Keno, Yukon

Mayo Keno Yukon Keno City ligt aan het eind van de Silver Trail Highway. Deze levendige spookstad ontstond rond 1919, toen er zilver en lood werden ontdekt in de regio. In rap tempo groeide Keno City uit tot een bruisende mijnstad, die jarenlang dienstdeed. Toen de Keno Hill-mijn abrupt zijn deuren sloot, verlieten de meeste bewoners het dorp. Na zeventig jaar bruisende mijnindustrie raakte Keno rond 1989 compleet verlaten. Om deze levendige geschiedenis niet verloren te laten gaan, is er in Keno een levendig mijn-museum. De prachtige en natuurrijke omgeving en het roemrijke verleden maken Keno een leuke stop tijdens je reis door Yukon. Extra leuk: omdat er in dit plaatsje weinig horizonvervuiling is, heb je er grote kans om het noorderlicht te zien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Keno Hill

Keno Hill ligt op de top van een oude mijnweg. Je kunt naar boven rijden of wandelen (11 kilometer). Je hebt een gaaf uitzicht op de Ogilvie Mountains en de verlaten mijnen in de omringende heuvels. Keno heeft ook andere wandelroutes, bezoek het Visitor Center voor meer informatie.

Keno Yukon

Keno City Mining Museum

Tussen 1914 en 1989 werd 6,8 miljoen kilo zilver opgehaald in de Silver Trail-regio. Het grootste mijnbedrijf was United Keno Hill Mine, dat er zeventig jaar lang de dienst uitmaakte. Toen de mijn in 1989 plotseling sloot, trokken families weg uit de Yukon en lieten zij hun huizen, bezittingen en gereedschap achter. Je leert alles over deze periode in het Mining Museum. Tentoonstellingen laten zien met wat voor gereedschap men werkte, foto's tonen je het leven van een mijnwerker in dit geïsoleerde gebied. Je kunt ook enkele historische gebouwen bekijken. In het Alpine Interpretive Centre, dat direct naast het museum ligt, krijg je informatie over de natuurrijke omgeving. Ook start er een aantal wandelroutes. Het mooie landschap in combinatie met de rijke geschiedenis en mooie historische gebouwen maken van een museumbezoek een echte "Yukon Experience".

Mayo Keno Yukon

Silver Trail

De zestig kilometer lange, onverharde, Silver Trail eindigt in Keno City en start in Mayo. Je kunt aan deze (onverharde!) autoroute verschillende leuke plaatsen bezoeken. Het dichtst bij Keno liggen Wareham Lake, een stuwmeer dat ontstond toen de Mayo-rivier in 1951 werd ingedamd, en Mount Haldane, waar je een prachtige wandeling van 6,5 kilometer naar de bergtop kunt maken. Lees meer over de Silver Trail

Noorderlicht

Omdat Keno afgelegen ligt en er geen horizonvervuiling is, heb je hier grote kans om het noorderlicht (aurora borealis) te zien. De dansende groene en soms zelfs rode of pastelkleurige lichtstralen vormen een prachtig schouwspel, dat soms wel uren duurt. Je hebt de meeste kans om het noorderlicht te zien tussen eind augustus en half april. Uiteraard mag er niet te veel bewolking aanwezig zijn. Doorgaans begint het sprookjesachtige tafereel rond middernacht. Het kan ook twee uur eerder of later plaatsvinden. In de zomermaanden wordt het op sommige plaatsen nauwelijks donker, waardoor het noorderlicht niet goed te zien is. Informeer eventueel bij het bezoekerscentrum naar de beste mogelijkheden om het licht te zien.

Noorderlicht Yukon
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!