Yukon

Yukon is een van de drie Canadese territoria. Het is het meest noordwestelijke gebied van het land en grenst in het westen aan de Amerikaanse staat Alaska. Het landschap wordt gekenmerkt door enorme bergen, waarin kariboes en beren wonen. In het Kluane National Park ligt de hoogste berg van Canada, Mount Logan. De afgelegen ligging, wilde natuur en lage inwonersaantal maken het een perfecte bestemming als je op zoek bent naar avontuur. Tachtig procent van het gebied wordt tot wildernis gerekend. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen beschaving is. Whitehorse, de hoofdstad, is de grootste stad van de drie territoria en verder heeft Yukon onder andere een aantal historische goudzoekersplaatsjes, zoals Dawson City.

Feiten

Bijnaam: Land of the Midnight Sun
Hoofdstad: Whitehorse
Grootste stad: Whitehorse
Bevolking: 35.000
Oppervlakte: 482.443 km²
Officiële website: www.gov.yk.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Yukon Coat of Arms Yukon

Cultuur/Geschiedenis

Vele duizenden jaren geleden, tijdens de laatste ijstijd, trokken groepen mensen vanuit Azië het Amerikaanse continent in, op zoek naar voedsel. Dit was toen mogelijk omdat de Beringstraat, het stukje zee dat de twee continenten tegenwoordig van elkaar scheidt, lange tijd droog lag. Wat nu Yukon heet, maakte toen deel uit van deze landbrug.

De mensen die het gebied introkken worden gezien als de oorspronkelijke bewoners. Toen vele duizenden jaren later voor de Europeanen de tijd van ontdekkingsreizen en kolonisatie aanbrak, bleef het afgelegen Yukon nog lange tijd ongemoeid. Later werd er wel een huidenhandel opgezet tussen de inheemse volken en de kolonisten, maar de laatste partij ging ervan uit dat er in die verre wildernis weinig te halen viel.

Aan deze totale rust kwam een einde toen er aan het einde van de negentiende eeuw goud werd gevonden bij de rivier de Klondike, in het westen van het gebied, en de Klondike Gold Rush op gang kwam. Dit zorgde voor een stijging van de bevolkingsomvang, die tot gevolg had dat Yukon in 1898 gescheiden werd van de Northwest Territories.

Feesten

Op 16 augustus 1896 werd het goud in de Klondikerivier ontdekt. Elke derde maandag van augustus wordt deze vondst gevierd op Discovery Day in Dawson City, de stad die ontstond toen de goudzoekers arriveerden.

Culinair

In Yukon zijn er plaatselijk burgers verkrijgbaar met vlees van (berg)dieren zoals kariboes, geiten en schapen. Er wordt ook gevist. Vanwege het onherbergzame landschap worden veel andere producten, bijvoorbeeld landbouwgoederen en alcoholische dranken, geïmporteerd uit andere delen van Canada of uit de VS.

Klimaat

Het klimaat van Yukon is subarctisch. Dit houdt in dat de winters erg lang en erg koud zijn. De zomers zijn kort, maar brengen wel lange dagen met zich mee, waarop de zon rond 21 juni - de langste dag van het jaar op het Noordelijk halfrond - nauwelijks ondergaat. Het deel van Yukon dat boven de poolcirkel ligt, wordt ook wel ‘Land of the Midnight Sun’ genoemd: in de drie zomermaanden schijnt de zon hier bijna aan een stuk door. Hier staat tegenover dat het er een kwart van het jaar helemaal donker is. In het zuiden kan de temperatuur ‘s zomers tot 25 graden oplopen. In de winter liggen de temperaturen tussen het vriespunt (overdag) en -40 (’s nachts). In het noorden wordt het nog veel kouder. Het hele jaar door is het er relatief droog.

Beste reistijd

De winters van Yukon zijn erg koud en bar. De zomer komt daarom meer in aanmerking voor een bezoek, met als mooie bijkomstigheid dat de dagen dan zo lang zijn.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan