fleuve Saint-Laurent - in het Engels Saint Lawrence River - noemde, naar de heilige Sint-Laurentius, wiens naamdag op die dag werd gevierd. Hij voer de rivier op en kwam zo in het huidige Québec terecht. Hij claimde het gebied, dat tot ‘Nieuw-Frankrijk’ werd gedoopt, in naam van koning Frans I van Frankrijk. Cartier probeerde een kolonie te stichten, maar die had weinig succes.

In de zeventiende eeuw werden er opnieuw pogingen gedaan tot kolonisatie, deze keer met meer succes. Er werden in de naam van Frankrijk steden als Québec en Montréal gesticht. De Britten hadden echter ook interesse in het gebied en namen er met geweld de macht over. Uit angst dat de Franstalige bevolking zich zou aansluiten bij de rebelse dertien koloniën in het Zuiden, die zich later afscheidden als de Verenigde Staten, deed het Britse bestuur concessies en mochten de Fransen hun eigen taal en godsdienst aanhouden.

Bij vlagen komen er toch nog sterke nationalistische gevoelens op. Zo werd in 1968 de Parti Québécois opgericht, met voorstanders van de overheersing van de Franse taal en van het onafhankelijk worden van de rest van Canada. In 1980 en 1995 zijn referenda gehouden over deze onafhankelijkheid, maar steeds was een krappe meerderheid tegen. Sinds kort worden de Québécois wel symbolisch erkend als aparte natie.

Feesten

Op 23 en 24 juni wordt in de gehele provincie ‘La Fête nationale du Québec’ gevierd, een eigen provinciale feestdag. Oorspronkelijk stond deze dag in het teken van Saint Jean Baptiste, de beschermheilige van de Franse Canadezen. Tegenwoordig heeft de feestdag een minder religieuze lading.

Culinair

Een typisch gerecht uit Québec is ‘poutine’, een maaltijd met frietjes, stukjes kaas en jus. Volgens het klassieke recept horen de frietjes niet te dik gesneden te zijn en zijn ze krokant van buiten en nog een beetje zacht van binnen. De stukjes kaas die erbij zitten zijn bij voorkeur ‘cheese curds’, wat eigenlijk bijproducten zijn van echte kaas. De ideale jus is niet te zwaar en vet. Het recept is ooit bedacht op het platteland, maar waar precies is niet bekend. Verschillende dorpjes claimen de geboorteplaats ervan te zijn geweest. Tegenwoordig is het overal te krijgen, in zowel kleine cafeetjes als vestigingen van grote fastfoodketens.

Verder is Québec ’s werelds grootste leverancier van ‘maple syrup’. Dit is een stroop die van de esdoorn komt en lekker is op wafels en pannenkoeken.

Klimaat

Het zuiden en westen van de provincie, waar de meeste dichtbevolkte gebieden en steden van betekenis liggen (zoals hoofdstad Québec City en grootste stad Montréal), hebben een vochtig continentaal klimaat, met vier duidelijk van elkaar te onderscheiden seizoenen. In de winter vriest het hier overdag licht en kan het ’s nachts tien graden vriezen. De maximumtemperatuur in de zomer ligt rond 25 graden. Verder noordwaarts, in het centrale deel van Québec, gaat het klimaat over in een subarctisch klimaat, met koudere winters en kortere zomers. Helemaal in het noordelijke deel heerst een poolklimaat, wat nog extremer en kouder is dan het klimaat van de regio eronder.

Beste reistijd

De belangrijkste toeristische trekpleisters van Québec zijn de Europees aandoende steden en de natuurparken. Het is natuurlijk het meest aangenaam om deze te verkennen wanneer het weer een beetje meezit. Als je grote drukte wilt vermijden, komen de late lente en vroege herfst het meest in aanmerking.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan