Regina, Saskatchewan

Regina Saskatchewan Regina is de hoofdstad van Saskatchewan en na Saskatoon de grootste stad van de provincie. De 'Queen City' is het culturele en commerciële hart voor het zuiden van Saskatchewan en speelt op religieus gebied onder andere een belangrijke rol als bisdom van de rooms-katholieke kerk. Daarnaast is Regina de thuisbasis van de Royal Canadian Mounted Police Academy en wordt het op sportief gebied vertegenwoordigd door de professionele footballers van de Saskatchewan Roughriders.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Legislative building

Regina is de hoofdstad van de provincie Saskatchewan. Je kunt ieder half uur een gratis tour volgen door het provinciehuis in beaux-arts stijl. Je geniet er van rijk marmer en sierlijk houtsnijwerk. Voor het provinciehuis is een mooie, groen park aangelegd.

Regina Saskatchewan

Conexus Arts Centre

Dit grote centrum, dat tot 2006 bekend stond als het Saskatchewan Centre of the Arts, is een groot complex waar verschillende grote voorstellingen plaatsvinden. Verder kun je er tentoonstellingen bezichtigen en grote concerten bezoeken.

Regina Saskatchewan

RCMP Heritage Centre

In dit modern vormgegeven museum, dat haar deuren opende in 2007, kom je aan de hand van allerlei (multimedia)tentoonstellingen alles te weten over de geschiedenis van de RCMP, de bereden politie in Canada. Verder krijg je informatie over de academie die nog steeds in Regina gevestigd is.

Regina Saskatchewan

Saskatchewan Science Centre

Gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale vind je in dit museum tal van tentoonstellingen over allerlei uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen. Verder vinden er regelmatig demonstraties en voorstellingen plaats. Naast een grote tentoonstellingsruimte vind je in het gebouw ook onder andere een grote klimwand.

Wascana Centre

Wascana Centre is een groot park van circa negen vierkante kilometer dat rond het Wascana Lake gerealiseerd is. Op het grote stuk land vind je diverse faciliteiten die behoren tot de University of Regina, het stadsbestuur of de provincie. Het park is vormgegeven door de architect Minoru Yamasaki, bekend van de voormalige Twin Towers in New York, en bestaat onder andere uit diverse grote parken.

Wascana Lake

Holy Rosary Cathedral

Deze kathedraal is de zetel van het rooms-katholieke bisdom in Regina en stamt uit 1912. Het interieur heeft sindsdien verschillende metamorfoses ondergaan. De kerk beschikt over verschillende interessante bezienswaardigheden, waaronder de 43 glas-in-loodramen die in 1951 door de Fransman Andre Rault en diens broer in de kerk aangebracht werden. Daarnaast kun je in de kathedraal een bijzonder kunstwerk van keramiek en een groot pijporgel bekijken.

Regina Saskatchewan

Festivals

In Regina vinden het hele jaar grote festivals plaats. Enkele voorbeelden zijn het Cathedral Village Arts Festival (eind mei), het countryfestival Craven Country Jamboree (juli), het Regina Folk Festival (augustus) en Mosaic, een multicultureel driedaags festival dat elk jaar eind mei of begin juni georganiseerd wordt.

Wascana Lake

Vervoer

De Saskatchewan Transportation Company verzorgt busvervoer in de gehele provincie Saskatchewan. In 2008 werd een nieuw busstation van de STC geopend, waar eveneens bussen van andere maatschappijen stoppen, waaronder de bussen van Greyhound.  

In Regina kun je met de bussen van Regina Transit naar vrijwel alle uithoeken van de stad reizen. Je hebt de keuze uit meer dan honderd buslijnen, die zeven dagen per week operatief zijn.

Feiten

Provincie Saskatchewan
Regio Sherwood
Oppervlakte 146 km²
Hoogte 577 meter
Inwoners 193.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Regina heeft een landklimaat met warme zomers en koude, droge winters. De meeste neerslag valt tijdens de zomer, wanneer er overdag temperaturen rond de 22 graden worden bereikt. In de wintermaanden kan het behoorlijk vriezen en is er sprake van enige sneeuwval.

Sport

Regina is de thuisbasis van de Saskatchewan Roughriders, het enige professionele sportteam in de provincie Saskatchewan. De footballers spelen hun thuiswedstrijden in het Mosaic Stadium, dat plaats biedt aan meer dan 30.000 footballfans. De Roughriders hebben al verschillende keren de Grey Cup gewonnen, een belangrijke beker in de Canadian Football League.

Naast de Saskatchewan Roughriders spelen er nog diverse andere sportploegen in Regina, waaronder de ijshockeyspelers van de Regina Pats.

Geschiedenis

Voordat de eerste kolonisten naar het gebied trokken, werd het land als jacht- en leefgebied gebruikt door inheemse volkeren, die onder andere tot de grote Cree-stam behoorden. De jagers noemden het gebied Oskana-Ka-asateki, oftewel ‘plaats waar botten opgestapeld zijn’. De traditionele jagers bewaarden namelijk de botten van bizons in de grond, omdat ze geloofden dat de kuddes zouden terugkomen om de botten te bezoeken.
 
In 1882 bouwden de eerste kolonisten een kamp vlak bij het Wascanameer en al snel begon de nederzetting, Pile of Bones genoemd, te groeien. De nederzetting bestond uit tenten en kleine hutjes, die de inwoners moesten beschermen tegen de extreem koude temperaturen in de winter. Later dat jaar werd het dorpje omgedoopt tot Regina (‘koningin’ in het Latijn) om de regerende koningin Victoria te eren. Verder werd in 1882 het hoofdkwartier van de Royal Canadian Mounted Police gevestigd in Regina.
 
Een jaar later werd Regina benoemd tot hoofdstad van de North West Territories, een gigantisch gebied dat onder andere delen van de tegenwoordige provincies Saskatchewan, Alberta, Ontario en Québec besloeg. Op 1 december 1883 werd Regina een ‘town’ en enkele weken later werd de eerste burgemeester gekozen.
 
In 1903 kreeg Regina officiële stadsrechten en drie jaar later, op 23 mei 1906, werd het bekroond tot hoofdstad van de pas opgerichte provincie Saskatchewan. Het inwonersaantal bleef toenemen en door de inzet van de inwoners werden er honderdduizenden bomen aangeplant op de voormalige kale prairie. Zo veranderde het landschap van de stad langzaam in een groen gebied, met meer dan zeshonderd parken.
 
Na de Eerste Wereldoorlog leed Regina, net als veel andere steden, onder de gevolgen van de Grote Depressie. Wel werd er een vliegveld geopend, dat een belangrijke rol zou spelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen ook die oorlog definitief in de geschiedenisboeken was verdwenen, kon de bloeiperiode van Regina voortgezet worden. De jaren zestig brachten veel welvaart en in de jaren 1970 veranderden veel hoge gebouwen de skyline van de stad.
 
In 2003 vierde de stad haar honderdjarig bestaan groots, door diverse evenementen en festivals. Ook werd het First Nations of Canadagebouw in de Universiteit van Regina feestelijk geopend. Verder mocht Regina dat jaar de prestigieuze Grey Cup organiseren, een van de belangrijkste toernooien uit de Canadian Football League. Twee jaar later was het wederom groot feest door de ‘verjaardag’ van de provincie Saskatchewan. Bovendien werden in 2005 het oude stadscentrum en het oude winkelgedeelte van de stad stevig onder handen genomen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan