2006: Canada wordt wereldkampioen lacrosse

In 2006 werd het Canadese lacrosseteam voor de tweede keer in de geschiedenis en voor het eerst op eigen bodem wereldkampioen. In de finale versloegen de Canadezen, net als in 1978, het Amerikaanse team dat met zilver naar huis moest. Het feit dat er werd gewonnen voor thuispubliek én dat lacrosse de nationale zomersport van Canada is maakte deze overwinning extra mooi.

Een introductie

Lacrosse werd rond 1855 bedacht door de Canadese tandarts Dr. William George Beers. Helemaal het zielekind van de tandarts was het niet, want de Canadezen keken de sport af bij de Noord-Amerikaanse indianen. De enige overeenkomst met het huidige lacrosse is dat het spel van de indianen ook met stokken en een bal werd gespeeld. Een spelletje in die tijd kon soms dagenlang duren en het veld was tussen de vijfhonderd meter en drie kilometer lang. De indianen speelden het spel niet ter vermaak, maar trainden er hun jonge mannen mee. Hierdoor werden de jongste strijdkrachten voorbereid op oorlog. Ook werd het spel, dat ook wel da-nah-wah'uwsdi (‘kleine oorlog’ in een Cherokee-taal) of Tewaarathon (‘klein broertje van de oorlog’ in Mohawk) werd genoemd, gebruikt om conflicten tussen verschillende stammen uit te vechten.

Dr. Beers richtte in 1856 het lacrosseteam Montréal Lacrosse Club op. Het duurde elf jaar voordat hij besloot de regels voor het spel vast te leggen. Bij de indianenversie waren dood en geweld namelijk niet ongewoon en Beers wilde dergelijke taferelen bij zijn ‘beschaafde versie’ voorkomen. Hij zette de afmetingen voor het veld, de lengte van de wedstrijd en het soort stick dat gebruikt mocht worden op papier en verspreidde dit. In datzelfde jaar, 1867, werd de eerste wedstrijd onder de regels van Beers gespeeld.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd lacrosse steeds populairder. Meer en meer scholen en universiteiten richtten een lacrosseteam op en in 1904 en 1908 was lacrosse zelfs een Olympische Sport. Vervolgens is lacrosse nog drie keer een demonstratiesport geweest op de Spelen.

Hoewel de eerste lacrossewedstrijd al in 1867 werd gespeeld, legde de Canadese overheid de speciale status van de sport pas in 1994 vast in de National Sports of Canada Act. Hierin staat ook dat ijshockey de nationale wintersport is.

Lacrosse

De regels

Lacrosse wordt gezien als een mengeling van basketbal, american footbal, hurling, ijshockey en hockey. Het spel wordt gespeeld met een stick (Frans: la crosse) en een bal die de grootte heeft van een tennisbal. Een lacrosseteam bestaat uit drie aanvallers, drie middenvelders, drie verdedigers en een doelman. Het spel wordt gespeeld op een veld dat ongeveer vijftig meter breed en honderd meter lang is. Een wedstrijd duurt vier keer twintig minuten, met daartussen pauzes van twee, tien en drie minuten.

Tijdens het spel moet een team van tien mannen proberen de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander te krijgen. Aan het uiteinde van de stick zit een netje waarin de bal wordt gehouden. Een speler mag met de bal lopen en rennen, maar hij kan de bal ook overgooien naar een teamgenoot. Wel moeten de aanvallers, verdedigers en de doelman in hun eigen gebied blijven. De middenvelders mogen zich vrij over het veld bewegen. Wanneer een speler met de bal loopt, mag de tegenstander proberen deze te veroveren. Dit kan door een worp te onderscheppen, maar er mag ook met de stick op de stick van de balbezitter worden geslagen. Ook mag op de voorkant van de romp en op de handen (die worden beschermd met handschoenen) van de balbezitter worden geslagen met de stick. Hier zijn echter wel regels aan verbonden. Wanneer een speler een overtreding maakt, krijgt hij een tijdstraf. Na vijf tijdstraffen moet een speler de wedstrijd verlaten.

In Canada en de rest van de wereld worden ook andere vormen van lacrosse gespeeld. Zo gelden er andere regels voor vrouwenteams. Vrouwenlacrosse is geen contactsport (in tegenstelling tot mannenlacrosse, waar contact wel geoorloofd is) en wordt gespeeld met twaalf speelsters. Een andere vorm is box lacrosse, de indoor-variant van field lacrosse. Tijdens een box lacrossewedstrijd staan er zes spelers per team op een relatief klein binnenveld. Ook voor deze variant gelden andere regels. Zo duurt een wedstrijd minder lang dan bij field lacrosse (drie keer twintig minuten) en is er meer lichamelijk contact toegestaan.

Lacrosse

Wereldkampioenschap 2006

De tiende Wereldkampioenschappen Lacrosse in 2006 werden gehouden in London, Ontario. Van 13 tot 22 juli streken 21 landenteams, waaronder het Nederlandse team, neer in het Canadese London. Bij aanvang werden alle landenteams in verschillende divisies ingedeeld. De sterkste teams werden in de eerste divisie ingedeeld, de zwakste teams in de vierde divisie. Alle debuterende landen zaten in de vierde divisie, met uitzondering van Nederland (derde divisie) en Italië (tweede divisie). De Verenigde Staten, Canada, Australië, de Iroquois Nationals (een team gevormd door Native Americans), Japan en Engeland vormden samen de eerste divisie. De winnaars van de tweede, derde en vierde divisie speelden tegen de tweede, derde en vierde geëindigde ploegen in de eerste divisie.

Nederland werd derde in de derde divisie en speelde vervolgens nog tegen Litouwen, Finland en Schotland. Hiermee werd een twaalfde plaats bereikt. De Canadezen deden het een stuk beter en verloren in de poulefase alleen van de Verenigde Staten. De daaropvolgende wedstrijden werden allemaal gewonnen. Canada – Finland werd 27-2, Canada – Iroquois Nationals eindigde in 16-6 en de finale, Canada – USA, werd 15-10.

Hoewel Canada sinds de eerste Wereldkampioenschappen Lacrosse altijd een podiumplaats heeft bekleed, behaalde het Canadese team in 2006 pas voor de tweede keer goud. Vóór 2006 won Canada drie keer brons en vijf keer zilver. Bij al deze tweede- en derde plaatsnoteringen ging de hoofdprijs naar de Verenigde Staten. Het Canadese team is het enige team dat het Amerikaanse team ooit heeft kunnen verslaan in een finale op een Wereldkampioenschap.

Na de finale, die werd bijgewoond door 7.735 supporters, barstte het thuispubliek in uitzinnige vreugde uit. Ook de spelers waren zichtbaar erg blij dat het na 28 jaar weer eens gelukt was om een gouden medaille te behalen. Na afloop van de Wereldkampioenschappen werd de Canadese middenvelder Geoff Snider uitgeroepen tot Tournament MVP, oftewel meest waardevolle speler van het toernooi.

1988: Olympische Winterspelen Calgary2008: Economische crisis in Canada

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan