Vraag offerte

  The Yukon

Het ruige, ongerepte en uitgestrekte Yukon is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Op de schijnbaar eindeloze wegen ontmoet je meer elanden, beren en kariboes dan andere reizigers. Deze camperreis door Yukon combineert vele hoogtepunten: van Kluane National Park en de goudzoekersplaats Dawson City tot de beroemde Alaska en Dempster Highways. Met wat geluk zie je het Noorderlicht in Keno of Watson Lake.

Pas deze reis aan

Totale afstand: 4019 kilometer / 2498 mijl

Reis van dag tot dag

Dag 1. Europa - Whitehorse

Je vertrekt vanuit Europa en komt aan in Whitehorse.

Tijdens de goudkoorts werd de Yukon-rivier bij Whitehorse bevaren door de hekwielboot S.S. Klondike. Ga mee met een tour of verken het gerestaureerde schip op eigen gelegenheid. Bij het schip start de leuke Millennium Trail (5-15 km) rond de rivier, deze brengt je ook naar de 30 meter lange Fishway. Ook leuk is de levendige waterkant, waar in het hoogseizoen (juli-augustus) een treintje rijdt. Aan 4th en 5th Ave vind je souvenirwinkeltjes.

Whitehorse Yukon

Dag 2. Whitehorse - Kluane National Park

Afstand: 220 km / 140 mijl || Reistijd: ongeveer 2½ uur  

Je haalt 's middags de camper op in Whitehorse en vervolgt je weg naar Kluane National Park.

Haines Junction is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kluane National Park, in het zuidwesten van Yukon. Dit ongerepte natuurpark wordt gedomineerd door bergen, gletsjers en ijsvelden. Ook ligt hier Mount Logan, de hoogste berg van Canada. De hoofdwegen zijn de Alaska Highway en Haines Highway, die langs de (noord)oostelijke parkgrens lopen. Volg je Haines Highway in zuidelijke richting, maak dan een stop bij Kathleen Lake, waar je mooie korte wandelingen kunt maken. Ook de Rock Glacier Trail is een aanrader; dit wandelpad voert je via het bos naar de teen van een rots(!)gletsjer en eindigt met een panorama over Dezadeash Lake.

Kluane National Park in Yukon

Dag 3. Kluane National Park

Om een goed beeld te krijgen van de bezienswaardigheden en activiteiten in Kluane National Park bezoek je het Da Ku Cultural Centre: het bezoekerscentrum in Haines Junction. Volg je vervolgens de Alaska Highway in noordelijke richting, maak dan een stop bij Kluane Lake. Hier is een klein bezoekerscentrum en er zijn wandelroutes uitgestippeld van diverse lengtes. Ter hoogte van Kluane Lake vind je ook de prachtige Kaskawulsh-gletsjer.

Kluane National Park in Yukon

Dag 4. Kluane National Park - Beaver Creek

Afstand: 230 km / 140 mijl || Reistijd: ongeveer 3 uur  

Beaver Creek, op slechts een paar kilometer van de grens met Alaska, is de meest westelijke nederzetting in Canada. De kleine gemeenschap is van belang als grenspost en servicecentrum voor de Alaska Highway. Het is tevens de thuisbasis van de White River First Nation, een indianenstam die erg actief is op het gebied van cultuurbehoud. Zo promoot de stam traditionele dans, zang en taalprogramma’s. Voor informatie over de regio kun je terecht in het Visitor Information Centre. Ernaast ligt de kleine kerk Our Lady of Grace.

Beaver Creek Yukon

Dag 5. Beaver Creek - Tok

Afstand: 180 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2½ uur  

Het rustige plaatsje Tok (zeg: 'Took') ligt bij de grens met Yukon, aan het eind van de fabelachtige Top of the World Highway. Neem ruim de tijd om deze prachtige weg, die zijn naam eer aandoet, te rijden. Informeer voor je op pad gaat altijd naar de wegconditie en weersomstandigheden. Rijd je vanuit Tok naar Beaver Creek, dan kom je langs Tetlin National Wildlife Refuge. Hier wisselen bossen, toendra, meren, bergen en gletsjerrivieren elkaar af. Er leven vogels, wolven, (grizzly)beren en rendieren.

Tok Alaska

Dag 6. Tok - Dawson City

Afstand: 300 km / 190 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Goudkoorts hield Dawson City rond 1890 in zijn greep. Dat die koorts allang is weggeëbd, merk je hier nauwelijks. De kleurrijke saloons, general store en post office doen vermoeden dat je op een filmset bent beland - op de onverharde wegen zouden postkoetsen niet misstaan. Dawson City heeft interessante historische bezienswaardigheden, zoals stoomschip S.S. Keno en Harington's Store, vol foto's uit het vroegere Dawson City.

Rijd je de Top of the World Highway? Informeer dan naar de wegcondities en weersomstandigheden voor je op pad gaat. Neem ruim de tijd om deze mooie route te rijden.

dawson city yukon

Dag 7. Dawson City

Je kunt je prima twee dagen vermaken met de historische gebouwen in Dawson City. Buiten het centrum ligt het grote houten goudbaggerschip Dredge No.4, waar je een rondleiding kunt volgen (tickets koop je in het Visitor Center). Ook de cancan-show in Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, is een aanrader. Heb je nog langer de tijd, bezoek dan het fenomenale Tombstone Territorial Park aan de Dempster Highway - zo'n anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City. Deze ruige wildernis biedt besneeuwde bergen, meren en veel wildlife.

dawson city

Dag 8. Dawson City - Tombstone Territorial Park

Afstand: 110 km / 70 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Tombstone Territorial Park ligt aan de schilderachtige Dempster Highway. Deze ruige wildernis ligt anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City. Je wordt getrakteerd op besneeuwde bergen en arctische toendralandschappen. In het Tombstone Interpretive Centre (juni - half september), krijg je meer informatie over het park en de mogelijke activiteiten. Hier starten diverse wandelroutes en je vindt er een camping. Rijd zeker tot de noordelijke parkgrens om de prachtige toendralandschappen te zien.

Tombstone Territorial Park, Yukon

Dag 9. Tombstone Territorial Park - Eagle Plains

Afstand: 300 km / 190 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Eagle Plains ligt halverwege de 736 kilometer lange Dempster Highway. Deze weg staat garant voor een indrukwekkende en avontuurlijke roadtrip. Na de indrukwekkende wildernis van Tombstone Territorial Park rijd je door permafrostlandschappen naar Eagle Plains. Door de harde ondergrond staan de bossen hier schots en scheef. In Eagle Plains zijn enkele voorzieningen, waaronder een hotel, tankstation en restaurant. Ook zijn er douches en wasmachines.

Eagle Plains Dempster Highway

Dag 10. Eagle Plains - Inuvik

Afstand: 370 km / 230 mijl || Reistijd: ongeveer 7 uur  

Hoera! Je hebt de 737 kilometer lange Dempster Highway bedwongen. Aan het eind van deze legendarische weg ligt Inuvik, een kleine plaats net boven de Poolcirkel. Karakteristiek zijn de gekleurde huizen en de bovengrondse buizen voor watertoevoer en riolering, die wegens de permafrost niet ondergronds aangelegd konden worden. De opvallendste bezienswaardigheid in Inuvik is de zilveren koepel van de Our Lady of Victory Church. Deze katholieke kerk heeft de toepasselijke bijnaam "Igloo Church". Vind je Inuvik te ver? Geen probleem: je mag je route helemaal zelf bepalen. Vraag ons gerust om andere mooie bezienswaardigheden voor je route.

inuvik northwest territories

Dag 11. Inuvik - Eagle Plains

Afstand: 370 km / 230 mijl || Reistijd: ongeveer 7 uur  

Omdat Eagle Plains boven de boomgrens ligt, groeit er niets meer dan mossen en struiken. In juni en juli domineert een frisgroene kleur de omgeving, eind augustus breekt de vroege herfst los en zie je vooral de kleuren bruin, rood en geel. De Dempster is niet goed genoeg begaanbaar om in één keer van Inuvik terug te rijden naar Tombstone of Dawson City. Omdat het rijden op deze onverharde, uitdagende gravelweg langer duurt dan op asfalt, moet je een tweede overnachting maken in Eagle Plains om je rit op te breken.

Eagle Plains Dempster Highway

Dag 12. Eagle Plains - Tombstone Territorial Park

Afstand: 300 km / 190 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Volg een van de wandelpaden voor een mooi beeld van Tombstone Territorial Park. Zo leidt de Grizzly Lake Trail naar een punt waar je prachtig wegkijkt over Mount Monolith en de Twin Lakes. De korte North Klondike River Trail geeft juist goed uitzicht op de weidse landschappen en besneeuwde bergen. De populaire Goldensides Mountain Trail voert je door de toendra rond Tombstone Mountain. Als je ruim de tijd hebt, kun je je weg vervolgen over de Dempster. Enkele andere campings aan de Dempster Highway zijn Engineer Creek (194 km vanaf het beginpunt) en Rock River (op 447 km).

Tombstone Territorial Park, Yukon

Dag 13. Tombstone Territorial Park - Keno

Afstand: 310 km / 200 mijl || Reistijd: ongeveer 5 uur  

Aan het eind van de Silver Trail Highway ligt de levendige spookstad Keno. De ontdekking van zilver en lood in 1919 maakte van Keno een drukbezochte mijnstad - tot de Keno Hill-mijn abrupt zijn deuren sloot en de stad leeg stroomde. De roemrijke geschiedenis wordt herdacht in het leuke Mining Museum. Extra leuk: omdat er in dit plaatsje weinig horizonvervuiling is, heb je er (in het najaar) grote kans om het noorderlicht te zien.

Keno Yukon

Dag 14. Keno - Carmacks

Afstand: 290 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Carmacks ligt op circa 180 kilometer ten noorden van Whitehorse. Het is slechts een klein dorp aan de Yukon-rivier en dient vaak als stop op de route tussen Dawson en Whitehorse. Carmacks ontstond in 1896, toen er goud gevonden werd. Dé bezienswaardigheid is het Tagé Cho Hudän Interpretive Centre, waar je alles leert over inheemse volken en hun leefwijzen. Ten noorden van Carmacks ligt de Five Finger Rapids; een prachtige stroomversnelling tussen rotspartijen in de brede rivier. Een steile trap brengt je naar een uitkijkpunt.

Carmacks Yukon

Dag 15. Carmacks - Whitehorse

Afstand: 180 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Net buiten Yukon, bij de luchthaven, liggen twee leuke musea. In het Yukon Beringia Interpretive Centre vertellen interactieve tentoonstellingen en gave films je over de tijd dat hier mammoeten en sabeltandkatten rondliepen. Skeletten en fossielen nemen je mee terug in de tijd. Het naastgelegen Transportation Museum vertelt je over de vroege luchtvaart en de aanleg van treinrails in de barre Yukon. Je kunt een combinatieticket kopen voor (ruim) een halve dag vermaak.

Whitehorse Yukon

Dag 16. Whitehorse - Watson Lake

Afstand: 440 km / 270 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Het plaatsje Watson Lake ligt aan de grens met British Columbia en is een goede rustplaats aan de Alaska Highway. Het vormt het centrum van de kleine bosbouwindustrie en transportsector in Yukon en is van oudsher een servicecentrum voor de mijnindustrie. De omgeving is er werkelijk adembenemend. Beroemd is het Sign Post Forest, waar in totaal zo’n 68.000 borden van woonplaatsen over de hele wereld hangen.

Watson Lake Yukon

Dag 17. Watson Lake

In Watson Lake heb je in het najaar kans om het noorderlicht te zien. In het Northern Lights Space and Science Centre kun je een film over de aurora borealis bekijken op een groot koepelscherm. Ook de natuurrijke omgeving is de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld het meer Watson Lake, dat goede zwem-, wandel- en watersportmogelijkheden biedt. Ook Lucky Lake is dem oeite waard: er is een waterglijbaan en een recreatiestrand. Wandelen kun je in Wye Lake Park.

noorderlicht Yukon

Dag 18. Watson Lake - Whitehorse

Afstand: 440 km / 270 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Voordat de dam van Whitehorse aangelegd werd, waren de Miles Canyon en de Whitehorse Rapids ten zuiden van de huidige plaats grote obstakels voor vervoer over de Yukon-rivier. In de negentiende eeuw vergingen hier veel schepen, vaak samen met de bemanning. Tegenwoordig behoren de kloof, rivier en bijbehorende meren tot een recreatiegebied. Langs de oevers liggen wandel- en mountainbikepaden met talloze historische plaatsen en uitzichtpunten.

Whitehorse

Dag 19. Whitehorse

Je levert 's ochends de camper in en vliegt terug naar Europa.

Whitehorse

Dag 20. Thuiskomst

Door het tijdsverschil kom je vandaag aan in Europa.

Reisschema

In onderstaand reisschema kun je snel zien op welke dag je waar bent. De gekleurde balken geven acties aan. Kies eerst je vertrekdatum:


Prijzen

Onze tarieven

Wij zijn een maatwerkspecialist. Dit houdt in dat we de reizen helemaal laten aansluiten op je wensen. Daarom staan er geen prijzen op onze website. Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen. Binnen 1 werkdag weet je dan wat de reis kost. Uiteraard doen we ons best om je een scherpe prijs te geven en je te helpen met je ideale reis.

Vraag offerte

 

Pas deze reis aan

Totale afstand: 4019 kilometer / 2498 mijl
5 oktober infodag Texas Style
met rodeostier en extra presentaties over Texas
Meld je gratis aan
20 oktober: Roadshow in Breda
Zuidwest-Amerika, West-Canada en camper!
Meld je gratis aan