5 Onvergetelijke ontmoetingen met dieren in Alaska

De Amerikaanse staat Alaska is een paradijs voor dierenliefhebbers. De laatste grote wildernis van het land is een thuis voor beren, rendieren, wolven en muskusossen, maar ook voor talloze zeedieren. Stap aan boord van een minivliegtuigje en land langs een rivier vol zalmen. Hier staan de bruine beren zij aan zij, in de hoop een van de grote roze vissen te vangen. Een boottocht door Kenai Fjords Nationaal Park brengt je niet alleen langs gletsjers, maar ook langs dolfijnen, zeeleeuwen en misschien nog wel grotere zeedieren! In het arctische Alaska mogen ook ontmoetingen met husky’s, rendieren en de bijzondere muskusos niet ontbreken. Dit zijn onze tips voor onvergetelijke ontmoetingen met de dieren van Alaska.

1. Op zoek naar beren vanuit Homer


Beren, Homer, Alaska

Kachemak Bay, Homer Katmai, omgeving Homer

“Ik zag twee beren, broodjes smeren, o dat was een wonder...” Zo gaat het bekende kinderliedje. Broodjes smeren zal je beren in Alaska niet snel zien doen, maar je kunt ze wél in actie zien terwijl ze op zoek zijn naar een maaltijd. Hiervoor reis je naar het Kenai-schiereiland en rijd je de Sterling Highway (Hwy#1) af tot je niet meer verder kunt. Je bent dan in het plaatsje Homer. Van juni tot eind september staat alles hier in het teken van beren-excursies. Hoewel Homer het vertrekpunt is van de excursies, ga je altijd naar een natuurgebied in de omgeving. Er zijn verschillende soorten tours, dus laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden.

In het afgelegen Katmai Nationaal Park wonen veel bruine beren. Katmai is niet bereikbaar per auto of camper, maar alleen met een klein vliegtuigje. De populairste bezienswaardigheid in Katmai is Brooks Falls. Wanneer er zalm in de rivier zit, staan de bruine beren hier zij aan zij om de grote oranje-roze vissen uit het water te slaan. Een spectaculair gezicht! Zit er geen zalm in de rivieren, dan kun je beter op een andere plek beren gaan spotten.

Veel beren-excursies vanuit Homer gaan naar de graslanden aan de overkant van de Cook Inlet. Sommigen vinden dit minder spectaculair dan de excursies naar de rivieren. Wanneer er echter geen zalm in de rivieren zit, heb je hier betere kansen om beren te spotten dan in het dichte bos. Vraag vooraf naar de mogelijkheden en vergeet niet om je te kleden op weersomstandigheden met wind en water. Het spotten van beren is zeker een hoogtepunt tijdens je Alaska rondreis.

2. De Big Five van Denali Nationaal Park

Denali Nationaal Park in Alaska

Denali Nationaal Park in Alaska Denali Nationaal Park in Alaska

Mount Denali is misschien wel de populairste bezienswaardigheid van Alaska. Veel toeristen trekken naar het Nationaal Park dat de berg omringt, in de hoop een glimp op te vangen van de iconische top. Door het natuurgebied loopt de 150 kilometer lange Denali Park Road. Dit is een van de allermooiste wegen van Alaska. Onderweg zijn uitkijkpunten en wandelroutes. Behalve natuur maak je ook kans om de Denali Big Five te zien. Deze ere-orde onder de dieren van Alaska wordt gevormd door het dunhoornschaap, de grizzlybeer, de eland, de wolf en het rendier.

Elanden worden regelmatig gespot tussen de parkingang en Savage River, bij Mile 15 van de Denali Park Road. Dunhoornschapen komen op meerdere plekken voor, bijvoorbeeld rondom Igloo Canyon (Miles 34-38), Polychrome Pass (Mile 45) en het Eielson bezoekerscentrum (Mile 66). De grootste kans op grizzlyberen maak je in de buurt van de rivieren. Door Denali Nationaal Park stromen de rivieren Savage, Teklanika en Toklat. In diezelfde omgeving houden ook de rendieren zich op. ’s Zomers bewegen ze zich in kleine groepjes tot circa zes dieren bij elkaar. Van de Big Five van Denali Nationaal Park zijn wolven het moeilijkst om te spotten. Zij trekken namelijk rond door het park, waardoor het vooraf lastig te voorspellen is waar zij zijn.

Wanneer het landschap van Denali Nationaal Park ’s winters onder een dikke sneeuwdeken schuilgaat, is de huskyslee een ideaal vervoermiddel. Rondom de parkingang zijn dan ook meerdere huskyboerderijen. ’s Zomers worden bij het bezoekerscentrum regelmatig demonstraties met deze bijzondere hondensoort gehouden. Ook in de zomer kun je dus kennismaken met deze typisch Alaskaanse manier van vervoer.

3. Wandel met rendieren bij Fairbanks

Fairbanks in Alaska

Fairbanks in Alaska Fairbanks in Alaska

Wil je gegarandeerd met originele vakantieverhalen thuiskomen? Bezoek dan de Running Reindeer Ranch. Dit is niet zomaar een boerderij, maar een ranch met rendieren. De rendierenboerderij staat een klein halfuurtje buiten het centrum van Fairbanks. Fairbanks ligt twee uur ten noorden van Denali Nationaal Park en een uur van Delta Junction. Vooraf reserveren is verplicht, want een bezoek aan de rendierenboerderij is populair. Samen met de rendierenkudde maak je een wandeling door het bos. De rendieren zijn weliswaar tam, maar niet getraind. Dat betekent dat zij de looproute door de natuur bepalen. Omdat de rendieren geen moeite hebben met de dichte begroeiing, leidt dit soms tot interessante paadjes!

De wandeling wordt begeleid door een van de eigenaren of medewerkers van de rendierenranch. Zij hebben duidelijk passie en liefde voor hun bijzondere dieren. Daardoor leer je veel over de dieren, die elk hun eigen persoonlijkheid hebben. Wist je bijvoorbeeld dat rendieren de enige hertensoort zijn waarbij zowel de vrouwtjes als mannetjes een gewei dragen? Daarnaast is mos hun favoriete hapje, zijn ze erg sterk en kunnen ze goed zwemmen.

Neem niet alleen je camera mee voor de wandeling met de rendieren, maar ook fijne wandelschoenen. Deze komen vanwege het ongelijke terrein van pas. Trek daarnaast kleding aan die vies mag worden. Je bent tijdens de wandeling meer dan een uur buiten, dus je hebt voldoende tijd voor een uitgebreide kennismaking met de rendieren.

4. Maak kennis met muskusossen

Palmer in Alaska

Rijd je tijdens je rondreis door Alaska van Anchorage naar de Matanuska-gletsjer of andersom? Of ben je op weg van Anchorage naar Denali Nationaal Park? Stop dan onderweg in het plaatsje Palmer. Daar staat een boerderij met een kudde muskusossen. Maak hier kennis met dit bijzondere dier met zijn dikke vacht.

De muskusos bestond al in de IJstijd, dus je kunt hem met recht een ‘oerdier’ noemen. Deze diersoort doet het namelijk uitstekend in arctische gebieden. Toch was dit bijzondere beest halverwege de vorige eeuw bijna uitgestorven. Om de soort te behouden door middel van fokken, en om mensen enthousiast te maken voor de muskusos, werd de muskusossenboerderij in Palmer opgericht. De kudde bestaat uit bijna honderd dieren. In het zomerseizoen zijn er meerdere keren per dag rondleidingen. Daarbij leer je meer over deze wollige dieren. Zo weegt een gemiddelde muskusos bijna 300 kilo en kan deze snelheden tot 60 kilometer per uur halen. En ben je benieuwd waar de naam ‘muskusos’ eigenlijk vandaan komt? Vraag het gerust!

Behalve de kudde kun je ook hoeden, sjaals en andere kledingstukken bekijken die van de vacht van de muskusos worden gemaakt. De vacht van muskusossen is veel warmer dan dat van een schaap. Deze warme kledingstukken komen goed van pas bij het frisse klimaat van Alaska. Ze worden gemaakt door Native Americans en zijn te koop in het bezoekerscentrum.

5. De zeedieren van Seward

Porcupine Bay, Kenai Fjords National Park

Kenai Fjords National Park Kenai Fjords National Park

Het plaatsje Seward, gelegen op het Kenai-schiereiland, is de uitvalsbasis voor het Kenai Fjords Nationaal Park. Een boottocht door dit natuurgebied is een fantastische ervaring. De boot vaart langs diverse gletsjers die uitmonden in zee. Met een beetje geluk zie je het fenomeen ‘glacier calving’, waarbij grote stukken ijs afbreken en in het water vallen. Houd onderweg je ogen op het water gericht, want je maakt kans om diverse soorten zeedieren te ontmoeten. Er worden regelmatig dolfijnen, zeeleeuwen, adelaars, otters en zeehonden gespot. Soms zelfs walvissen en orka’s. Zorg voor warme kleding, want door de wind kan het ook in de zomermaanden fris zijn aan boord. Kleding in laagjes, evenals een muts, handschoenen en zonnebril komen dan van pas.

Houd je je voeten liever op het droge? Bezoek dan het Alaska Sealife Center. Dit aquarium focust op dieren die in de wateren van Alaska leven. Je staat er oog in oog met zeeleeuwen, papegaaiduikers, octopussen en vissen. Het Center vangt ook zieke en gewonde wilde dieren op.

Loop aansluitend langs de mooie haven van Seward, voor een kans om wilde zeeotters te zien. Aan het eind van de middag keren de vissersboten terug naar de haven. Rond dit tijdstip verzamelen zich regelmatig groepjes zeeotters. Je ziet ze rustig wachten, drijvend op hun rug, tot hun maaltje wordt geserveerd. Op sommige plekken wordt de gevangen vis namelijk direct klaargemaakt en ingepakt. Het afval verdwijnt in het water – en dat is het moment waarop de zeeotters zich melden! Dit levert leuke fotomomenten op.

Zelf op rondreis door Alaska?

  • Zelf kennismaken met de dieren en natuur van Alaska? Bekijk dan onze routes op de website.
  • Onze camperrondreis Alaska Adventure brengt je bijvoorbeeld langs de hoogtepunten van Alaska, inclusief de tips om dieren te spotten die hierboven op een rij zijn gezet.
  • Natuurlijk kun je ook je eigen route samenstellen met de routeplanner.
24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan