Vulkanen in Amerika

bijgewerkt op vr 26 mrt 2021 9:25

Wie bij vulkanen alleen aan Italië, IJsland en Indonesië denkt, heeft het mis! De actiefste vulkaan op aarde vind je in de Verenigde Staten: Kilauea op Hawaii. Wist je dat er in Amerika nog veel meer vulkanen en vulkanische landschappen zijn? Welke dat zijn en hoe je ze bezoekt, lees je in deze blog.

Mount Saint Helens, Washington

Mount Saint Helens herken je misschien van de grote uitbarsting op 18 mei 1980. Die dag werd de slapende vulkaan getroffen door een aardbeving met 5,1 op de schaal van Richter. De top van Mount Saint Helens stortte en de uitbarsting die volgde, ging de geschiedenis in als de dodelijkste en meest vernietigende van Amerika. Sindsdien is Mount Saint Helens nog 'slechts' 1.853 meter hoog. Je bewondert de vulkaan vanuit het Johnston Ridge Observatory, dat geopend is van half mei tot en met oktober. Wandel de Eruption Trail vanaf het Observatory voor mooie uitzichten op de krater en de vallei. Lees meer over Mt St Helens National Monument.

Mount Saint Helens National Park
Mount Saint Helens National Park

Kilauea, Hawaii Volcanoes National Park

De 1.247 meter hoge Kilauea is een van de actiefste vulkanen op aarde. Kilauea betekent in het Hawaiiaans ‘spuwen’ en ‘verspreiden’. Een toepasselijke naam, want de kolkende lava die bij de uitbarstingen tussen 1983 en 2011 is vrijgekomen en in zee stroomde, heeft maar liefst 123 vierkante kilometer nieuw land gevormd.

In Hawaii Volcanoes National Park leer je alles over vulkanen, en wandel je langs stomende rotsspleten, diepe kraters en pikzwarte lavatunnels. Vanaf verschillende uitkijkpunten kun je Kilauea zien liggen. In Hawaii Volcanoes National Park ligt ook de actieve vulkaan Mauna Loa. Lees meer over Hawaii Volcanoes National Park.

Kilauea Volcano Hawaii
Volcano Hawaii

Lassen Volcanic National Park, Californië

Lassen Volcanic National Park is grotendeels gevormd door vulkanische activiteit. Het best bereikbare gebied is Sulphur Works, waar je kokende modderpoelen en een fumarole ziet; een scheur in de aardkorst waardoor stoom omhoog komt. Mooier nog is Bumpass Hell, met zijn stoomgaten, hete bronnen en fumaroles. Ondanks de vele hot springs is het wandelpad door Bumpass Hell doorgaans pas in juli toegankelijk – zelfs dan kan er nog sneeuw liggen. De belangrijkste (auto)weg door Lassen Volcanic National Park gaat doorgaans tussen mei en juli open en voert je langs de vulkaan Lassen Peak. Lees meer over Lassen Volcanic National Park.

Lassen Volcanic National Park
Lassen Volcanic National Park

Crater Lake National Park, Oregon

Als je op de rand van het diepblauwe Crater Lake staat, kun je je haast niet voorstellen met wat voor kracht Mount Mazama 7700 jaar geleden ontplofte. Wat overbleef van de vulkaan is een diepe krater omringd door hoge kliffen. Die krater liep vol met regen en smeltwater en kreeg de toepasselijke naam Crater Lake. De 53 kilometer lange Rim Drive loopt langs de kraterrand en geeft je toegang tot uitkijkpunten en wandelroutes. De Rim Drive is alleen volledig geopend tussen juli en oktober/november, Rim Village (een uitkijkpunt aan de zuidkant van het meer) is het hele jaar door bereikbaar. Lees meer over Crater Lake National Park.

Crater Lake National Park
Crater Lake National Park

Mount Rainier National Park, Washington

Regelmatige rookpluimen verraden dat Mount Rainier nog niet is uitgedoofd, ook al was de laatste uitbarsting in 1894. Op de flanken van deze 4.392 meter hoge vulkaan ligt een permanente sneeuwmantel. Mount Rainier vormt het hart van het gelijknamige National Park, dat met gletsjers, bossen, bergtoppen en bergweides vol wilde bloemen een wandelparadijs is. Het best toegankelijke gebied is (hoe toepasselijk) Paradise. Lees meer over Mount Rainier National Park.

Mount Rainier National Park
Mount Rainier National Park

Yellowstone National Park, Wyoming

Pruttelende poelen, stoomgaten, geisers en gekleurde warmwaterbronnen geven kleur en vorm aan Yellowstone. Een groot deel van dit National Park ligt op de Yellowstone-caldera: de grootste vulkanische structuur in Noord-Amerika die actief is. Je verkent het (letterlijk) bruisende landschap via de 8-vormige Loop Road. De indrukwekkendste bewijzen van vulkanisme zie je in Geyser Country. In dit gebied binnen Yellowstone ligt de helft van alle geisers op aarde – met Old Faithful als beroemdste voorbeeld. Ook de kleurrijke hot springs Morning Glory Pool, Sapphire Pool en Grand Prismatic Spring zijn fotogeniek. Lees meer over Yellowstone National Park.

Yellowstone National Park, Wyoming
Yellowstone National Park, Wyoming

Mount Redoubt, Alaska

In Lake Clark National Park and Preserve ligt Mount Redoubt – de actiefste vulkaan van Alaska. Hemelsbreed ligt hij nog geen 200 kilometer vanaf Anchorage, maar het gebrek aan wegen maakt de vulkaan lastig bereikbaar. De laatste uitbarsting van Mount Redoubt was in 1989 en veroorzaakte een aswolk van 20.000 vierkante kilometer, die twee vliegtuigen in moeilijkheden bracht. De uitbarsting van Mount Redoubt was bijzonder omdat het de eerste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis is die succesvol voorspeld was.

Redoubt Volcano, Alaska
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan